SCC heeft ex-Werklinq medewerkers die het vorig jaar zomer van Capgemini overnam nu al ontslag aangezegd. FNV Bondgenoten vraagt om opheldering.
Medio 2005 stootte Capgemini een onderdeel van zijn uitbestedingsdivisie af aan SCC (voorheen Infoproducts). Het betrof de afdeling die zich bezighield met inkoop van hardware, software en ondersteunende dienstverlening aan klanten. Een deel van het personeel – zo'n 35 man – was afkomstig van Werklinq, de door Cap overgenomen it-dochter van de toenmalige Arbeidsvoorziening. Die medewerkers verrichten vooral werkzaamheden voor het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI).
SCC laat weten dat het overgenomen contract niet wordt voortgezet. Voor negentien mensen is per 1 juni 2006 ontslag aangevraagd, de datum waarop de werkgarantie voor de duur van een jaar afloopt. Zij zijn nu al vrijgesteld van hun werkzaamheden om te kunnen solliciteren, intern danwel extern SCC. De werkplekdienstverlener uit Bodegraven meldt dat in de ontslagprocedure niet alleen de werkzame tijd bij SCC maar ook de werkende jaren daarvoor meegerekend zullen worden in een toe te kennen vergoeding.
Gerard van Hees, bestuurder van FNV Bondgenoten, noemt het een vreemde gang van zaken. Hij zegt dat het om 'field engineers' gaat, mensen die 'in het veld' de aangekochte hardware en software bij klanten inregelen. "Dit werk zal ook na 1 juni 2006 blijven bestaan, maar er is vanuit SCC helemaal niet gesproken of die mensen terugkunnen naar Capgemini of doorgesourced kunnen worden naar de partij die het werk straks gaat uitvoeren."
Naast het aflopen van het CWI-contract speelt tevens mee dat er door de modernisering van apparatuur en de vereenvoudiging van de ondersteuning minder mensen nodig zijn. Volgens Van Hees zijn de medewerkers van de ene op de andere dag buitenspel gezet en kregen ze een aanbod voor een afkoopsom. "De ondernemingsraad is ook pas zeer recent geïnformeerd."
Hij vraagt eerst opheldering bij SCC, maar zal ook contact opnemen met Capgemini. "Die voeren tenslotte onder het mom van de 'wet overgang onderneming' met Atos Origin een discussie over de overgang van een twaalftal beheerders." Capgemini is het werkplekbeheer dat het voor het CWI uitvoerde kwijtgeraakt aan Atos Origin en wil nu dat Atos de beheerders ook overneemt vanwege die wet ('mens volgt werk'). Saillant detail is dat het hier eveneens gaat om ex-Werklinq-medewerkers. Atos Origin ziet die verplichte overname van het personeel niet zitten. Capgemini wil daarom de zaak voorleggen aan de rechter. In een soortgelijke CWI-situatie voor rekencentrumtaken neemt IBM wél twaalf mensen van Cap over.