'Deze puzzel was leuk en lastig, en hebben we met de familie opgelost. Het gaf ons een puzzelboost in coronatijd', schreef een deelnemer in een reactie. Al inhakend op de gezochte oplossing van de Computable Kerstpuzzel 2021: 'Geef jouw it ook een booster mee'. Oók een inhaker, maar dan van de redactie op de boosterprik van eind vorig jaar. En op de versnelde digitalisering bij veel bedrijven op de gevolgen van de pandemie op te vangen.
De vijftiende editie van de Computable Kerstpuzzel 2021 leverde een kleine tweehonderd inzendingen op. Net als vorig jaar was een aantal vragen de coronagerelateerd en cyberveiligheid kwam een paar keer om hoek kijken. Daarnaast werd er gevraagd naar uiteenlopende gebeurtenissen, variërend van overnamedeals en het Majoranadeeltje tot fotonica en Zeewolde. Zoals een puzzelaar opmerkte: ‘Het is elk jaar weer leuk om aan deze kerstpuzzel deel te nemen en veel van de it-gebeurtenissen van het afgelopen jaar te zien passeren. Het houdt de hersenen scherp en in beweging. En saai is het nooit in it-land!’
Veel deelnemers vonden het dit keer een ‘pittige puzzel met veel zoek- en denkwerk’, ‘een leuke traditie, en best lastig ook om op te lossen!’, ‘moeilijk maar spannend’, ‘een zware kluif’, ‘een zeer uitdagende kerstpuzzel, die zorgde voor veel hoofdbrekens’ en ‘een erg leuke puzzel. Mijn pa en ik hebben hem met veel plezier gemaakt deze kerst!’ En leerzaam, zoals iemand schreef, onder het motto: ‘Tijdens het kerst en corona-geneu-ZEL, bijscholen met de Computable Kerstpuz-ZEL!’
Net als vorig jaar had Ruiter Puzzel, het bureau dat elk jaar meehelpt bij het in elkaar zetten van de filippine-vorm, nog een oplossing in de kerstpuzzel verwerkt. Wie de genummerde letters 1 t/m 15 achter elkaar zet, leest de woorden: inbreuk, golf, en acts. Termen die regelmatig in Computable-artikelen terug te vinden zijn. Een paar puzzelaars wisten ook deze oplossing te kraken.
De verdeling van de prijzenpot
Ook dit keer konden we met hulp van pr-bureaus en it-bedrijven een aantal mooie prijzen ter beschikking stellen. Uit de vele goede inzendingen hebben we de volgende prijswinnaars getrokken:
– De hoofdprijs, een Motorola Android-smartphone Moto g100, gaat naar Emiel London (Uithoorn).
– De tweede prijs, het Handboek Microsoft Teams voor eindgebruikers, gaat naar Wesley Meijer (Rotterdam).
– De derde prijs, drie boekenbonnen (25 euro), gaan naar Marijke van Beurden (Rosmalen), Saskia van der Laar (Hardinxveld-Giessendam) en Ine Willems (Well).
– De vierde prijs, vijf scheurkalenders 2021 van Capgemini Academy, gaan naar Sari Aziz (Amsterdam), Dianne Hermink (Westerbroek), Pieter Hoolsema (Rosmalen), Ingrid Hopman (Wognum) en Peter van de Woestijne (Bodegraven).
– De vijfde prijs, vijf exemplaren van de strip ‘Innovators of Data Science’, gaan naar Rindert Dudink (Medemblik), Rianne Giessen (Bergambacht), Roland Schreurs (Oud-Beijerland), Lisanne van Veldhuis (Ede) en Mels de Zeeuw (Nunspeet).
De antwoorden
In de Computable Kerstpuzzel 2021 ‘Van A tot Z’ kwam – zoals gebruikelijk – het ict-jaar nog een keer langs in de vorm van cryptische omschrijvingen over bedrijven, instellingen, personen, zaken en ontwikkelingen die in het nieuws zijn geweest. Wie op de pdf van de kerstpuzzel de juiste antwoorden invulde vond in het bijbehorende balkje in het diagram van de filippine de eindoplossing, te weten: Geef jouw it ook een booster mee.
