Scholieren in Tanzania kunnen binnenkort computerles krijgen in een mobiel computerlab dat zichzelf van stroom voorziet met zonnepanelen. Energieleveriancier Essent maakt de komst van het lab op zonnestroom mogelijk. Medewerkers van het energiebedrijf zorgden voor het ontwerp en helpen met het beheer van het lab. Essent doneert de materialen voor de bouw ter plaatse.
Het lab voorziet in een dringende behoefte aan ict-middelen in Tanzania. In het Afrikaanse land krijgen op dit moment veel kinderen computerles vanaf een schoolbord. In het lab daarentegen kunnen straks tien kinderen op computers werken. Daardoor leren ze er daadwerkelijk mee omgaan. De computers zijn extra energiezuinig en kunnen zonder onderbreking zes uur lang gebruikt worden. Het lab draait volledig op zonne-energie en kan overal in het land worden ingezet.
Lab is eigen ontwerp
Helemaal nieuw is het mobiele concept niet, vertelt it’er Freek van Workum van Essent: ‘Er zijn grotere en duurdere kant-en-klare units in omloop. Deze verbruiken echter veel meer stroom en zijn niet mobiel genoeg. Daarnaast kunnen ze niet in zeer onherbergzame gebieden komen. Vandaar dat we zelf, weliswaar met enige hulp, een nieuw type mobiel lab hebben ontworpen.’
Van Workum is komende week met drie collega’s in Afrika aanwezig om te assisteren bij de ingebruikname van het lab. Ook zorgen ze dat de lokale partner het lab de komende jaren zelfstandig en rendabel kan blijven inzetten. Na hun vertrek neemt de stichting Affordable Computers & Technology for Tanzania (ACTT) het beheer van het zonne-energiegestuurde computerlab op zich. Deze lokale stichting werkt aan de verspreiding van ict-middelen in het Tanzaniaanse onderwijs.
Close the Gap
Essent startte het project in Tanzania via zijn partnerschap met Close the Gap, een organisatie die it-apparatuur uit westerse landen ter beschikking stelt aan landen in de derde wereld. In totaal heeft Essent sinds de start van de samenwerking in 2007 al bijna 21.500 laptops, desktops, monitoren, printers en servers gedoneerd.
Goed iniatief!
Erg mooi initiatief!