Met de aanstelling van Ben Verwaayen als ceo van Alcatel-Lucent hoopt het bedrijf het verstandshuwelijk tussen de fusiepartners te redden. De Amerikaanse en Franse kampen moeten worden bijeengebracht om de onderneming weer uit het slop te trekken.
De aanstelling van Ben Verwaayen als nieuwe algemeen directeur van Alcatel-Lucent is vooral bedoeld om het verstandshuwelijk van de fusiepartners te redden. "We moeten gebruik gaan maken van onze schaalgrootte", zegt de Nederlander in het Financieele Dagblad. Hoewel Verwaayen zegt niet van plan te zijn te snijden in de organisatie, verwachten analisten dat wel. De vraag is niet of er ontslagen vallen, maar waar.
Voor het eerst durft het bedrijf te kiezen voor een buitenstaander aan het roer. Verwaayen: "Ik behoor niet tot één van de bloedgroepen. Overal waar ik de drempel overstap en waar mijn vrouw Heleen is, ben ik thuis." Tot dusver werd steeds naarstig gestreefd naar een evenwichtige spreiding van de macht over de Fransen en Amerikanen. Daardoor bestaan er nu nog steeds twee identiteiten, dat regelmatig tot botsingen leidt. Amerikaanse en Franse teams zouden weigeren om onderling samen te werken.
Geen succes
In december 2006 fuseerde het Franse Alcatel met de Amerikaanse branchegenoot Lucent Technologies. Gezamenlijk hoopten de bedrijven een vuist te maken tegen opkomende Chinese bedrijven als ZTE en Huawei die elk van enorme omvang zijn. Onder leiding van de Amerikaanse ceo Patricia Russo en de Franse bestuursvoorzitter Serge Tchuruk lukte het echter niet om het fusiebedrijf tot een succes te maken. In twee jaar tijd verloor het miljarden dollars en de helft van de marktwaarde. Na het zesde kwartaalverlies op rij, werd besloten om de bezem door de top te halen.
Tot juni 2008 zwaaide Verwaayen als ceo de scepter bij BT. Voor die functie werd en wordt hij nog steeds geroemd. Begin 2008 is Verwaayen door de Britse Koningin Elizabeth zelfs geridderd tot 'Honorary Knight Commander of the Order of the British Empire'.
Op de link http://www.computerworld.ch/aktuell/news/45269/index.html is een aardig artikel te vinden hoe zich de toekomst van Alcatel-Lucent zal gaan ontwikkelen. De infrastructuren van de Telecomoperators zullen steeds meer uitbesteed worden aan de producenten van de apparatuur. Dat heeft vele voordelen. Bijvoorbeeld een kosten- en expertise voordeel voor de operator en een stabiel cashflow voordeel voor de producent en leverancier van de netwerkapparatuur. Een goed theoretisch strategisch model hiervoor wordt gegeven in het boek “Competing in the Information Age. Strategic Alignment in Practice” van Jerry N.Luftman.
Buitenstaander? Was hij niet eerder directielid van Lucent?
@HJ
Dat is correct. Tot in 2000 meen ik en de telecom crisis helmaal toesloeg.
Een topper, die heeft bewezen wat hij waard is.
Ik wens Ben veel succes met deze uitdaging.
Groet Frank