In het kader van de grootscheepse centralisatie van het aantal datacentra bij het Rijk wordt ook het aantal dienstverleners fors teruggeschroefd. Naar schatting leveren momenteel zo'n 250 ict-partijen diensten aan 64 rijksdatacentra. Het Rijk wil de komende jaren het aantal computercentra terugbrengen naar een vijftal. Het eerste geconsolideerde rekencentrum staat voor eind 2012 op de planning: Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) wil dit met een aantal partners in Noord-Nederland gaan gebruiken.
Edgar Heijmans, programmamanager Consolidatie Datacenters, gaf een toelichting op de plannen tijdens het iBestuur Congres 2012. Daaruit bleek dat het Rijk nog zoekende is naar de beste manier om tot de bundeling van rekenkracht te komen. Niet elke rekencentrumorganisatie van het rijk is overtuigd dat samengaan en centralisatie de meest efficiënte oplossing is. Daarbovenop verschillen de locaties in grootte en kwaliteit sterk van elkaar. Volgens Heijmans is er van echte weerstand geen sprake, maar 'elk datacentrum voelt zich toch als een kalkoen met kerst die mag meepraten over het kerstdiner. De grote vraag voor ons is dus hoe je ze mee krijgt in de centralisatieplannen, terwijl er geen budget is voor investeringen. De plannen moeten binnen de bestaande begroting worden uitgevoerd.'
Heijmans wil departementen en diensten niet dwingen tot een verplichte consolidatie. Hij verwacht eerder dat organisaties vrijwillig mee gaan doen omdat het beheren van de vaak verouderde computerzalen te duur gaat worden. De eisen om het energieverbruik terug te dringen worden ook steeds scherper. 'Uiteindelijk moeten we komen tot één rijksbrede ict-infrastructuur met een vijftal rekencentra. Dat kunnen er ook vier of zes worden. Daarnaast willen we het aantal dienstverleners in dit domein sterk terugbrengen. Daar zijn er nu zo'n 250 actief.'
Clusters
Er loopt momenteel al, als onderdeel van de rijksbrede aanbesteding Easi2010, de tender 'Rekencentrum hardware'. Met dit cluster worden onder meer servers, opslagcapaciteit en netwerkapparatuur verworven. Easi2010 zoekt maximaal vier deelnemers voor de raamovereenkomst. Daarnaast heeft al eerder de combinatie Equinox/Ebpi de Easi2010-aanbesteding van het cluster 'Managed services' gewonnen. In het kader van deze overeenkomst leveren de bedrijven aan overheids-ict-beheerder Logius rekencentrumdiensten, met name opslagcapaciteit en verwerkingscapaciteit.
Deze twee tenders zijn vooral gericht op de beleidsdepartementen in Den Haag en zullen naar verwachting onder andere diensten gaan leveren aan het Shared Service Centrum ICT Den Haag (de rijkswerkplekbeheerder) en een aantal backoffice-operaties (P-Direkt, Doc-Direkt). Die organisatie moet de komende jaren uitgroeien tot de werkplekbeheerder van het Rijk.
Programmanager Heijmans schat dat de consolidatie een facilitaire besparing (gebouwen, energievoorziening, koeling) kan opleveren die tussen de vijftig en honderd miljoen euro ligt. Daarnaast speelt voor hem mee dat een beperkt aantal modern geoutilleerde computercentra tot een betere ict-dienstverlening leidt aan ambtenaren. De operatie moet in 2016 zijn afgerond.
Verder verwacht hij dat het Rijk straks gebruikmaakt van een paar eigen rekencentra en van een paar rekencentra die in het bezit zijn van marktpartijen. De grote uitvoeringsorganisaties zullen bij de realisatie van de consolidatieplannen een voortrekkersrol spelen. Dat zijn baten/lasten-diensten die meer financiële mogelijkheden (bijvoorbeeld voor een voorfinanciering) hebben dan de beleidsdepartementen in Den Haag. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die onder andere de studiefinanciering regelt, is daar een van. Deze Groningse dienst wil samen met partners (gemeenten, provincie, Gasunie, Belastingdienst) eind 2012 via een aanbesteding een nieuw datacentrum in gebruik nemen en verouderde hardware, waaronder een mainframe, uitfaseren.
Waarom niet meteen samenvoegen tot een EU Third Reich datacentrum?
Simpelweg omdat men toch al jaren bezig is om van de EU een grote superstaat te maken onder “Brussels Toezicht”. Dat zou – alle belasting betalers – een bak geld schelen. Mede ook omdat de banken (de werkelijke leiders) er al op overgeschakeld zijn 😉
Dan kunnen we allemaal lekker centraal geregisteerd en (remote) gevolgd worden, zoals Orwell het reeds beschreven heeft.
Het INDECT Project is hier (in het geheim) al jaren druk mee bezig.
– http://www.indect-project.eu/
– http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/6210255/EU-funding-Orwellian-artificial-intelligence-plan-to-monitor-public-for-abnormal-behaviour.html
Op zich vanuit het oogpunt van het Rijk gezien een begrijpelijke keuze. Ik verwacht alleen dat de consolidatie van 64 DC’s naar 5 DC’s een uitdagende en mogelijk ook kostbare en tijdrovende transitie gaat worden.
Ik verwacht dat de huidige leveranciers niet al te blij hier van zullen worden. Dus deze transitie en migratie zal ook vanuit een politiek oogpunt bekeken niet een gemakkelijke worden.
To be continued dus.
Lijkt mij een interessante ontwikkeling. Natuurlijk zullen veel leveranciers hier niet blij van worden, maar “Rijksoverheid wordt baas in eigen huis/datacentrum!”. 47 jaar geleden ben ik mijn IT-carriere gestart als trainee-programmeur bij de RMA (Rijkscomputercentrum). Op dat centrale overheidscomputercentrum was best wat aan te merken, maar in de 42 jaar daarna heb ik kunnen participeren in veel automatiseringsorganisaties en groeide mijn waarderiong voor de RMA.
Het aantal leveranciers terugbrengen zal, net zoals altijd, een papieren oefening worden. Een hoofdleverancier neemt het werk aan, en specialistische onderaannemers verzorgen deeltaken.
Feitelijk zal er niets veranderen, op de hoofdaannemers na die zeer hoge project risico’s zullen moeten dragen met alle gevolgen voor de tarieven vandien.