Hr-dienstverlener Randstad maakt de overstap naar Google Apps for Business. Hierdoor gaan de komende jaren alle 29.000 medewerkers van Randstad, van wie vijfduizend in Nederland, gebruik maken van het Google-platform. Met het nieuwe platform beschikt Randstad over een wereldwijde, webgebaseerde communicatie- en samenwerkingsoplossing. Google Apps vervangt de voormalige Lotus Notes en Microsoft e-maildomeinen en e-mailsystemen van de hr-dienstverlener.
Tot nog toe hebben de meeste werkmaatschappijen van Randstad hun eigen it-infrastructuur en bepalen zij hun eigen lokale it-beleid. Met de implementatie van Google Apps heeft Randstad Holding de stap gezet naar één platform, consolideert en standaardiseert het zijn e-mailsysteem en beschikt het voortaan over één wereldwijd adresboek. Andere landen waar Randstad actief is, maakten al eerder de overstap naar Google Apps. Hieronder bijvoorbeeld Frankrijk met zevenduizend medewerkers, maar ook België, India, Japan en Hong Kong zijn overgestapt.
Hangouts en Talk
Door het gebruik van e-mail- en instant messenger-tools en persoonlijke en gedeelde agenda’s wordt bovendien de productiviteit verbeterd. Verder kunnen medewerkers van verschillende, internationale kantoren eenvoudig met elkaar communiceren en samenwerken door live videochatten via Hangouts, chats via Google Talk en automatische ‘message translate’. De hr-dienstverlener gaat bovendien gebruik maken van andere Google-samenwerkingstools, zoals Google Docs. Hiermee hebben gebruikers altijd en overal toegang tot hun bestanden en kunnen ze deze realtime delen, erin samenwerken en versies beheren.
Naast de kosten- en schaalvoordelen die Google Apps biedt ten opzichte van de oude oplossing, heeft Randstad bewust gekozen voor Google vanwege hun jonge personeelsbestand. Medewerkers verwachten steeds vaker dat ze op hun werkplek dezelfde technologie en flexibiliteit hebben als in hun thuissituatie. De oplossingen van Google stellen hen in staat om ongeacht tijd, plaats en apparaat eenvoudig en beter te werken.
Gmail
‘Met Google Apps zijn we goed uitgerust om wereldwijd sneller te communiceren en beter samen te werken’, zegt Hans Wanders, cio van Randstad. ‘Hiermee kunnen we onze productiviteit verhogen en onze klanten sneller van dienst zijn. We zien bovendien dat medewerkers snel wennen aan het nieuwe systeem, omdat ze vaak al gebruikmaakten van Google-oplossingen zoals Gmail in hun privéomgeving.’
De feedback van het personeel met betrekking tot de overstap naar Google Apps is positief. Zo noemen medewerkers het een verademing om geen meldingen meer te krijgen over het bereiken van de limiet van de mailbox. Opslagcapaciteit is met Google namelijk geen probleem. Verder gebruikt het personeel veelvuldig de zoekfunctie, waardoor mails eenvoudig teruggevonden kunnen worden, ongeacht de afzender of het onderwerp. Ook maakt Google Hangouts overleggen met collega’s op een andere locatie en in andere landen veel makkelijker dan voorheen.
g-company
‘We zien steeds meer grote bedrijven zoals Randstad de overstap maken naar Google Apps for Business’, zegt Mark van der Linden, head of enterprise Benelux van Google. ‘Juist vanwege hun schaal met veel medewerkers in verschillende landen, kunnen zij maximaal profiteren van de productiviteitswinst die deze toepassingen bieden. We merken dat de mogelijkheid om als internationale onderneming wereldwijd online te kunnen samenwerken, een belangrijk element is om voor Google Apps for Business te kiezen.’
Randstad geeft veel aandacht aan training en begeleiding, waarbij g-company, partner van Google en gespecialiseerd in implementatie en support van Google-producten voor het bedrijfsleven, ook zijn expertise inzet bij dit traject. Zij ondersteunen Randstad bij de overstap naar Google Apps, zowel op technisch vlak als met betrekking tot het veranderproces voor het personeel. Daarnaast bouwt de Google-partner applicaties voor Randstad op Google App Engine, bijvoorbeeld voor integratie met bestaande systemen.
Het lijkt mij dat Microsoft’s nieuwe Office 365 offering wel wat beter is dan Google Apps. Eens kijken hoe lang Randstad het volhoudt…
“We zien steeds meer grote bedrijven zoals Randstad de overstap maken naar Google Apps for Business”; wij van WC Eend .. Ik wens de medewerkers van Randstad veel sterkte.
Nou Leon,
Ik denk dat je dit volledig verkeerd inschat!
