De TU Delft presenteert een prototype van een zorgrobot. De robot met de naam Eva is ontwikkeld voor de ondersteuning bij eenvoudige huishoudelijke taken. Door personeelstekorten in de zorgsector zouden robots op termijn een aanvulling kunnen bieden op de inzet van medewerkers. Het idee achter de thuiszorgrobot is dat de behoefte aan professionele zorg wordt vermindert door te helpen met simpele taken. Zo moeten zorgverleners meer tijd hebben om zich te richten op de kwaliteit van leven van de cliënt.
Eva's taken zijn gebaseerd op die van een hulphond, waarvan bewezen is dat ze de behoefte aan algemene thuiszorg kunnen verminderen. De robot moet zich al lerend kunnen aanpassen aan de wensen van de gebruiker.
Naast de thuiszorgrobot zijn ook vier andere robots te zien. Het gaat om een robot die tomaten kan plukken, een robotkelner die drankjes kan rondbrengen in een restaurant, een opruimrobot en een robot die helpt in de huishouding. De robots worden op vrijdag 3 februari 2012 vanaf 11.00 uur tentoongesteld in de hal van de faculteit Industrieel Ontwerpen. Die hal dient voor de gelegenheid tot inloop en demo-ruimte.
De demonstartie van de robots is onderderdeel van het evenement High Tech Meets Design. Daarbij worden eindprojecten van de minors Robotica (faculteit 3mE), Interactive Environments (faculteiten BK, IO en EWI), Advanced Prototyping (faculteiten IO en BK) en Spacecraft Engineering (faculteiten EWI en L&R) gezamenlijk gedemonstreerd. Andere ontwerpen die de revue passeren zijn nieuwe vormen van 3D-printen en een raketmotor die gebruik maakt van vaste en vloeibare brandstof.
In 2010 toonde de universiteit ook verschillende robots aan het publiek tijdens een congres over zorgrobots.
Mooi bedacht die robot maar zo’n stalen ros zal toch nooit de echte hulphond kunnen vervangen want die geeft naast dat hij zijn baasje de zelfstandigheid terug geeft ook heel veel liefde.
Prachtig initiatief en hopelijk goed voor Nederlands onderwijs en bedrijfsleven. Robotica is tenslotte al langzaam opgang aan het maken in zowel de zorg als het huishouden om de vaak Vervelende en tijdrovende klusjes te doen. Niet veel anders eigenlijk als de inzet van robots in het productieproces.
Cognitieve robotica is echter een flinke stap verder en integreert een aantal zeer menselijk/dierlijke eigenschappen om zich zo aan te kunnen passen aan de wens en situatie. Leren door te redeneren gaat echter uit van de aanname dat ons gedrag altijd logisch is wat niet altijd de waarheid is. Een hulphond kan bijvoorbeeld onze stemming aanvoelen en daarop reageren, iets wat de meeste robots (nog) niet kunnen.
Dat sommige kelners in de horeca zich als een robot gedragen komt vaak het ‘gastheerschap’ niet ten goede. Gevoel is dan ook meer dan gemak en een robot die daar geen rekening mee houdt blijft uiteindelijk een machine. Als zorgverleners door deze vorm van ‘mechanisatie’ meer tijd krijgen voor aandacht is het een win-win. Worden robots echter als vervanging gezien voor de menselijke maat dan lijken deze ontwikkelingen me een verlies.
Welzijn is tenslotte de som van materiële en immateriële zaken waarbij robotica voor een efficiëntie(inhaal)slag kan zorgen. Zo kan hiermee de autonomie vergroot worden maar ook de controle verbeterd. Opmerkelijk dat een platform als COmputable dan ook weinig aandacht aan dit onderwerp besteed. Zo zijn er prachtige filmpjes rond dit onderwerp te vinden op YouTube zoals bijvoorbeeld de Care-O-Bot3.