Vakbond De Unie meent dat een overname door América Móvil de beste toekomst biedt voor KPN. Voorwaarde is dan wel dat ’s werelds grootste telecombedrijf uit Mexico zich houdt aan zijn afspraken en KPN niet wordt opgesplitst en in delen wordt verkocht. De Unie en andere vakbonden zijn inmiddels het gesprek met América Móvil aangegaan over de toekomst van KPN.
De Unie houdt eigenaar Carlos Slim aan zijn toezegging dat zijn bedrijf gaat voor de lange termijn. In een gesprek met vakbonden heeft América Móvil-ceo Daniel Haij aangegeven dat de koers van KPN ongewijzigd blijft. Met het benadrukken van het belang op de lange termijn heeft de ceo voor een deel de angst weggenomen bij de vakbonden dat KPN na het verwerven van de aandelen door América Móvil zal worden opgesplitst en in delen verkocht. Eerder werd hier nog voor gevreesd.
‘De overname zou wel eens een brug kunnen slaan naar een sterker KPN op de Europese markt’, zegt De Unie-bestuurder Hans de Jong. ‘In deze moeilijke tijden zou dit voor het personeel de hoogst haalbare zekerheid kunnen bieden als het gaat om werkgelegenheid en toekomstige groei van de kenniseconomie in Nederland.’
Als (oud)investeerder in de KPN, heb ik de teloorgang gezien die in brede zin zijn beslag heeft gehad. Een mooi bedrijf, niet altijd even consistent geleid, verworden tot wat het nu is.
Gevoelsmatig heb ik zoiets van elke stap, zelfs deze van Slim, is in elk geval vele malen beter dan het doorzetten van het zwalkende beleid van de voorbije tien jaar.
We gaan zien wat Slim voor KPN gaat betekenen.
Rijke mensen worden in de regel nou eenmaal rijk door niet aardig te zijn. Dus wat die toezeggingen betreft zou ik daar niet het volste vertrouwen in hebben. Maar als het waar is dat deze aankoop een begin is van een reeks investeringen in de Europese markt klinkt het wel logisch dat er op de middellange termijn genoeg rust in de tent zal zijn.
Dat is voor de medewerkers genoeg tijd om in ieder geval hun CV op orde te brengen met de nodige kennis. Dat geeft je een voordeel om te blijven zitten of een voordeel als je ander werk zoekt of moet zoeken.
Ik vraag me ten zeerste af of het verstandig is om het beheer van de het grootste communicatienetwerk (binnenlandse veiligheid, alarmering, internet, email, telefonie, nooddiensten, financiële diensten ed) uit handen te geven en dus open te stellen voor het buitenland. Ik vraag me af wat voor ongewenste consequenties dit gaat hebben voor de veiligheid en of we daar ooit achter kunnen komen. Dergelijke afhankelijke voorzieningen moeten ten alle tijden in eigen beheer worden gehouden.
Precies meneer Marcel Verberg. Ik vind het een verkwanseling van belangrijke Nederlandse telecom-infrastructuur. KPN behoort in Nederlandse handen te blijven. Wat een flut overheid hebben we hier. De liberalisering is veel te veel doorgeschoten, met dank aan de VVD. Ik zie niet graag die “gierige” Mexicaan nog rijker worden. Kijk maar eens naar de tarieven in Mexico.
KPN is volgens mij allang niet meer in handen van Nederland, net als de meeste AEX-bedrijven. De meeste aandelen zijn in handen van buitenlandse investeerders. Dat er toevallig een Nederlander aan het hoofd staat zegt ook niets bij multinationals. ING is jaren geleid door een Belg om maar een voorbeeld te noemen. Daarnaast heeft Mexico geen PRISM draaien en een NSA die alles controleert. Maar goed, het is de vraag of Nederland zulke belangrijke onderdelen van zijn infrastructuur niet als nationaal bezit had moeten houden. Maar dat geldt dan ook voor energiebedrijven, spoorbedrijven, postbezorging e.d. Ik denk alleen dat discussies hierover echt een gepasseerd station zijn.
Marcel Verberg stelt ‘een reden’ die de ‘morrende aandeelhouders’ ook gebruiken.
Veiligheid en Nationaal Belang
Laten we even beginnen bij een volkomen incompetente als impotente overheid, die ooit in haar stupide wijsheid, besloot heel veel zaken te gaan privatiseren. Alles kon en moest er aan geloven. Recentelijker Balkenende, Donner, Kamp, Asscher, VOC, ZZP, gooed voor de zzp-er, goed voor de economie …. maar puissant goed voor zichzelf zorgend….?!? Toch?
In de tussentijd hebben we kunnen zien hoe veel van de ‘old boys network’ impotent en incompetent uit vele puissante ruiven konden en mochten eten, maar er wel aan hebben bijgedragen dat KPN daar staat/ligt waar het is.
Farce
Als men nu dus roept dat we het zouden moeten hebben over een Nationale Veiligheid of Maatschappelijk belang van KPN, dan had de overheid daar al minstens twee decennia eerder zekerheden in moeten inbouwen. Helaas… ingevolge de EU richtlijnen en regelgevingen mag de overheid dit niet, dit zou namelijk als verkapte staatsinmenging kunnen worden opgevat.
Normale ontwikkeling….
Wat er nu te zien is is een zeer normale zakelijke ontwikkeling. U mag daarvan vinden wat u wil natuurlijk, maar het is nu eenmaal zo. Slim speelt het spel zoals het gespeeld moet worden, en het word steeds duidelijker dat er binnen KPN geen krachten zijn die dat ‘internationale spel’ weten te spelen. Anders had de KPN namelijk nooit zo diep kunnen zinken.
Drie mogelijkheden….
1. Slim trekt zijn aanbod terug en wacht geduldig af
2. Men gaat overstag en AM neemt KPN over en haalt de bezem er door
3. AM kijkt naar de gezonde operationele delen en laat de niet levensvatbare delen vanzelf dood gaan.
Alle drie de scenarios zijn gezonde scenarios. De KPN en politieke hoofdrolspelers moet niet naar Slim of AM wijzen maar zich eens heel diep in de spiegel aankijken en afvragen ….. Zijn zij nou zo slim of ben ik nou zo dom? Want als je denkt in pluche te gaan zitten in een glazen bol, en je ziet dit soort zaken niet aan komen…. vraag jezelf dan af waar je competenties liggen.