De twee Nederlandse startups Athom en ULU hebben de finale bereikt van de innovatiewedstrijd CODE_n. Deze wedstrijd wordt voor de vierde keer op de ict-vakbeurs CeBIT gehouden. Onder het motto 'Into the Internet of Things' mogen vijftig finalisten uit zeventien landen hun bedrijfsmodel met hun innovatieve data-oplossingen op de CeBIT presenteren. Voor de winnaar ligt er dertigduizend euro klaar. Athom uit Enschede biedt de digitale assistent Homey aan; ULU pioniert met een analysesysteem voor bestuurders van voertuigen en zit op de High Tech Campus in Eindhoven.
In totaal waren er vierhonderd inzendingen van startups, verdeeld over vier categorieën: Industry 4.0., Smart City, Future Mobility en Digital Life. De vijftig finalisten staan in de week van 16 tot en met 20 maart in Hal 16, waarvoor een architectenbureau een speciaal ontwerp met innovatieve uitstraling heeft gemaakt.
Athom
Athom valt in de categorie Smart City en heeft een digitale, spraakgestuurde assistent ontworpen die in een huis de techniek regelt: van licht tot muziek, van verwarming tot tv en IP-camera’s. Het apparaat kan via natuurlijke spraak – door diegene die in huis is – worden bediend. Homey kan ook onderweg via een smartphone-app worden bewaakt en bediend.
ULU
ULU doet mee via de categorie Future Mobility en is een analysesysteem voor bestuurders van voertuigen. Onder het dashboard wordt een dongle aangebracht die in contact staat met de ULU-cloud. Met behulp van 3G GPS en sensoren wordt het rijgedrag van de chauffeur in kaart gebracht, tot het parkeren aan toe. Daarna kunnen de vergaarde data met behulp van analysesoftware (ULU Analyze equation) worden verrijkt met locatie-informatie, weerberichten en andere bruikbare gegevens die de bestuurder en andere partijen (bijvoorbeeld werkgever, verzekeraar, leasemaatschappijen) inzicht verschaffen in risicovol rijgedrag.
CODE_n
De vijftig finalisten komen uit Australië, België, Canada, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, Kroatië, Letland, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Spanje en de Verenigde Staten. Bij de categorie Industry 4.0 valt de dominantie van Duitse inzendingen op (negen van de dertien); de andere drie categorieën kennen een evenwichtiger samenstelling. Wellicht heeft de Duitse dominantie bij Industry 4.0 te maken met de eigen krachtige maakindustrie in combinatie met veel beschikbare ict-kennis.
CODE_n, wat staat voor ‘Code of the New’ (het innovatie-dna), is opgezet door Ulrich Dietz, directeur van de Duitse ict-dienstverlener GFT Technologies. Tot de hoofdpartners behoren CeBIT/Deutsche Messe, adviesbureau E&Y, Salesforce en Accenture.
Thema’s van de eerdere edities waren mobiele oplossingen (CODE_n12), energiebesparing (CODE_n13) en big data (CODE_n 2014). In 2013 was het Rotterdamse Greenclouds, een broker van overtollige computercapaciteit uit datacenters, een van de winnaars.