De bouw van het datacenter in de Noord-Hollandse Wieringermeer, dat wordt gevoed met elektriciteit uit aangrenzende tuinbouwkassen, is met ruim een jaar vertraagd. Begin vorig jaar moest de eerste paal worden geslagen. Dat is niet gelukt, bevestigt directeur Pieter Duijves van Parthenon Data Centres, toekomstig eigenaar van het datacenter.
De bouw van het datacenter is slechts uitgesteld, zegt Duijves. Over de aanleiding voor het uitstel of de termijn waarop hij de bouw als nog denkt te realiseren wil hij niets zeggen. 'Over één of twee maanden kan ik meer vertellen', is het enige dat hij kwijt wil. 'Wij zoeken op dit moment geen publiciteit.'
Ook de gemeente Wieringermeer bevestigt dat de bouw van het datacenter nog niet is begonnen. 'De gemeente heeft een bouwvergunning afgegeven. Wanneer de bouw van start gaat is aan de eigenaar van het project', zegt een gemeentewoordvoerder. 'Wij gaan nog steeds ervan uit dat de bouw doorgaat.'
Het project wordt gefinancierd door investeringsmaatschappij ZBG van vastgoedmagnaat Frank Zweegers, vertelde Duijves in 2009 in een interview met Computable.
Overtollige warmte
Het datacenter moet verrijzen op een perceel ingeklemd tussen de snelweg A7 Amsterdam-Leeuwarden en een grote tuinbouwkas vol paprika's op het Agriport A7-terrein. De elektriciteit wordt geleverd door 35 gasmotoren van tuinders met in totaal 220 hectare aan tuinbouwkassen. De tuinders verstoken het gas voor de productie van warmte en kooldioxide – gasvormige kunstmest voor hun gewassen. De elektriciteit is voor hen een afvalproduct. Het datacenter levert op zijn beurt overtollige warmte aan de tuinders.
De plannen voor dit groene datacenter werden in de zomer van 2009 gepresenteerd. Het ontwerp van de installatie is van het ingenieursbureau Royal Haskoning. Ook andere partijen zagen mogelijkheden reststroom van tuinders te gebruiken voor datacenters, bijvoorbeeld door datacontainers naast kassen te plaatsen. Een werkgroep van vertegenwoordigers van Sun Microsystems, Rabobank, TNO en de ministeries van Landbouw en Defensie werkte aan een plan voor een proefopstelling. Die is er nooit gekomen.
Pieter Duijves
Pieter Duijves richtte op 14 september 2007 met de Brit Kevin Burton het bedrijf Parthenon Data Centres op. Het bedrijf wordt medegefinancierd door ZBG, de investeringsmaatschappij van de Brabantse vastgoedmiljonair Frank Zweegers. Duijves werkte eerder bij telecomleverancier Global Crossing, waar hij verantwoordelijk was voor het opbouwen van het Europese netwerk en WERD later directeur Europa. Daarvoor werkte hij in verschillende managementfuncties bij Lucent Technologies en AT&T Bell Labs. Hij woonde en werkte in België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Duijves studeerde elektrotechniek aan de Technische Universiteit Delft.
1- Het project is toch verkocht aan Google?
2- Google heeft laten weten dat het huidige ‘groen project’ veel risico inhoudt. Er zal uiteindelijk een Datacenter gebouwd worden met Google technische specificaties.