Printerfabrikant HP blokkeert het gebruik van goedkope cartridges. Na het uitvoeren van een firmware-update zijn de goedkopere inktpatronen van huismerkleveranciers niet meer bruikbaar voor 25 verschillende printermodellen van HP. Dat meldt 123inkt.nl na klachten van gebruikers.
‘De afgelopen dagen ontving 123inkt.nl ineens uit het niets klachten over het niet meer functioneren van nieuw geplaatste 123inkt.nl-huismerk-cartridges in 25 verschillende modellen HP Officejet-printers. HP blijkt, net als drie jaar geleden, een firmware-update te hebben uitgerold, waardoor wereldwijd huismerk cartridges niet meer geaccepteerd worden door de HP-printer’, meldt het bedrijf in een persbericht.
Ferry Korten, marketingdirecteur van 123inkt.nl: ‘Klanten ontvangen, zodra zij de cartridge vervangen door een nieuwe huismerkcartridge, de foutmelding: ‘Probleem met cartridge. Een of meerdere cartridges lijken te zijn beschadigd. Verwijder de cartridges en vervang ze door nieuwe cartridges.’ Deze foutmelding is echter niet correct. Er is niets mis met de huismerkcartridges en beschadigd zijn ze al zeker niet.’
Hij stelt dat ook bij printers waar automatisch updaten uitstond, een melding op het scherm verscheen met: ‘Update beschikbaar. Er is een update beschikbaar waardoor de printer beter werkt. Wilt u de update installeren?’
Korten: ‘Dit soort updates worden bewust door HP uitgerold met als doel huismerkcartridges te weren en de gebruikers te doen geloven dat huismerkcartridges van een slechtere kwaliteit zijn. Vandaar de misleidende foutmelding dat de cartridges beschadigd lijken te zijn, terwijl dat niet het geval is. Zo wordt, over de rug van de consument, de strijd aangegaan met verkopers van huismerkcartridges, zoals 123inkt.nl. Consumenten zouden daar nooit de dupe van mogen worden.’
Rechtszaak
Er loopt op dit moment een rechtszaak over het blokkeren van cartridges door HP. Op 25 juni volgt de uitspraak in een zaak aangespannen door Stichting 123Inkt.nl-huismerk-klanten tegen HP.
‘HP claimt deze updates uit te mogen voeren, omdat HP-printerverpakkingen vanaf december 2016 voorzien worden van een sticker. Hierop staat dat ‘cartridges zonder HP-chip mogelijk niet werken en dat cartridges die vandaag werken, in de toekomst mogelijk niet meer functioneren.’
123inkt.nl is echter van mening dat de printer eigendom is van de consument die hem gekocht heeft. Deze consument moet zelf kunnen bepalen welke cartridges hij in zijn printer stopt. ‘Een sticker verandert niets aan die situatie. HP is geen eigenaar meer van een door HP verkochte printer en HP heeft niet het recht om iemands printer onklaar te maken omdat die persoon geen HP-cartridges gebruikt’, schrijft het bedrijf.
Rechtszaak over patent
In een andere langslepende rechtszaak over patenten van de geheugenchip op de cartridges van 123Inkt.nl verwierp de Hoge Raad onlangs de klacht van HP dat 123.Inkt.nl illegaal gebruik zou maken van een HP-patent voor de chip op de goedkope cartridge.
HP laat weten dat de twee rechtszaken (over de firmware-update en chip-patent, red.) los van elkaar staan. Over de uitspraak van de Hoge Raad over het chip-patent meldt HP: ‘Wij zijn het niet eens met deze uitspraak. HP heeft in andere landen hetzelfde Europese patent succesvol laten gelden. We bestuderen de uitspraak om de basis van de beslissing te begrijpen, zeker ook gezien het hof ons patent geldig acht. HP doet enorme investeringen in het ontwikkelen van innovatieve producten voor onze klanten en we zullen onze intellectuele eigendomsrechten actief verdedigen, in Nederland en in het buitenland.
Reactie HP op firmware-update
Over het uitvoeren van de firmware-update reageert HP met een statement: ‘Dynamische beveiliging is een proces dat printbenodigdheden verifieert om het gebruik van printbenodigdheden zonder een originele HP-chip, of met aangepaste of niet-HP-schakelingen te voorkomen. HP omvat dynamische beveiliging om de kwaliteit van onze klantervaring en intellectuele eigendommen te beschermen, maar ook om namaak van HP-printbenodigdheden en garantierisico’s te verminderen.’
