Het datacenter op het terrein van Agriport A7 in Middenmeer krijgt een capaciteit van 17,5 megawatt. Dit meldt het Noordhollands Dagblad op basis van een dossier over de bouw dat de krant heeft ingezien. Naar verluidt zou het datacenter worden gebouwd in opdracht van Microsoft en elektriciteit afnemen uit de kassen in de omgeving, waar onder andere paprika’s worden geteeld.
Het pand beslaat een kwart van een perceel van veertig hectare dat binnenkort door de softwareleverancier zou worden aangekocht. Volgens de krant verrijst er een kantoorpand met een vloeroppervlak van vijftienhonderd vierkante meter met ontvangstruimten. Het eigenlijke datacenter wordt zo’n achttienduizend vierkante meter groot en krijgt een aantal schoorstenen met een hoogte van 25 meter. Het kantoor en het datacenter worden gebouwd naar een ontwerp van een Iers architectenbureau.
Het datacenter wordt gekoeld met lucht, waarvan de temperatuur wordt verlaagd met gebruik van waterverdampers. Het jaarlijkse waterverbruik wordt geschat op zo’n tien miljoen liter. Met de bouw van het datacenter zou in totaal een bedrag zijn gemoeid van zo’n twee miljard euro.
Of Microsoft inderdaad de koper is, blijft onduidelijk. De onderneming stelt nooit over zijn datacenters te communiceren. Volgens het Noordhollands Dagblad is er een intentieverklaring en een voorlopig contract getekend tussen de softwareleverancier en Agriport A7. In afwachting van de afgifte van de benodigde vergunningen zouden alle betrokken partijen de kaken stijf op elkaar houden. Onlangs zou een handelsdelegatie met vertegenwoordigers van de betrokken partijen naar Amerika zijn gereisd door onderhandelingen over het datacenter. Microsoft beschikt al over een groot Europees datacenter nabij de Ierse hoofdstad Dublin.
Parthenon Data Centres
Eerder smeedde de onderneming Parthenon Data Centres in 2009 plannen voor een datacenter op het terrein van Agriport A7 in de Wieringermeer nabij Middenmeer. Dat datacenter zou een belangrijk deel van zijn elektriciteit afnemen uit de kassen van groentetelers in het gebied. Zij produceren kooldioxide uit aardgas als meststof voor hun groenten, de elektriciteit is een bijproduct. De eerste paal voor het datacenter zou begin 2010 de grond in gaan. Het ontwerp voor het gebouw en de technische inrichting was van ingenieursbureau Royal Haskoning.
Nadat de bouw een aantal keren was vertraagd, werd het stil rondom het project. Parthenon Data Centres verhuisde vanuit Amsterdam naar het kantoor van de geldschieter, investeringsmaatschappij ZBG van vastgoedmagnaat Frank Zeegers in het Brabantse Geldrop. Oprichter en directeur Pieter Duijves van Parthenon Data Centres heeft inmiddels een nieuwe baan gevonden als director EMEA, Data Centre Design & Consultancy bij HP. Mede-directeur en mede-oprichter Kevin Burton werkt eveneens bij HP. De directie van hun vroegere onderneming wordt gevoerd door ZBG-medewerker Wil van Loon.
Directeur Anwar Osseyran van Surfsara werd door Parthenon als datacenterexpert gevraagd zitting te nemen in de raad van advies van het bedrijf. ‘Het klopt inderdaad dat ik lid van de raad van advies ben, maar helaas is Parthenon als project in de ijskast beland door gebrek aan investeringen gedurende deze periode van recessie.’
Geen commentaar
Van Loon was niet bereikbaar voor commentaar. Ook bedrijfsleider Robert Kielstra van het tuindersenergiebedrijf ECW op het terrein van Agriport kon niet reageren.