CeBIT 2012 heeft 312.000 bezoekers getrokken, afkomstig uit 110 landen. Dat zijn er volgens beursorganisator Deutsche Messe tienduizend minder dan in 2011. Toen trok de CeBIT officieel 339.000 bezoekers, maar in dat aantal waren ook standhouders, journalisten en beursmedewerkers meegeteld. Volgens Deutsche Messe heeft de grootste ict-vakbeurs ter wereld veel last gehad van de openbaarvervoerstaking op donderdag 8 maart 2012 in Hannover. Donderdag is normaliter de drukste beursdag.
Van de 312.000 bezoekers kwamen er ruim vijftigduizend van buiten Duitsland, een ongeveer even groot aantal als in 2011 (51.000). Er waren 4240 bedrijven uit zeventig landen vertegenwoordigd op de vakbeurs.
Het behoud van vertrouwen in ict, 'managing trust', vormde het thema van de CeBIT 2012. De grootste ict-vakbeurs ter wereld vond plaats van dinsdag 6 tot en met zaterdag 10 maart 2012 in het Duitse Hannover. Gastland was ditmaal Brazilië. De volgende editie van CeBIT staat gepland voor 5 tot en met 9 maart 2013.
Beursorganisator Deutsche Messe werd onaangenaam getroffen door de staking die de vakbond Ver.di voor donderdag 8 maart aankondigde. Daarmee werd het stadsvervoer in Hannover lamgelegd. Deutsche Messe riep de hulp van de Hannoveriaanse bevolking in om gestrande bezoekers alsnog naar het beurscomplex te brengen. Er zouden zo'n tienduizend bezoekers gebruik hebben gemaakt van dit alternatief vrijwilligersvervoer.
Galactisch contact
De Duitse bondskanselier Angela Merkel was naast onder anderen de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff een van de sprekers tijdens de openingsavond op 5 maart. De bondskanselier benadrukte in haar lezing dat elke ict-gebruiker er van uit moet kunnen gaan dat zijn data niet verdwijnen of misbruikt worden. Daarbij verwees ze ook naar de risico's van cloud computing. Merkel maakte naar aanleiding van het thema 'Managing Trust' van CeBIT 2012 een parallel met de (internationale) politiek. Ook daar is vertrouwen het sleutelwoord. In moeilijke situaties moet je op elkaar kunnen bouwen, aldus de bondskanselier.
De meeste aandacht ging echter uit naar de afsluiting. Hierbij maakte de Duitse bondskanselier een praatje met astronaut André Kuipers via een satellietverbinding tussen het internationaal ruimtestation ISS en het Congrescentrum in Hannover. Merkel wilde van de ruimtevaarder weten of ze nog aan het werk waren met experimenten of aan het slapen. Dat laatste ontkende Kuipers natuurlijk. Hij had zich goed voorbereid en liet aan het einde van het gesprek ook nog een laptop met CeBIT-logo door het beeld zweven. Volgens de organisatie van de vakbeurs was het nog niet eerder gebeurd dat er voor zo'n groot publiek (2500 man) een videoconferentie met een ruimtevaarder werd gehouden. De opening werd op internet live door zo'n 16.000 mensen gevolgd.
Cloud Pavillion
Op de CeBIT ontbrak ditmaal een Nederlands paviljoen. Wel was er Cloud Plaza, opgezet door beursdienstverlener RS Vision, ict-advieskantoor Naurodium International en Hannover Consultancy, de Nederlandse vertegenwoordiging van de Deutsche Messe AG. Op deze eilandstand presenteerde een aantal leveranciers zich met cloudoplossingen. Het gezelschap bestond uit Athena Europe, Proserve, Dataplace, ITpreneurs CSI, Rackspace Benelux en Servoy uit Nederland en het Spaanse Flexxible IT (Freelander Solutions Developer. Nadat de Belgische infrastructuurdienstverlener Thin Factory bezwaren had gemaakt, omdat het de naam Cloud Plaza al had gedeponeerd als productlijn, besloten de initiatiefnemers de naam te veranderen in Cloud Pavillion. Hannover Consultancy gaat nog uitzoeken of de beursnaam Cloud Plaza echt inbreuk maakt op het naamrecht van Thin Factory.
En is het een succesvolle beurs geweest voor de Nederlandse “Cloud Pavillion” leveranciers? 84% van de Cebit bezoekers is Duits. Vraag is dan wel of het zinvol is om daar als “nederlandse” leveranciers te gaan staan.