‘Bijgevulde of gereviseerde printbenodigdheden die een originele HP-chip gebruiken of originele, ongewijzigde HP-circuits hebben, worden niet beïnvloed door dynamische beveiliging en zullen normaal blijven functioneren. Andere cartridges (bijvoorbeeld cartridges die gebruik maken van gekloonde chips of aangepaste of niet-HP-circuits) werken mogelijk niet meer.’
Klopt Robert maar niet helemaal.
Mijn HP gaf problemen met de drukkop, de kosten die te vervangen (zonder garantie dat het zou werken) en een set cartridges lagen om € 20 lager als een nieuwe printer.
Dat op zich is een grof schandaal, aan die verspilling van resourcen gaat dit planeetje ten gronde.
HP shopt in lagelonenlanden, maar zegt Amerikaanse kwaliteit te willen leveren. Het gaat niet om HP klantervaring, maar om extra geld. Stel, ik mag alleen gaan tanken bij benzinestations van een automerk? Niet acceptabel. Als de EU bedrijven zoals HP flinke boetes geven voor misbruik van monopolie, dan is dit zo opgelost. Of geef consumenten, bedrijfjes de gelegenheid voor een Class Action zoals in de VS, zie https://www.hpprinterfirmwarelawsuit.com.
Is dat gedonder nog steeds actief dat de wat goedkopere inkt-cartgidges worden geweigerd door de verschillende soorten en type printers en zoja, welke printer kun je dan het beste aanschaffen wil je dit geklooi voorkomen?
Ik weet niet of er een printermerk is die niet het HP verdienmodel gebruikt; de printers zijn te goedkoop, maar de inkt is veel te duur. Niet alleen HP, maar bijvoorbeeld ook Epson en Canon, gebruiken technieken in de printer om te zien of in de cartridge een eigen chip zit (of een huismerk kloon) en of deze chip aangeeft dat de cartridge nagevuld is, of de chip gereset is, et cetera. De fabrikanten van huismerk cartridges proberen natuurlijk terug te slaan met nog meer reverse engenieering en rechtzaken. Maar HP Officejet printers kunnen bijvoorbeeld van nieuwe firmware voorzien worden en dan opnieuw “per ongeluk“ huismerk cartridges gaan weren. De rechtbank Amsterdam, berucht bij slachtoffers van grote tech bedrijven, heeft een halfslachtig uitspraak gedaan, waardoor er openingen zijn voor HP om opnieuw huismerk cartridges te weren. En de techreuzen zoals HP hebben meer geld voor rechtszaken en meer politieke invloed.
Marketeers van (printer)fabrikanten zijn net jengelende peuters die kijken hoe ver ze kunnen gaan voordat ze hard worden teruggefloten en aan klachten hebben ze geen boodschap. Ook als de eigen cartridges slecht zijn, krijg je te horen dat ze alleen uit coulance een andere cartridge geven. Misschien moet het Ministerie van Financiën maar eens gaan uitrekenen hoeveel belastinggeld onnodig uitgegeven wordt door de coulance van de overheid tegenover het HP printerbeleid.
@Hans
Het antwoord stond al ergens op deze pagina…
Hoeveel denk je te gaan printen?
Veel? Koop dan een dure printer, daar gaat doorgaans (relatief) goedkope inkt in.
Weinig? Koop dan een goedkope printer, en accepteer dat je dure inkt moet kopen.
Wat voor printer je ook koopt, ga shoppen voor inkt (123inkt, ook elders op deze pagina te vinden, Opus, …), koop geen cartridges bij je printer als je niet weet hoe duur ze elders zijn! Toen ik mijn printer kocht, kon ik een setje merkcartridges erbij kopen voor 80 euro. Op het internet was hetzelfde setje voor 50 euro te koop, en merkloos voor 40 euro, maar dan met de dubbele hoeveelheid inkt erin. Zoeken loont!
Toch verviel mijn garantie bij Brother, toen ik hem binnen de garantieperiode aanbood voor reparatie (de fuser-eenheid was defect (brokkelde af), dat is de rol die de toner op het papier ‘drukt’)
Men claimde bij Brother dat ik niet de voorgeschreven originele toner gebruikt zou hebben, en dat klopte ook.
Goedkoop was in dit gevalletje toch duurkoop…
:((