Tech-gigant IBM heeft een nieuw mainframe geïntroduceerd. Dat z13-mainframe voldoet volgens de leverancier aan nieuwe eisen voor snelheid en veiligheid bij zakelijke processen waarin de rol van apps steeds groter wordt. Het gaat bijvoorbeeld om functionaliteiten voor real-time encryptie voor transacties via mobieltjes. De tech-gigant stak ruim een miljard dollar in de ontwikkeling van het nieuwe mainframe, dat vijf jaar in beslag nam. Het ontwerp is ontwikkeld op basis van vijfhonderd IBM-patenten. Rabobank heeft interesse in het systeem.
Ongeveer zestig klanten hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van de machine. IBM positioneert de z13 als backbone voor mobiele bankprocessen en andere toepassingen (workloads) voor een cloudinfrastructuur. In een schaalbare inrichting van het mainframe (scale-out model) draaien achtduizend virtuele servers. IBM: ‘Dat zijn ruim vijftig virtuele servers per core en leidt tot lagere kosten voor energieverbruik, datacenter-faciliteiten en energiekosten.’
Ook claimt de leverancier dat de microprocessoren van het mainframe twee keer sneller zijn dan standaard serverprocessoren. Daarnaast zouden de chips ruim drie keer meer geheugen hebben dan de huidige standaard in de markt. Het systeem is gebaseerd op open standaarden en ondersteunt Linux en OpenStack.
Volgens IBM is de z13 het eerste mainframe dat binnen 24 uur tijd 2,5 miljard mobiele transacties van real-time encryptie mogelijk maakt. ‘Iedere keer als een consument een aankoop doet via de smartphone, creëert dit een serie van gebeurtenissen op de backend van een ict-omgeving. De z13 is ontworpen om die miljarden transacties en de daaropvolgende interacties te verwerken en te analyseren. Zo helpt het bijvoorbeeld de financiële wereld om real-time fraude te signaleren en hierop actie te ondernemen.’ Dat gebeurt onder andere door koppelingen met analyse-tools van SPSS.
Rabobank
Executive vice president van Rabobank, Toine Straathof, stelt dat het mainframe de backbone is van de infrastructuur van de bank en klanten voorziet in persoonlijke dienstverlening rondom bankzaken zoals mobiel bankieren, het vinden van de dichtstbijzijnde geldautomaat of vestiging en het afsluiten van verschillende bankproducten. ‘Naast het mainframe speelt ook IBM DB2 Analytics Accelerator (IDAA) een belangrijke rol in de dienstverlening van de bank’, stelt Straathof.
Wie zei er dat mainframes ouwbollig zijn? En Linux een hobby-systeem?
IBM-mainframes kunnen ook heel efficiënt worden ingezet voor server- en applicatievirtualisatie voor Windows- en Linux-platformen. Helaas is de markt daar nog niet rijp voor.
In een tijd waar cloud het toverwoord is introduceert IBM een nieuw mainframe. Linux en Openstack wordt ondersteunt en gericht op transacties, en big data opties, om snel statistieken en klantgedrag in kaart te brengen, ik denk dat deze in een zeer private cloud komen te staan. Ik vind het cool.