De Europese Commissie wil chipfabrikanten van buiten Europa overhalen om in de EU computerchips te produceren. Eurocommissaris Thierry Breton is bereid daarvoor miljarden euro’s te investeren. Dat vertelt hij tijdens een bezoek aan de Noord-Brabantse chipmachinebouwer ASML, schrijft NRC.
De EU stelt zich ten doel de afhankelijkheid van producenten van buiten het eigen grondgebied te verminderen. Om dit te bereiken, flirt de Europese Commissie met fabrikanten als Intel, Samsung en TSMC. Dat het mogelijk miljarden euro’s kost om deze partijen te overtuigen in de EU te produceren, schrikt Breton niet af.
‘We zijn bereid om geld op tafel te leggen voor een partnerschap en bedrijven te steunen’, zegt Breton. Volgens hem doen andere landen dat eveneens, zoals de VS, Taiwan en China. ‘We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Als je aan het stuur wilt zitten in deze industrie, moet je allianties sluiten.’ Tijdens zijn bezoek aan ASML sprak de Fransman met ASML-ceo Peter Wennink en Luc Van den Hove, ceo van het Leuvense onderzoekscentrum Imec.
Herstelfondsen
De Eurocommissaris wijst erop dat het niet alleen om geld gaat, aldus de krant. ‘We hebben hier de markt, de vaardigheden en de kennis.’ Hij roept lidstaten op om geld uit hun herstelfondsen te reserveren voor de chipsector. Breton, de vroegere ceo van ict-bedrijf Atos, noemt Nederland als een van de landen die kunnen bijdragen, naast Duitsland, Frankrijk en Italië.
Het is de vraag of de producenten onder de indruk zijn van het charmeoffensief uit Brussel. Samsung en TSMC, ’s werelds grootste oem-chipfabrikant, overwegen alleen fabrieken in de VS te bouwen. Intel maakte enkele weken geleden wel kenbaar interesse te hebben in de bouw van een eigen Europese fabriek. Daarvoor mikt het bedrijf op een EU-subsidie van acht miljard euro. Volgens Intel-ceo Pat Gelsinger zijn de Benelux-landen en Duitsland goede kandidaten voor de fabriek.
Er heerst een wereldwijd tekort aan computerchips, voornamelijk ontstaan doordat corona de productie van halfgeleiders langdurig stillegde, terwijl consumenten veel meer elektronica kopen. Vorige week zei IBM-topman Jim Whitehurst dat het vanaf nu nog twee jaar duurt voordat het tekort is verholpen.