Chipfabrikant Intel koopt leverancier van ict-beveiliging McAfee. De chipfabrikant betaalt 7,68 miljard dollar voor de maker van beveiligingssoftware. De technologie van het beveiligingsbedrijf gaat gebruikt worden in hardware, vooral voor mobiele apparaten.
‘De huidige beveiligingsmarkt speelt niet goed in op de miljarden apparaten die aan het internet hangen, bijvoorbeeld mobiele en draadloze apparaten, tv's, auto's, medische apparaten en pinautomaten', schrijven de partijen in een gezamenlijk persbericht.
De besturen van beide ondernemingen hebben de overname unaniem goedgekeurd. Aandeelhouders van McAfee moeten de overname nog goedkeuren. De softwareleverancier gaat deel uitmaken van de Software & Services Groep van Intel, die wordt geleid door vice-president Renée James.
Omzet
McAfee maakte in 2009 een omzet van ongeveer 2,0 miljard dollar. Het bedrijf heeft ongeveer 6100 medewerkers in dienst.
Op 17 augustus maakte Intel al bekend de kabelmodemproductlijn van technologieconcern Texas Instruments over te nemen. Daarmee wil Intel een betere positie verkrijgen op de markt voor home entertainment toestellen die zijn aangesloten op internet en/of kabel-tv (set-top boxen).
Het lijkt een opmerkelijke zet van Intel maar de explosie van handheld mobiele apparaten waarop steeds zwaardere applicaties draaien zal uiteindelijke dezelfde beveiligingsmaatregelen moeten hebben als een werkstation. Door beveiliging in de firmware of zelfs in de chip op te nemen bespaart op CPU-cycles onder een OS en daarmee ook batterijtijd.
Anders dan beveiligingstaken zullen chips steeds meer slimmigheden gaan bevatten om standaard functies op te vangen die direct op de CPU draaien. Je ziet dat al een tijdje in bijvoorbeeld de netwerkmarkt waar in allerlei netwerkapparatuur veel standaard processen door zogenaamde ASICS en dus buiten het OS om worden afgehandeld. Intel, maar ook andere chipfabrikanten, zullen dan ook steeds meer in de softwarehoek moeten gaan zitten om dit soort functies in hun producten te integreren.
Intel is bang deze markt te missen en koopt op deze manier expertise en een belangrijke (marketing!) naam in. Ik zie de stickertjes op de telefoons maar ook op werkstations en laptops al staan: “Powered by Intel and secured by McAfee”.
Wat een verassende overname. Deze had ik niet zien aankomen. Bij mijn weten laat Intel hiermee zien dat ze security belangrijk en serieus gaan nemen. Sterker nog, er bestaat een kans dat dit een belangrijke stap is om security als integraal onderdeel uit te laten maken van de Intelchips. Tenminste, dat lijkt me op termijn een logische gedachte. Het is natuurlijk ook nog maar de vraag welke integratie Intel verder in gedachte heeft met betrekking tot de rest van het McAfeeportfolio. Het is natuurlijk wel een sprong in het onbekende. Meer vanuit dit oogpunt verwacht ik niet dat een andere fabrikant op dit moment een dergelijke overname zal gaan doen.
Ik ben tevens erg benieuwd wat dit verder voor gevolgen heeft in de markt. Wij van Avnet distribueren momenteel de enterprise-oplossingen van McAfee, wat een andere marktbenadering vraagt dan die Intel nu heeft. De tijd zal het ons leren …
Met deze overname geeft Intel aan dat ze bezig zijn om het antivirus stuk uit de software te halen en over te brengen op chip niveau. Het past helemaal in de strategie van Intel.
De verkoop van hardware loopt nog niet goed na de crisis, en de marges zijn erg klein. Juist daardoor is het een goed plan om aan de verkoop van hardware een soort van support of service contract te verkopen.
Denk aan de concurrentie verkoopt netwerk kaarten.
Wij verkopen netwerkkaarten met geintegreerde security en als je onze kaart koopt met een jaar of drie jaars plan, dan kost de kaart nog maar eens 50% van wat de concurrentie kost.
Dus meer voor minder.
In de telecom industrie is dit model al gemeengoed geworden.
Denk je echt dat een mobiele telefoon niets kost? Nee, deze wordt juist betaald uit het plan wat je erbij afsluit.
Klinkt als een vendor lockin.
Zijn we nu zo meteen verplicht om nu bij elke Intel chip een Mcafee security abbonement af te sluiten??
En gaan de softwarematige security pakketten nu conflicteren?