De indeling van bedrijven in de sector it en digitale infrastructuur laat te wensen over. Ruud Alaerds, directeur van Partner Navigator (de database waarin alle in ict actieve bedrijven zijn samengebracht), spreekt van een rommelige classificatie en onoverzichtelijk geheel.
Instanties als CBS en de Kamer van Koophandel moeten gebruik maken van een indeling die aansluit bij de internationale bedrijvenclassificatie (SBI, SIC, NACE). Maar de techsector brengt die allerminst duidelijk naar voren. Alaerds zegt dit in een toelichting op het rapport ‘It en digitale infrastructuur in Nederland’ dat zijn bedrijf met Rabobank en Dutch Data Center Association samenstelde.
‘Weinig eenduidig en soms zelfs ronduit verkeerd is de indeling in de SBI-codes die aangeven wat voor activiteiten een bedrijf onderneemt. It-bedrijven zijn in meer dan een sector van de SBI-indeling terug te vinden. Vooral serviceproviders die diensten vanuit datacenters leveren, kom je op de raarste plaatsen tegen’, zegt Alaerds. Volgens hem kan dit deze sector die een belangrijke rol speelt in de digitalisering van andere sectoren, parten spelen. Hierdoor wordt het voor de overheid moeilijker deze sector, die voor de economie zo belangrijk is, in eerste instantie te herkennen en in tweede instantie, te stimuleren. Een heldere indeling van it en digitale infrastructuur die de activiteiten en diensten van deze bedrijven beter weerspiegelt, zou het beleid ten goede komen.
Zeer traag
Het probleem concentreert zich op de it. Sectoren als landbouw, industrie en bankwezen zijn wel goed waar te nemen binnen de bedrijfsclassificatie. Het huidige systeem waarmee internationaal gewerkt wordt, past zich zeer traag aan. Dit gebeurt eens in de twaalf à veertien jaar. Volgens Alaerds is deze periode zo lang dat je altijd achter de feiten aanloopt. De laatste grote aanpassing was in 2008. De volgende wordt verwacht voor 2025.
Organisaties zoals Dutch Data Center Association en Dutch Cloud Community proberen via de betrokken ministeries het CBS en daarmee de Kamers van Koophandel tot snellere correcties te bewegen. Voor tussenoplossingen zijn voorstellen ingediend. Maar het herzien en bijwerken van de classificatiestructuur blijven vooralsnog een kwestie van de lange adem. Veel schot zit er niet in, besluit Alaerds.
“Een heldere indeling van it en digitale infrastructuur die de activiteiten en diensten van deze bedrijven beter weerspiegelt, zou het beleid ten goede komen.”
tja, dan moet je begrijpen waar het over gaat. Niet alleen https://www.computable.nl/artikel/nieuws/onderwijs/7563673/250449/leerlingen-vinden-informatiekunde-niks-aan.html, ook de overheid vindt er niks aan 🙂
99% van de VWO/HAVO leerlingen hebben geen idee wat SBI-codes zijn, de 1% die het wel weet is een ondernemer die zich niet in het vakje van de ambtenaar laat drukken. En boomers van de eerste generatie die buiten hun vakje van een SBI-code plassen zijn een mooi gesprek aan de eettafel want digitale geletterheid zoals rechercheren in registers heeft interesse bij 50% van de VWO/HAVO leerlingen. Abraham en de mosterd versus de fles met azijn van Dino was de opmerking over levensbeschouwing een leuke want filosofie is niet het gebruikelijke profielvak.
Een boerenwijsheid stelt dat als je geld wilt winnen met mest moet beginnen want de Rabobank en agrarische sector zijn volgens mij geen goede vrienden meer doordat MBA managers het gedachtengoed van Raiffeisen misbruikten. Denk globaal, koop lokaal wordt lastig als er onduidelijkheid is over WAT je koopt. Ik snap dus het probleem van codificatie maar leg de bal op de stip in de kwalificatie door de komkommer. Discussie over definities staat tenslotte nog open, het platslaan hiervan met een code is leuk voor ambtenaren.