Capgemini verhuist volgens planning in mei 2013 naar de Utrechtse nieuwbouw- en vinexlocatie Leidsche Rijn. Nu nog is de ict-dienstverlener gehuisvest op het industrieterrein Papendorp in Utrecht. Het nieuwe hoofdkantoor ligt pal aan de A2, vlak in de buurt van softwarebedrijf Oracle, en grenst aan het nieuwe NS-station Utrecht Leidsche Rijn. Capgemini verhuist omdat het nog te bouwen kleinere pand beter geschikt zou zijn voor de invoering van het flexibele 'nieuwe werken' dan het huidige onderkomen.
Voor Capgemini betekent de verhuizing dat het voor de derde keer binnen tien jaar een nieuw hoofdkwartier in Utrecht betrekt. Voordat het bedrijf in 2003 naar Papendorp vertrok was het gehuisvest in een eigen campus op het Utrechtse universiteitsterrein De Uithof. De verplaatsing heeft geen gevolgen voor de andere vestigingen van het automatiseringsbedrijf in Amsterdam, Apeldoorn, Eindhoven, Groningen, Heerlen en Voorburg, stelt een zegsman. Overigens trekt Capgemini niet helemaal weg uit de Papendorp-locatie. Het blijft er zijn congressen organiseren. Er is daar een groot auditorium beschikbaar.
Maart vorig jaar schreef Computable al over de op handen zijnde verhuizing, maar Capgemini wilde toen niet bevestigen dat voor de nieuwe hoofdzetel Leidsche Rijn was uitgekozen. De plek is door de gemeente Utrecht voorgedragen. Het gebouw komt vlak langs de A2 te liggen en grenst aan het nog te openen station Utrecht Leidsche Rijn. Dit station moet het hart vormen van de wijk Leidsche Rijn Centrum. 'Medewerkers kunnen zo vanaf het station het gebouw inlopen. Wat dat betreft is de bereikbaarheid een stuk beter dan in Papendorp', waar treinreizigers op Utrecht Centraal nog een bus moesten nemen', aldus de woordvoerder.
Nieuwe werken
Huurder Capgemini plant de verhuizing van het huidige hoofdkantoor in Papendorp in mei 2013. Het nieuwe gebouw moet nog wel opgeleverd worden. Het krijgt een vloeroppervlakte van 21.000 vierkante meter, daar waar de huidige locatie over 55.000 vierkante meter beschikt. AM Real Estate Development is de vastgoedeigenaar en opdrachtgever. Hoofdaannemer is BAM; Ibelings van Tilburg is het architectenbureau.
Het huurcontract van het pand in Papendorp loopt af in 2013. Volgens een woordvoerder van de ict-dienstverlener bleek het gebouw te groot voor de invoering van flexibele werkplekken voor het personeel. Nu zijn er zo'n 2800 werkplekken; dat aantal is in het nieuwe gebouw met de helft ingedikt, vertelt een zegsman. 'Wij hebben gekeken naar alternatieven, maar we vonden in en rond Utrecht nergens een ruimte met een geschikt vloeroppervlak om het nieuwe werken op zo'n schaal te realiseren.'
Architect
Architectenbureau Ibelings van Tilburg omschrijft op hun website de nieuwbouw als volgt:
'Aan de oostzijde van Leidsche Rijn Centrum Noord, parallel aan de A2, is een doorlopende kantorenwand geprojecteerd, die als geluidsbuffer voor de achterliggende bebouwing functioneert. Capgemini gaat daar het zuidelijk deel van de kantorenwand, direct naast het NS-station, invullen. De structuur van het gebouw bestaat uit twee langgerekte volumes van 172 meter lang en 16,2 meter breed met dwars daarop drie overspanningen van 14,4 meter breed. Tussen de volumes liggen patio's, waarvan er twee overdekt zijn en het atrium en de entree vormen, de derde vormt een binnentuin.
De dwarsoverspanningen tonen zich aan de Reykjavikstraat in de verticale parcelering van de gevel.
De gevel heeft aan deze zijde een klassieke opbouw. Aan de zijde van de snelweg tonen de dwarsoverspanningen zich in de gevel middels drie bijzondere accoladevormige accenten. Meer flexplekken, een grotere uitwisselbaarheid van gemeenschappelijke ruimtes en kolomvrije vloervelden zijn het uitgangspunt.'
Was het niet goedkoper geweest om de helft van het huidige pand te huren/verhuren. Nu komt er straks weer een kantoor bij en weer een half kantoor leeg. Er is al zoveel leegstand. Uit berekeningen over het nieuwe werken zal het vloeroppervlakte wat nodig is drastisch verlagen en we blijven maar bouwen zonder dat wat leeg komt te staan te herbruiken (omdat de huren daarvan te hoog zijn). Op Lage weide staat veel leeg, nu komt in Papendorp weer wat leeg te staan en laatst hoorde ik dat het oude pand van Capgemini ook nog leeg staat (weet niet of dat waar is, niet gecheckt).
Deze plek was ook een goede plek geweest als business center voor “het nieuwe werken”, maar dan voor alle bedrijven in Nederland. Centraal plekje, voor als het OV weer eens hapert, maar misschien is dat in 2020 als Capgemini weer gaat verhuizen.
De kantoorlocaties Papendorp en Lage Weide staan voor een groot deel leeg.
Capgemini heeft eerst gekeken bij bestaande panden en heeft onderhandelt met de huidige eigenaar over een nieuw contract. Echter zijn beide opties te duur of voldoen niet aan de wensen.
Ook is de optie om een of meerdere van de gebouwen (Capgemini heeft 6 aan elkaar geschakelde panden op Papendorp) leeg te halen (dit is gebeurt) en te verhuren/vrij te geven, echter het verhuren van 1 van de panden betekend ook verlies van x-aantal parkeerplaatsen, iets waar Capgemini al een tekort aan heeft en daarom ook buiten Utrecht aan het kijken is geweest voor een nieuw pand.
Huidige bezettingsgraad van Capgemini op papendorp zelf is relatief laag door het nieuwe werken. Het feit dat Capgemini minder ruimte nodig heeft, goedkoper zich wil huisvesten is ook nog de slechte bereikbaarheid met OV een onderwerp van discussie.
Het klopt dat Capgemini nog een pand in Utrecht bezit / huurt, op de Daltonlaan (nabij Hogeschool/Universiteit Utrecht) deze staat leeg.
Het huurcontract komt ten einde en Capgemini heeft naar mijn inziens genoeg rechten om verder te kijken, is er niks beschikbaars bij bestaande bouw en kan er geen deal komen met de huidige verhuurder over verlenging dan zie ik vanuit huurders perspectief niet in waarom Capgemini niet zou mogen bouwen. Vanuit economisch standpunt, kijkend naar de leegstand, snap ik wel de discussie die momenteel speelt.
Ik zal de entree van het kantoor op Papendorp in ieder geval enorm gaan missen, best indrukwekkend als je het pand bezoekt.