Een groep van zes onderwijs- en onderzoeksnetwerken, waaronder het Nederlandse Surfnet, kondigt aan de eerste intercontinentale verbindingen met een snelheid van 100 gigabits-per-seconde (Gbps) voor onderzoek en onderwijs te ontwikkelen.
Dit maakten leiders van Surfnet (Nederland), Internet2 (Verenigde Staten), Nordunet (Scandinavië), Esnet (Amerikaanse ministerie van Energie), Canarie (Canada) en Géant (Europa) onlangs bekend tijdens de jaarlijkse Internet2-meeting. Deze pioniers willen een publiek/private samenwerking creëren met de commerciële sector, om mondiale netwerken te stimuleren.
Andere nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerken en hun deelnemers over de hele wereld zijn uitgenodigd om in dit project te participeren. Het project, getiteld ’Advanced North Atlantic 100G Pilot’ ofwel ANA-100G, is bedoeld om de markt voor intercontinentale 100 Gbps-netwerken te stimuleren en het gebruik van mondiale netwerken en applicaties te bevorderen met het oog op de kwaliteitsverbetering van onderzoek en onderwijs.
In het afgelopen jaar hebben onderzoeks- en onderwijsnetwerken een upgrade naar 100 Gbps-snelheden uitgevoerd, maar tot nu toe hebben de intercontinentale netwerklinks dat voorbeeld niet gevolgd. ANA-100G leidt tot snellere ontdekkingen in data-intensieve, wetenschappelijke disciplines zoals hoge-energiefysica, radioastronomie en genetisch onderzoek en bevordert de ontwikkeling van revolutionaire, nieuwe netwerkapplicaties en netwerkarchitecturen.
10G-technologie
De aankondiging van ANA-100G komt meer dan tien jaar nadat de geavanceerde onderzoeks- en onderwijsnetwerken overstapten op de 10G-technologie. In september 2002 werden de eerste intercontinentale 10 Gbps-links door Surfnet, StarLight/NSF, Abilene, Tyco/IEEAF en Level3 tot stand gebracht tussen New York City en Amsterdam en tussen Chicago en Amsterdam in het kader van de iGrid2002 Conference die dat jaar in Amsterdam werd gehouden.
Surfnet, Internet2, Nordunet, Esnet, Canarie en Géant zullen de nieuwe links en de bijbehorende applicaties, resources, monitoring- en geavanceerde technieken (zoals software defined networking) testen tussen maar liefst vier open exchange points, met inbegrip van MAN LAN in New York City en NetherLight in Amsterdam. Met deze tests kunnen de operationele vereisten worden vastgesteld die noodzakelijk zijn voor een effectieve uitwisseling tussen Noord-Amerika en Europa op golflengtes van 100 Gbps. Netherlight is het internationale optische knooppunt in Amsterdam dat door SURFnet is geïnitieerd en ontwikkeld.
Veeleisende gebruikers
Ceo Erwin Bleumink van Surfnet: ‘Deze samenwerking is een model voor grotere en sterkere samenwerkingsverbanden in de onderzoeks- en onderwijsomgeving ter ondersteuning van de meest veeleisende gebruikers. Hierdoor wordt tevens een bijdrage geleverd aan de Nederlandse ambitie om uit te groeien tot de digital gateway to Europe.’
Parellel hieraan is een interessante discussie wat onderzoek is en wat in de markt thuis hoort. Er zijn natuurlijk grijze gebieden, maar leading edge zaken zijn niet defacto (gesubsidieerde…) onderzoekszaken. Ik ben geïnteresseerd wat mijn collega reageerders hier van vinden…
Ben het met vorige reaktie eens.
Wat zijn de feiten van de “researchprojekten” van SURFNET, ICES gelden?
Het persbericht is te “ronkend” commercieel : “een onderzoeks- en onderwijsomgeving ter ondersteuning van de meest veeleisende gebruikers”. Om welke R&D projecten en daaraan gerelateerde NOBEL prijswinnaars gaat het?
Het is nu crisis en tijd om de belastingen te matigen! Want de NL-gezinnen behoren qua vermogen tot de armsten van Europa! Feit: Eurostat Europa. Mind you!
edgar
Ontwikkelingen op IT gebied hebben ook de onderzoeken nodig die op universiteiten en onderzoekscentra wordt verricht. Daar kan naar mijn mening niet genoeg (overheids) geld in geinvesteerd worden. En of dat nu ook state of the art netwerken zijn of dat het onderzoeken waarvan het nut zich nog moet bewijzen het lijkt me allemaal bij te dragen aan waar je als kenniseconomie zou voor moeten staan. Op dat gebied valt er in Nederland nog heel veel te winnen. Het zou interessant te zijn hoe de investeringen van de overheid in onderzoeken zich verhouden tot al die zompige geld verslindende projecten uitvoert waarbij vooral de vergadertijgers en consultants wel bij varen. Dan maar liever geld hierin investeren.
@Louis
Ik zeg niet dat er niet geïnvesteerd moet worden in kennis technology en communicatie technologie, gezien mijn achtergrond zou ik daar wel de laatste in zijn, maar de vraag is: in welke hoek je die stimulans zou moeten doen. Natuurlijk zijn netwerken en communicatietoepassingen DE economische enablers, maar de vraag is of je dat op deze manier moet subsidieren en daarmee omgekeerd evenredig dus de ontwikkelingen in de markt af moet remmen, want dat is de consequentie.
De vraag is dus ook, is dit een overheidstaak of een “taak op afstand”, of juist helemaal geen taak, maar juist wel voor de markt.
Het heeft namelijk helemaal niets met onderzoek te maken. Het zijn tenslotte organisaties die al 20 jaar aan het subsidie-infuus liggen. Toen was netwerken nog iets high techs, nu is het meer van hetzelfde: van x Gbit/s naar y Gbit/s zoals ze zelf zeggen en in de tekst aangeven.
uit het AD van 6 mei 2013:
Overheden nemen te weinig maatregelen om oneerlijke concurrentie met het bedrijfsleven te voorkomen. Ze zijn niet goed op de hoogte van nieuwe regelgeving op dit vlak. Dat concludeert de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in een maandag verschenen rapport.
Dit hoort gewoon in de markt thuis en zou geen overheidssteun in welke vorm dan ook hoeven te hebben. KPN en Huawei hebben in 2012 al aangetoond 100 Gbps te kunnen halen. Dit wordt nog niet verkocht omdat de behoefte er nog niet is. Een 100 Gbps-circuit wordt nu opgebouwd uit 10 Gbps-circuits.
Zolang er geen ruimtegebruik is op de zeekabels is er niets aan de hand.