De Nederlandse startup Hiber gaat na de zomer van 2018 twee IoT-satellieten lanceren. Het gaat om satellieten met apparatuur voor zogenoemd Low Power Global Area Network (LPGAN). Met dat netwerk kan IoT-apparatuur op basis van een kleine batterij communiceren (dus haast zonder stroom en wifi). Door 1.8 miljoen euro aan innovatiekrediet van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is de lancering veiliggesteld.
De exacte data van de lancering volgen nog, maar een woordvoerster laat aan Computable weten dat in augustus 2018 via de Indiase PLSV-lanceerraket een satelliet de ruimte in wordt geschoten. In september of oktober 2018 volgt een tweede satelliet die wordt gelanceerd door het Amerikaanse SpaceX. De satellieten die het formaat hebben van een schoenendoos , moeten voor een wereldwijd dekkend LPGAN-netwerk zorgen.
Na de lancering van de satellieten zal het Low Power Global Area Network (LPGAN) van Hiber, ook wel Hiberband genoemd, wereldwijd getest worden door klanten. Het gaat om pilots voor het tracken van vee, het monitoren van gewassen en de bestrijding van klimaatverandering. ‘Hiberband zal ervoor zorgen dat het wereldwijd mogelijk is om dingen eenvoudig, met een laag energieverbruik en tegen een lage prijs met het internet te verbinden om data uit te lezen. Op een website deelt het bedrijf de eerste projecten, zoals een project om met behulp van IoT de oogst van boeren in Tanzania te verbeteren.
De hardware die op aarde wordt gebruikt om via satelliet en het netwerk te communiceren is vijf bij twee centimeter groot. Het heeft een modem, een antenne en wordt gevoed door een reguliere batterij die afhankelijk van de toepassing vijf jaar mee kan gaan. De apparatuur verstuurt kleine databerichten die qua lengte vergelijkbaar zijn met tweets.
Benoeming Steven Rutgers
Naast de investering van RVO maakt Hiber ook bekend dat Steven Rutgers het team komt versterken. Hij wordt eindverantwoordelijke voor business development. Rutgers heeft zeventien jaar ervaring in de satellietindustrie en moet zorgen voor nieuwe klanten en toepassingen voor klanten.
Rutgers heeft meer dan zaestien jaar voor Inmarsat gewerkt. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van IoT-toepassingen in de landbouw, visserijen, olie en gas.
Hiber
Hiber is in 2016 opgericht. Het bedrijf dat eerder Magnitude Space heette, en in 2017 deelnam aan het Computable Future Lab ontwikkelt een wereldwijd Low Power Global Area Network (LPGAN). Het doel is om een wereldwijd satellietnetwerk op te zetten voor de ondersteuning van IoT-apparatuur die weinig energie gebruikt.
Daarmee kunnen apparaten in gebieden waar geen internetdekking en stroom is, bijvoorbeeld oceanen en woestijnen, communiceren. Het netwerk is ook beschikbaar in bevolkte gebieden. Concreet gaat het ook om het verbeteren van de bedrijfsvoering van klanten. Bijvoorbeeld door verhuurbedrijven het inzicht te geven waar hun uitgeleende spullen precies zijn. En voor transporteurs door nauwkeurig te bepalen waar een bepaalde lading precies is.
En, wat kan er naast de genoemde zaken nog meer getracked worden. Is toch gek dat we iets zomaar de ruimte insturen om van alles en nog wat te registreren zonder dat iemand daar wat over weet of kan zeggen. Is dit wel AVG proof? 🙂