Sara, ict-infrastructuurdienstverlener voor universiteiten en hogescholen, gaat hoogstwaarschijnlijk over naar Surf, ict-dienstverlener voor het hoger onderwijs. Stichting Surf en Stichting Sara bespreken nog de precieze invulling van de overname, waaronder de arbeidsvoorwaarden van het Sara-personeel en de rol van het commerciële onderdeel Vancis. Na de definitieve overeenstemming zal Sara verder gaan als Surfsara, naast andere werkmaatschappijen als Surfnet, Surfdiensten, Surffoundation en Surf Shared Professional Services.
Supercomputerspecialist Sara stelt wetenschappers een geïntegreerde ict-onderzoeksinfrastructuur beschikbaar en levert diensten op het gebied van high performance computing, dataopslag, visualisatie, netwerk, cloud en e-science. Bij de organisatie werken circa 65 man.
Volgens Sara is de aanleiding van de beoogde overname door Surf een rapport van het toenmalige innovatieplatform ICTregie van december 2008. Daarin staat het advies om alle nationale ict-voorzieningen voor Nederlandse onderzoekers onder te brengen in de Surf-organisatie. De versnippering van deze voorzieningen en het beheer staat een internationaal sterke ict-onderzoeksinfrastructuur in de weg, was de conclusie van ICTregie. Alle partijen betrokken bij het wetenschappelijk onderzoek in Nederland, waaronder Sara, hebben dit rapport onderschreven.
Doel van de bundeling, zegt Sara nu, is het realiseren van een gezamenlijke en beter afgestemde strategie voor de ict-infrastructuur voor onderzoek in Nederland. Daarnaast kan Sara beter profiteren (zowel budgettair als organisatorisch) van de landelijke opzet van Surf.
Vancis
Sara plaatst wel de kanttekening dat er nog gesprekken lopen over de concrete invulling van de overname. Zo is nog niet duidelijk wat er gebeurt met Vancis. Bij deze in 2008 opgerichte dochteronderneming van Stichting Sara zijn alle marktgerichte activiteiten ondergebracht. Sara laat weten dat het nog niet duidelijk is welk scenario het beste past bij de activiteiten van Vancis. Er worden twee scenario's onderzocht: overname van alleen Sara BV of een fusie tussen Stichting Sara als geheel (Sara BV en Vancis) en Stichting Surf. Over de uiteindelijke uitkomst kan nog niets met zekerheid worden gesteld. Het kan nog naar verwachting enkele maanden duren. aldus Sara.
Verder meldt de organisatie dat de overname geen personele gevolgen zal hebben. De rekencentra blijven gevestigd in Amsterdam en Almere. Wel wordt er nog gekeken of er afstemming nodig is van de arbeidsvoorwaarden van de circa 65 medewerkers van Sara, die onder de cao Nederlandse Universiteiten (Vsnu) vallen, op die van de medewerkers van Surfnet en Surfdiensten.
Sara en Surf
Sara werd in 1971 opgericht door de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de Stichting Mathematisch Centrum (het huidige Centrum Wiskunde en Informatica). Vanaf 1995 heeft Sara een zelfstandige status. Op vrijdag 9 december 2011 vierde Sara zijn 40-jarig bestaan met een symposium over het belang van een hoogwaardige ict-onderzoeksinfrastructuur voor Nederland.
Bij Surf werken zo'n tweehonderd man. Surf werd in de jaren tachtig opgericht door de gezamenlijke Nederlandse universiteiten, de HBO-raad en de onderzoeksinstellingen. De ict-organisatie levert inmiddels een breed scala aan ict-diensten voor onderwijsmedewerkers en studenten. Het bekendste onderdeel is netwerkdienstverlener Surfnet.
surfsara.nl is nog vrij.
surf,sara en commerciële activiteiten. wanneer stopt de overheid eens met deze subsidies?
@karim
Het spanningsveld, wat doet de markt, wat doet de overheid, of hoe beconcurreert de overheid, (indirect?) de markt is weer groter geworden.
Je kan het natuurlijk ook anders zien, wanneer wordt dit KPN2. Er is namelijk wat voor te zeggen dat dat pad ingeslagen wordt.
Deze opmerkingen overigens los van het goede werk wat Surf doet voor de universiteiten.