Oracle heeft de prijsstructuur voor zijn software aangepast voor multicore-processoren. Het gebruik van Oracle-software op bepaalde instapservers met twee tot vier processoren wordt hiermee tot wel 87 procent goedkoper.
De softwareleverancier heeft afgelopen maand stilletjes de licentiekosten verlaagd voor zijn instapproducten Standard Edition en Standard Edition One. Het bedrijf bevestigt de op zijn website te vinden aanpassing, maar onthoudt zich verder van commentaar. De wijziging is op 16 februari ingegaan, kort voordat Microsoft zijn database SQL Server 2005 bijwerkte met het gratis Service Pack 2. Daarbij heeft het de licentievoorwaarden – en dus ook kosten – aangepast voor virtualisatie, wat weer baat heeft bij multicore-processoren.
Oracle hanteert voor zijn Standard Edition-software nu geen beperking meer voor het aantal kernen dat servers hebben. Daarnaast mag de software ook gebruikt worden op vierweg-servers. Het merendeel van de servermarkt, ook in Nederland, bestaat uit dergelijke, relatief lichte, servers, maar met de komst van dualcore- en nu quadcore-processoren zijn die systemen aanmerkelijk krachtiger.
De licentiekosten voor software zouden echter volgens de traditionele structuren dan ook sterk stijgen. Microsoft heeft eerder al het voortouw genomen en is voor bijvoorbeeld SQL Server afgestapt van facturering per core. De nieuwe maatstaf is het aantal processorvoeten (sockets). Oracle heeft dat voorbeeld toen gevolgd, zij het schoorvoetend; de softwareleverancier rekende in de licentiekosten een core nog wel deels mee middels een vermenigvuldigingsfactor. Daarnaast hanteert het bedrijf verschillende van die factoren voor verschillende multicore-processoren, zoals die van Intel (x86), IBM (Power) en Sun (UltraSparc T1).
De nieuwste aanpassing van Oracle brengt in sommige gevallen de prijs op niveau met de lagere kosten van Microsofts SQL. De Windows-leverancier boekt al enkele jaren flinke omzetgroei met die concurrerende database, vooral bij relatief kleinere bedrijven en servers. In de licentie-faq op zijn website meldt Oracle dat het de afgelopen maanden heeft gepraat met klanten en hardwareleveranciers om tot deze wijzigingen voor multicore-chips te komen. Zowel serverleveranciers als chipmakers Intel en AMD, die later dit jaar met meer quadcore-processoren komen, lobbyen al geruime tijd voor soepelere prijsstructuren.