Op het Mobile World Congress 2013, dat op dit moment plaatsvindt in het Spaanse Barcelona, heeft eurocommissaris van de Digitale Agenda Neelie Kroes aangekondigd dat de Europese Commissie vijftig miljoen euro heeft gereserveerd voor de ontwikkeling van 5G-technologie. Dit geld wordt gestoken in verschillende Europese projecten ter stimulering van 5G.
5G wordt de opvolger van 4G, dat momenteel op verschillende plekken wordt uitgerold. In Nederland is vooral KPN hier mee bezig. Kroes denkt dat Europa in 2020 over een werkend 5G-netwerk moet kunnen beschikken. Het gereserveerde geld moet hier aan bijdragen.
Volgens Kroes is het de taak van Europa om nu de handschoen op te pakken en aan de slag te gaan met 5G. Ze moedigt dan ook marktpartijen aan om deel te gaan nemen aan 5G-projecten. Ze pleit ervoor dat 5G een open netwerk wordt dat zich ontwikkelt door middel van samenwerking.
Met het 5G-netwerk moet Europa van Kroes weer technologisch voorop gaan lopen. De ontwikkeling van 5G is hiervoor volgens haar een unieke kans. Dit overigens zonder te vermelden waar 5G precies voor bedoeld is. 4G moet in ieder geval gaan bijdragen aan een sneller mobiel internet.
5 G over 7 jaar, de licenties voor 4 G lopen 17 jaar, dus nog 10 jaar na het begin van 5 G, kortom 4 G is dan nog lang niet afgeschreven. Nu heffen providers 3G en 2 G niet op als 4 G er is… Sterker nog 4 G biedt wel meer snelheid, maar geen nieuwe diensten ten opzichte van 3G.
Zo gaat dat in technologie, het een is nog niet in de markt verkrijgbaar of de opvolger staat alweer op de rol van ontwikkeling. Een gezonde zaak, innovatie is nodig en we willen vooruit.
Er is op dit moment geen enkele draft beschikbaar voor 5G. Mogelijk dat het gaat om extra performance, grotere capaciteit, hoger beschikbaarheid, lager zendvermogen, hoger frequenties, wie zal het zeggen Dat 5G er komt is een zekerheid.
Het grote verschil tussen 2, 3G en 4G is de onderliggende techniek. Waar 2 en #g vooral waren gebaseerd op time division en statistisch multiplexen van de bandbreetde, sluit 4G naadloos aan op de IP protocollen. Dus dynamische bandbreedte en IP gerelateerd management. Dat is een behoorlijke stap voorwaarts, minder conversie, makkelijker integratie en meer capaciteit. Daar zullen dus ook dienst voor ontwikkeld worden.
5G zou ook kunnen uitgaan van lagere vermogen, dus minder straling, hoger capaciteit en met name een verdieping van het verkleinen van technologie, dus bijvoorbeeld op de huis draagbare telefoons, verwerking in brillen of zelfs implantaten. Een duif met een ringetje is toch niet van 2020.
@ Willem
nu maar hopen dat de licentie niet op 4 G gepind is…want anders moeten we nog 17 jaar wachten op 5 G. En inderdaad 4 G zou IP moeten zijn….
Dus zonder ook maar te weten wat de uitrol van 4G voor invloed heeft op de manier waarop mobiel internet zich gaat ontwikkelen moet al worden begonnen met 5G. Zonder ook maar een notie van de wensen, behoeften, of zonder ervaring met tekortkomingen van 4G, aan de slag met een fictieve opvolger. Alles in het belang van de vooruitgang. De kans is natuurlijk wel levensgroot dat 5G wordt ingehaald door iets op basis van andere technologie maar ook op basis van ervaring.
@Willem,
en dan nog mijn favoriete onderwerp,…. hoeveel capaciteit en performance heb je nodig in de digitale wereld, om te kunnen werken en te overleven en te…, ook daar is geen unlimited capaciteit nodig…., dus wie weet is 4 G wel de laatste generatie.
Het zou fijn zijn als de telecomproviders ook de tijd krijgen om 4G terug te verdienen. Of is de enige bedoeling van 5G om weer dure veilingen te organiseren?
Liever zou ik zien dat mevrouw Kroes voor ons regelt dat er geen roaming meer is binnen de EU-gemeenschap. Daar heb ik als gebruiker veel meer aan. We hebben 1 Europa voor iedereen, behalve als we mobiel bellen en internetten …
@W. de Boer
Volgens mij is er de komende 17 jaar geen veiling meer. N.a.v. je opmerking over roaming: national roaming lijkt me ook een goede functie….
Mensen hier snappen totaal niet wat 5G is wat een reacties zeg, 5G is een marketing naam voor 4G (LTE-Advanced). Wat dus een aanvulling is op 4G (LTE). En er komen geen nieuwe veilingen want de frequenties zijn TECHNOLOGIE NEUTRAAL wat inhoud dat het niet eens uitmaakt wat providers erop broadcasten 4G, 5G, 6G enz.
5G bestaat trouwens nog niet, hopende de schrijver hiervan ook op ge-informeert te hebben.