In Apeldoorn heeft de Belastingdienst het derde Overheidsdatacenter (ODC) geopend. In het kader van het Uitvoeringsprogramma Compacte Rijksdienst brengt het Rijk 66 datacentra terug tot vier grote locaties, waarvan een in Apeldoorn. De Belastingdienst koos ervoor haar bestaande twinning-constructie te vernieuwen. Daarbij zijn er onder meer computerzalen heringericht met koude corridors en is er een nieuw energiehuis neergezet. Aannemer Heijmans voerde in opdracht van de Rijksgebouwendienst de renovatie uit, in samenwerking met de Belastingdienst.
De Belastingdienst gebruikt een twinning-datacenter. Naast het op 19 juni officieel geopend vernieuwde datacenter op het Quintax-complex in Apeldoorn is er een tweede, vergelijkbaar computercentrum op het Walter Bosch-terrein dat zo’n vijf kilometer verder op ligt. Dat datacenter wordt op 4 juli aanstaande geopend. Dan is de bouwfase, waarvoor Heijmans na een aanbesteding werd aangetrokken en die zo’n twee jaar heeft geduurd, officieel afgerond. Een complexe klus, want tijdens de renovatie moesten de operationele systemen van de Belastingdienst in de lucht blijven.
Het Centrum voor Infrastructuur en Exploitatie van de Belastingdienst (B/CIE) exploiteert het twin-ODC in Apeldoorn. Binnen de datacenters draaien alle gegevens van de ‘BV Nederland’ op redundant uitgevoerde servers. Het betreft alle gegevens over aanvragen, beschikkingen en uitkeringscorrespondentie, aangiftegegevens, import- en exportgegevens en btw-afdrachten. Nu nog maken de Belastingdienst (Toeslagen) en haar onderdelen de Douane en de Fiod gebruik van het computercentrum. In de nabije toekomst zal het ook worden opengesteld voor andere overheidsdiensten.
Consolidatie
Het terugbrengen van het aantal datacenters past in het beleid van het kabinet om te komen tot een efficiëntere en compacte rijksdienst. Voor de samenvoeging van de datacenters is het programma Consolidatie Datacenters opgesteld. Er waren al twee datacentra open: het Overheidsdatacenter Noord in Groningen, nieuwbouw die door KPN en Digital Realty Trust is neergezet, en het Rijksoverheid Datacenter in Amsterdam waarbij ruimte is gehuurd bij twee datacenters van Equinix: een in Science Park en de andere in Amsterdam-Zuidoost. Ze vormen elkaars back-up.
De twinning-locatie van de Belastingdienst is het derde ODC dat nu geopend is. Nummer vier komt in de gemeente Rijswijk te staan en is bedoeld voor ‘de Haagse Vierkante Kilometer’. Het samenwerkingsverband HP-Homij won de aanbesteding voor de bouw en inrichting hiervan. De oplevering is voorzien in het laatste kwartaal van 2014.
Elektra en koeling
De datacentra van de Belastingdienst hebben elk een vloeroppervlakte van duizend vierkante meter. De totale data-opslag is vier petabyte. Het nieuwe energiehuis levert elektra en koeling, waarbij voor 95 procent de buitenlucht wordt ingezet. Daarvoor zijn op het dak twee koeltorens geplaatst en is er een leidingstelsel met koelwaterpompen aangelegd met een totale lengte van zo’n 2,5 kilometer. De pompen transporteren het koelwater naar de koelunits van de datazalen. Alleen op hele warme dagen wordt geforceerde koeling ingezet.
Het energiehuis kan op dit moment één megawatt aan stroom leveren. Ter vergelijking: dit is genoeg om zo’n 2500 huishoudens van stroom te voorzien. Bij het ontwerp van het gebouw is rekening gehouden met een verdere groei naar twee megawatt.
Calamiteiten
Het datacenter en het energiegebouw op de Quintax-locatie zijn verbonden middels een brug, waardoor stroom en koelwater lopen. De brug is verdeeld in twee gescheiden brandcompartimenten om een nog hogere beschikbaarheid te kunnen garanderen. Een hoog-gevoelig detectiesysteem en een automatische blusinstallatie moeten de locaties beveiligen tegen brand.
In het geval de energielevering onverhoopt wegvalt, nemen twee vliegwielen zonder onderbreking de levering over. Tegelijkertijd starten twee dieselgeneratoren op om die energielevering binnen enkele seconden over te nemen. Beide motoren zijn voorzien van een ondergrondse tank van veertigduizend liter, genoeg om het datacenter drie dagen lang van energie te voorzien. Mocht de calamiteit langer duren, dan wordt er een vrachtwagen met dieselolie naast de tank gereden.
Je mag verwachten dat de rijksoverheid het voortouw neemt in verduurzaming van haar datacenters. Ik ben dan ook heel benieuwd wat de DCIE (of PUE) is van deze vier ODC’s?
Ik vind de DC consolidaties een heel goed initiatief van de overheid, ook om dit in ‘onafhankelijke’ DC’s onder te brengen zorgt in de toekomst voor sterke vermindering van transitiekosten. Ik hoop echter dat op zeer korte termijn ook de volgende laag (infra) gelijk wordt getrokken en dat er niet in de DC’s verschillende platformen ontstaan. Alleen zo is er op zeer korte termijn nog meer efficiency te halen.
In ieder geval gebruiken ze vliegwielen in plaats van (milieu vervuilende) batterijen, die ook nog eens extra koeling nodig hebben. Deze hebben geen veroudering en verbruiken weinig energie. Het zal met de PUE dus wel goed zitten.