Het samenwerken over maatschappijen heen zal veel soepeler verlopen en Google Apps leent zich prima voor enterprises. Zoek maar naar meer #GoneGoogle cases. Er zijn weinig spijtoptanten te vinden.
Hoe zit dat nu dan met mijn PersoonsVertrouwelijkInformatie, mijn CV dat Randstad heeft? Zit dat nu in de Google datacenters, met mogelijke uitwijk buiten Europa? Of is dat ondertussen allemaal netjes geregeld door Google, zodanig dat alle Europese bedrijven de cloud in kunnen? Of is het voor Randstad geen issue, als multinational?
En trouwens, iemand die beweert dat O365 ‘beter’ is voor enterprise gebruik dan GApps (of andersom) is niet op de hoogte van (een van) beide producten, of werkt voor die aanbieder.
Hoe gaat Randstad om met de migratie van koppelingen ??? Lijkt me een intensieve en kostbare zaak.
@Michel: Wat bedoel je te zeggen? Ik zie ook steeds meer enterprise bedrijven/universiteiten overstappen op Google Apps. Mag je dat niet zeggen dan als je het verkoopt (ik verkoop geen Google Apps). En is dat dan slecht?
Als ik goede waarderingen krijg van mijn klanten dat ik goede adviezen geef, dan mag ik dat toch zeggen? Zeker als je het kan onderbouwen met voorbeelden, getallen of aanbevelingen.
En wens je de randstadmedewerkers veel sterkte, omdat?
@Hoe Waah: Dat ze Google Apps gebruiken betekent niet dat hun primaire bedrijfsvoering op of in Google draait. Het is overigens niet verboden om CV data in Google of Microsoft op te slaan, daar zijn regels en wetten voor.
Hoge scholen en universiteiten gebruiken voor medewerkers en studenten ook Google Apps (wel andere licentie dan Randstad overigens).
Dit gaat op termijn heel veel banen in de ICT sector kosten, heel veel.
Want google neemt vrijwel niemand aan, het is naar verhouding een zeer klein bedrijf.
“de meeste werkmaatschappijen van Randstad hun eigen it-infrastructuur en bepalen zij hun eigen lokale it-beleid”
En
“Google Apps vervangt de voormalige Lotus Notes en Microsoft e-maildomeinen en e-mailsystemen van de hr-dienstverlener”
(mijn)Conclusie: Randstad had een zooi gemaakt van haar ict en vooral de mailomgeving!
Niet verkeerd om eindelijk naar een gestandaardiseerde mailomgeving te gaan!
Zoals ik het lees ligt de nadruk in dit artikel op het mailsysteem. Maar hoe zit het met de overige (verouderde)applicaties die Randstad gebruikt? Kunnen ze ook met dit mailsysteem communiceren als het nodig is? Of wordt dit als vendor lock-in gebruikt om de rest an de omgeving bij Google te hosten? Google is een Amerikaanse bedrijf. Zoals we al weten de regels rondom opslagplaats van data bij Amerikanse bedrijven komen niet overeen met de Nederlandse wetgeving.
Welke maatregelen heeft Randstad genomen voor haar Nederlandse werknemers en ook klanten? Misschien wordt de data in Nederland bewaard maar hoe zit het met de toegang van Amerikaanse regering via Google Apps tot deze bronnen?
Ik ben benieuwd
– Wat de visie van Randstad is om voor deze oplossing te kiezen en of ze nagedacht hebben over (eventueel) vendor lock-in van Google in de toekomst!
– Hoe Randstad de komende tijd om zal gaan met de beperkingen binnen deze cloudoplossing.
– Waarom ze niet voor een wereldwijd prive-cloud oplossing gekozen hebben, dan praten we niet alleen over een mailsysteem maar ook gehele ict-dinsten!
ja en zolang de klanten nog huilend wegrennen bij gcompany, weet ik niet of randstand in goede handen is.
Het verbaasd mij dat er zo weinig reacties zijn waarin wordt ingegaan op de klaarblijkelijke behoefte van het jonge Randstad personeel. Aan die reagerende Dino’s zou ik willen zeggen mee doen of uitsterven! Denken jullie nou echt dat de jeugd die zijn hele leven op FB zit er wakker van ligt of de VS kan meekijken?
Toen alles van Microsoft afkomstig was (server /exchange/FAT 32) was er geen systeembeheerder die klaagde over Vendor lock-in ” het werkte allemaal zo prettig met elkaar samen”.
De gloriedagen van Microsoft zijn gewoon voorbij, op een aantal platformen zal het nog wel een tijdje dominant zijn/blijven..maar ook dat zal niet meer zo vanzelfsprekend zijn als 10 jaar geleden, aangezien die platformen in importantie aan het afnemen zijn.