Surf, de ict-dienstverlener voor het hoger onderwijs, krijgt een forse bezuiniging voor zijn kiezen. Het ministrie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W) heeft een korting van 50 procent voorzien op het budget voor innovatie van de technische infrastructuur. Daardoor ontstaat er een structureel tekort van twaalf miljoen euro. Surf en universiteiten voorzien grote problemen om een technisch geavanceerde ict-infrastructuur voor het hoger onderwijs in de lucht te kunnen blijven houden.
Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van OC&W hebben een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over de invulling van de bezuinigingen van tweehonderd miljoen euro aan subsidiekortingen voor onderwijs en onderzoek. Ook Surf wordt gekort voor vier miljoen euro. Volgens de Vereniging van Universiteiten (VNSU) staat Surf voor toonaangevende ict-innovaties in het Nederlandse onderwijs en onderzoek. ‘Zonder een state-of-the-art ict-infrastructuur kan een kennisintensieve samenleving als de onze niet floreren. Dankzij Surf zijn de Nederlandse universiteiten en hogescholen het internetknooppunt van Europa. Het is maar de vraag of Nederland toonaangevend blijft op het gebied van ict’, stelt de VNSU in een verklaring.
Gat
De subsidiekorting voor Surf is voorzien op een gedeelte van het budget voor innovatie van de technische infrastructuur. Deze bezuiniging brengt voor Surf een structureel tekort in de basisfinanciering op twaalf miljoen euro. Dat komt volgens de ict-dienstverlener ook door het wegvallen van de FES-gelden die nog tot eind 2013 kunnen worden aangewend voor innovatieactiviteiten. Surf en haar werkmaatschappijen zeggen grote problemen te voorzien om een ict-infrastructuur aan te bieden die hogeronderwijs-waardig is.
Surf nodigt de VSNU, de Vereniging Hogescholen, NWO en de ministeries van OCW en EZ uit om in de komende periode gezamenlijk tot een oplossing te komen voor deze schadelijke ontwikkelingen voor onderwijs, onderzoek en economie.
Kennisnet en Sambo-ICT
In de Kamerbrief wordt verder aangegeven ‘dat zal worden onderzocht in welke mate er synergievoordelen te behalen zijn door een vergaande samenwerking met onder meer Kennisnet en Sambo-ICT, dan wel bij NWO in combinatie met de middelen die NWO inzet voor e-infrastructuren’. SURF zegt met deze samenwerkingspartners te blijven zoeken naar mogelijke efficiencyslagen. Overigens krijgt ook Stichting Kennisnet, ict-partner voor het onderwijs, te maken met fors minder geld: vanaf 2015 zal de subsidie met 7,5 miljoen euro worden teruggebracht naar circa twaalf miljoen euro.
Sambo-ICT, dat zich richt zich op kennisdeling en gezamenlijke projecten op het terrein van ict en ondersteunende systemen, moet zich zelf meer gaan bedruipen en opdrachten in het onderwijsveld binnenhalen. De ict-organisatie krijgt een korting van 160.000 euro opgelegd en houdt nog 240.000 euro over.
Surfsara
Saillant gegeven is dat sinds begin dit jaar Sara, de ict-infrastructuurdienstverlener van het hoger onderwijs en supercomputerspecialist, is ondergebracht bij Surf, samen met zijn commerciële hosting-dochterbedrijf Vancis. Sara heet tegenwoordig Surfsara. Aanleiding van het samenbrengen van de ict-organisaties was een rapport van het toenmalige innovatieplatform ICTregie uit december 2008. Daarin staat het advies om alle nationale ict-voorzieningen voor Nederlandse onderzoekers onder te brengen in de Surf-organisatie. De versnippering van deze voorzieningen en het beheer staat een internationaal sterke ict-onderzoeksinfrastructuur in de weg. Zo’n onderzoeksinfrastructuur is een voorwaarde om de kenniseconomie te stimuleren en internationaal een leidende positie te houden in de digitale wereld. Ook helpt zo’n infrastructuur in het competitiever maken van het Nederlandse bedrijfsleven, was de breed gedeelde gedachte.
Dit is een groot contrast met de ronkende teksten die je hoort over de kenniseconomie. En ook wel cru als je leest over uit de klauwen lopende ict-projecten van de overheid. Dat is misschien goed voor de werkverschaffing maar heeft weinig met kenniseconomie te maken.