De landelijke uitrol van 5G in Nederland staat onder druk doordat er niet overal de beschikking is over glasvezelnetwerken. Die netwerken vormen namelijk een belangrijke backbone voor de verwerking van de datastromen van 5G. Dat stelt branche-organisatie Fiber Carrier Association (FCA). Het waarschuwt dat de landelijke uitrol 5G onzeker is door gaten in de glasvezelinfrastructuur.
Dat komt naar voren uit het rapport Nederland op Glasvezel 2018 dat 7 februari 2018 is gepubliceerd door brancheorganisatie Fiber Carrier Association (FCA). Het rapport biedt een overzicht van de ontwikkeling van Nederlandse glasvezelnetwerken in 2018. Hoewel er veel nieuwe projecten en investeringen in glasvezel zijn aangekondigd, maakt de FCA zich zorgen over de haalbaarheid van 5G in Nederland zolang niet meer aandacht geschonken wordt aan de glasvezelnetwerken die daar voor nodig zijn. Zo zou de aandacht vooral liggen op netwerken voor particulieren en blijft de zakelijke inzet van glasvezel volgens hen achter.
Andrew van der Haar, directeur van de FCA, ziet een grote opgave voor zijn achterban. ‘De frequenties voor 5G worden over niet al te lange tijd geveild. Maar voor 5G is meer nodig dan alleen etherfrequenties. Iedere bit en byte die waar dan ook ter wereld wordt verzonden, eindigt uiteindelijk in fysieke ondergrondse glasvezelkabels. Daar waar nu glasvezel is of wordt uitgerold, gaat het voornamelijk om huishoudens. Als we straks volop profijt willen hebben van 5G, moet tot in elke uithoek van Nederland glasvezel liggen.’
In het rapport is te lezen hoe de aanleg van glasvezel na een periode van stagnatie weer toeneemt. De brancheorganisatie juicht dat toe, maar ziet een scheiding ontstaan tussen aanleg voor huishoudens en bedrijven en de aanleg van de zogenoemde core- en backbone netwerken, die nodig zijn om data over lange afstanden te transporteren, bijvoorbeeld voor 5G.
Oproep aan kabinet
Van der Haar: ‘Het is mooi dat er flink wordt geïnvesteerd in glasvezel voor huishoudens. Maar wij voorzien dat puur op basis van marktwerking niet op tijd overal glasvezel ligt voor 5G. Dat is niet alleen vervelend voor consumenten, maar juist ook voor het bedrijfsleven, omdat bijvoorbeeld de mogelijkheden van het internet of things niet overal kunnen worden benut. Op die manier dreigt een verdere economische tweedeling, die bijvoorbeeld nu ook al bestaat doordat bedrijven in buiten gebieden geen beschikking hebben over snel internet.’
Volgens Van der Haar heeft de overheid heeft hier een rol te vervullen. ‘Een mogelijke oplossing is bijvoorbeeld om de baten van de frequentieveilingen voor 5G ten goede te laten komen aan de aanleg voorzieningen die naast de zendmasten nodig zijn om 5G ten volle te kunnen benutten.’
Ook binnen verstedelijkte gebieden en historische stadskernen voorziet de glasvezelbranche problemen, omdat bestaande netwerken niet voldoende capaciteit hebben voor 5G. ‘Daar zal ook glasvezel de grond in moeten, iets dat door de dichte bebouwing een grote opgave is.’ De FCA vraagt het kabinet, en in het bijzonder de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, om verder te kijken dan louter de benodigde frequenties en ook de aanpalende infrastructuren voldoende aandacht te geven in de plannen voor 5G.
Mede met dank aan oud-minister Brinkhorst die in 2004 zijn politieke oren liet hangen naar de kabellobby van de VECAI (met als aanvoerder en sponsor UPC) en zo het Deltaplan Glas (van Nico Baken) torpedeerde. Dat is dus 15 jaar (!) terug.