De verkoop van Public Interest Registry (PIR), de club die org-domeinen toewijst, aan investeringsbedrijf Ethos Capital loopt vertraging op. Koepelorganisatie Icann, de internationale domeinnaambeheerder, wil eerst meer informatie over de intenties en continuïteit. Met de verkoop is een bedrag van 1,35 miljard dollar gemoeid.
Dit meldt Datanews.be.
Icann heeft met name vragen over de continuïteit van org, de aard van de transactie, hoe de nieuwe eigenaarsstructuur strookt met de huidige afspraken die PIR heeft lopen en met welke beloftes ze de org-gemeenschap zullen dienen. PIR en Ethos Capital hebben dertig dagen te tijd om te antwoorden. Hierna moet Icann wel of niet goedkeuring geven voor de overname.
(non)profit?
De non-profitorganisatie Internet Society (Isoc) was eerder de eigenaar van PIR. De verkoop aan Ethos Capital riep binnen de ict-branche vragen op over in hoeverre PIR nog als non-profitorganisatie kan worden beschouwd. Er zijn nog meer rare kanten aan het verhaal. Zo vindt de verkoop net plaats nu Icann niet langer een prijsplafond voor .org hanteert. Ethos Capital zou op zijn beurt vlak voor de afschaffing van de prijsbeperking zijn opgericht. Bovendien is het investeringsbedrijf volgens Datanews opgericht door mensen die banden hebben met Fadi Chehade, de voormalige ceo van Icann.
.Org lijkt melkkoe
Computable-expert Fred Hage schreef eerder over de omstreden verkoop die op 13 november 2019 plaatsvond. Hij stelt dat een en ander veel vragen oproept en dat Icann nu onder vuur ligt. Ook schets hij een historie van het .org domein. ‘Het .org domein is één van de eerste internet domeinnamen die in 1985 het licht zagen. In 2002 balanceerde Isoc financieel en organisatorisch op het randje van de afgrond. Icann, de organisatie die de domeinnamen op internet beheert en waarmee Isoc sterke bestuurlijke banden heeft, zag kans om na een openbare aanbesteding het generieke toplevel domein (TLD) .org, tot dan in handen van Verisign, aan Isoc toe te kennen. De voor het beheer opgezette dochterorganisatie PIR (Public Internet Registry) beheert nu ruim tien miljoen geregistreerde domeinnamen. Deze zijn vooral in gebruik door non-profit organisaties wereldwijd en Isoc is sinds die tijd verzekert van inkomsten.’
Ook gaat hij in op de, zachtjes uitgedrukt, toevallige omstandigheid dat kort na het opheffen van het prijsplafond Isoc is benaderd om PIR voor (veel geld) te verkopen. Ook stelt hij dat het vermoeden dat een voormalige ceo van Icann en andere ex-Icann topbestuurders banden met een van deze geldschieters zouden hebben, nog meer olie op het vuur betekent en bovendien het wantrouwen rond Isoc verhoogt.