Vastgoedbedrijf Best Projects & Properties heeft Datahouse na een jaar vervangen als exploitant van zijn datacenter in Spijkenisse. De nieuwe beheerder is het pas opgerichte Data Facilities. Dat bedrijf continueert de dienstverlening aan de huidige klanten en investeert in verdere vernieuwing. Best Projects & Properties zegde het contract op nadat er een huurachterstand was ontstaan. Daarnaast heerste er onvrede over de manier waarop Datahouse met het pand en de apparatuur omging.
Data Facilities start officieel vanaf 1 oktober 2012 met zijn datacenter-dienstverlening vanuit het rekencentrum in Spijkenisse. 'De exploitatie is in goed overleg overgenomen van Datahouse', zegt Lejo Duivenvoorde namens Data Facilities. 'We zetten de dienstverlening aan klanten, waaronder W3Media, Vijverberg Advies Groep en Wilhelmsen Ships Service, zonder onderbreking voort. We moeten nog wel een aantal zaken optimaliseren; certificering volgens ISO 27001 en Tier III staan bijvoorbeeld nog op onze verlanglijst, maar de ups-inrichting is net verbeterd.'
In goede harmonie
Best Projects & Properties kocht in april 2011 het voormalig rekencentrum van EDS in Spijkenisse en zocht daarvoor huurders. Een deel van het pand was voor een datacentrum gereserveerd, een ander deel zou als kantoorruimte worden verhuurd. Datacenterexploitant Datahouse toonde belangstelling om het datacenter te runnen, maar de onderhandelingen verliepen uiterst moeizaam. Volgens directeur Marcel Wormgoor van Best Projects & Properties begon het op een lijdensweg te lijken, maar op 15 september 2011 werd dan eindelijk het huurcontract ondertekend. Een jaar later is Datahouse alweer huurder af.
Volgens Salvatore Fiorenza, directeur van Datahouse, rendeerde het datacentrum in Spijkenisse onvoldoende. Bovendien begon Datahouse er met een technologische achterstand die gezien de snelle ontwikkelingen op de datacentermarkt moeilijk in te halen was. 'Wij hebben besloten ons met name te richten op onze grote locaties in Den Haag, Amersfoort en Vilvoorde. Daar bieden we vernieuwende producten aan, zoals een compleet groene datacenterdienst tegen een standaardprijs.' Fiorenza wil niet ingaan op de ontstane huurachterstand in Spijkenisse. Volgens hem is de overdracht in goede harmonie verlopen.
Geen focus
Lejo Duivenvoorde werkte oorspronkelijk voor Datahouse en was verantwoordelijk voor de marketing en verkoop in Spijkenisse. Hij noemt het afgelopen jaar een vervelende periode waarin er een huurachterstand ontstond en er met Best Projects & Properties discussies ontstonden over hoe er met het pand en de apparatuur moest worden omgegaan. Met uitzondering van de serverracks huurde Datahouse alles van de vastgoedeigenaar. Naar zijn idee heeft Datahouse zich vertild aan het project. 'Het enthousiasme was er zeker, maar Datahouse had al zes andere datacentra onder zijn hoede. Er kon te weinig aandacht worden besteed aan wat er in Spijkenisse moest gebeuren.'
Voldoende animo
Volgens Duivenvoorde bestaat er in de Botlek-regio voldoende animo voor datacenter-diensten, mits het aanbod danwel goed geregeld is. Via zijn netwerk vond hij in Savvas Bout een partner om de dienstverlening van Datahouse in Spijkenisse over te nemen. Daarvoor richtte Bout de datacenter-dienstverlener Data Facilities op die vervolgens tot een overeenkomst met Best Projects & Properties kwam. Hij heeft Duivenvoorde, die inmiddels zijn eigen bedrijf Infoagent heeft, in de arm genomen als marketingadviseur. Bout is ook eigenaar van internetdienstverlener Netrouting. Dat bedrijf maakt nu nog gebruik van het datacenter van Datahouse in Alphen aan den Rijn, maar stapt per 1 november 2012 over naar de computeromgeving van Data Facilities in Spijkenisse.
RSV en EDS
Het rekencentrum is ooit opgezet voor de scheepswerf Rijn-Schelde-Verolme (RSV). Dat stootte het gebouw af aan EDS, nadat dit bedrijf zijn entree maakte op de Nederlandse markt rond 1980. Het perceel ligt aan de Boyleweg 2 op het industrieterrein Halfweg in Spijkenisse en bestaat uit kantoorruimte (twee verdiepingen), een computerzaal (970 vierkante meter) met deels verhoogde computervloeren op de begane grond en een parkeerterrein. Het pand is opgetrokken uit gepantserd beton, heeft kogelvrije ramen op de begane grond en kent uit veiligheidsoverwegingen een verhoogde entree (direct binnenrijden met een voertuig is daardoor niet mogelijk).
Hmm, met al het geschuif van mensen van de ene partij naar de andere die dan daarna weer hun eigen BV beginnen en elkaar in de arm nemen… Het kunnen natuurlijk prima zakentransacties zijn maar ik zou op basis van dit verhaal een ander datacenter kiezen.
Er moet toch eigenlijk een enorme belangstelling zijn voor zo’n bomvrij gebouw??
@ai, het gebouw is in de jaren 70 gebouwd, met als doel als rekencentrum te dienen in de tijd dat Nederland nog onderzeeboten bouwde (walrus klasse). Dus diende het aan de destijdse NATO eisen te voldoen.
Het probleem is echter dat wanden en deuren enz. zo dik en zwaar zijn, dat aanpassingen aan de moderne tijd (gaatje boren voor glaskabeltjes, moderne blussystemen zonder Halon enz) dus erg veel tijd en geld kosten. Daarnaast zijn tegenwoordige modulaire datacenter-inrichtings-systemen zoals bijvoorbeeld Colt en APC ze maken veel flexibeler. Heb je gezien hoe laag het plafond op de foto is ? een 42U Rack past er maar net in… ALs je daar Blades in plaats en je zet de vloer vol, dan krijg je de ruimte niet gekoeld…
Beste Frank, Erwin en ai,
De verbouwing van het genoemde bomvrije pand is inmiddels voltooid, namen Data Facilities B.V. nodig ik iedereen van harte uit om een keer bij ons te komen kijken.