Hieronder nogmaals de 26 omschrijvingen die met het ict-jaar 2021 te maken hadden, met daarachter het gezochte antwoord en tussen haakjes een uitleg.
A. Cyberaanval legde deze familie het zwijgen op: VDL Groep (VDL werd in oktober lamgelegd door hoogswaarschijnlijk een ransomware-aanval maar het industrieconcern hulde zich in stilzwijgen.)
B. Optische supercomputer: Snellius (De nieuwe Nederlandse supercomputer heet Snellius, vernoemd naar de Nederlandse astronoom en wiskundige Willebrord Snellius, 1580-1626. Hij is vooral bekend door de naar hem genoemde wet van Snellius uit de optica.)
C. Item in menig verkiezingsprogramma: Ict-minister (Diverse politieke partijen pleitten in de aanloop naar de verkiezingen in maart voor het aanstellen van een bewindsman voor ict.)
D. Paniek om jouw lek: Logfourj (In december zorgde een kwetsbaarheid in de Log4J 2-tool, die wordt gebruikt om Java-applicaties te loggen, voor ongerustheid onder security-experts.)
E. Een kwantum fata morgana: Majoranadeeltje (In maart bleek dat de gelauwerde Delftse natuurkundige, prof. Leo Kouwenhoven, ten onrechte een grote doorbraak dacht te hebben bereikt op gebied van quantumcomputers. Hij had het Majoranadeeltje dat de sleutel vormt tot de bouw van een zeer stabiele computer van dit type, toch niet waargenomen.)
F. Beladen onderdeel in CoronaCheck-app: Qr-code (Het toepassen van de qr-code in de CoronaCheck-app zorgde voor veel discussies vanwege de diverse beveiligings- en privacyproblemen. Het meest gelezen bericht op Computable in 2021 was ook het artikel ‘Ministerie twijfelt door te gaan met qr-codes’.)
G. Nieuw honk van Afas: Clubhuis (Softwarebedrijf Afas opende in Leusden een nieuw kantoor annex ‘inspiratieplek’ met theater en evenementenlocatie, ook wel ‘het nieuwe clubhuis’ genoemd door ceo Bas van der Veldt.)
H. Bodem-app zorgt voor reuring: Klic-viewer (De Klic-viewer is een programma van het Kadaster waarmee grondroerders kosteloos inzage kunnen krijgen in gebiedsinformatie en ter plekke zien waar kabels en leidingen liggen. Een aantal softwareleveranciers vinden dat het Kadaster hiermee de markt verstoort. Nu de ACM hun klachten verwierp, stappen ze naar de rechter.)
I. Slimme postzegels: Digi Art (PostNL claimde in het najaar als eerste postbedrijf ter wereld postzegels te hebben ontworpen met behulp van kunstmatige intelligentie. Het computerprogramma ontwierp de uitgifte Digi Art op basis van een collectie met vijftienhonderd postzegels uit de periode 1852-1920.)
J. Zeeuwse kern voor servers: Kloetinge (De nieuwe eigenaar van de voormalige atooombunker in Kloetinge, Holland Datacenters, maakte er na een ingrijpende opknapbeurt weer een werkend computercenter van vol met serverracks.)
K. ‘Héél Nederland? Nee, een kleine nederzetting bleef moedig weerstand bieden…’: Zeewolde (Ondanks veel weerstand en kritiek in de media stemde een meerderheid van de gemeenteraad medio december in met de benodigde wijziging van het bestemmingsplan voor de komst van een mega-datacenter van Facebook naar Zeewolde.)
L. Lichtend voorbeeld in de ict: Fotonica (Opkomende grensverleggende technologie voor supersnelle, op licht gebaseerde verbindingen mogelijk maakt. De Technische Universiteit Eindhovben opende in september het Hendrik Casimir Institute (EHCI) voor onderzoek naar de raakvlakken van quantumtechnologie en fotonica.)
M. Verwant aan Big Blue: Kyndryl (IBM stootte zijn infrastructuurbeheerdiensten in april af in het verzelfstandigde bedrijf Kyndryl.)
N. Vermoorde misdaadjournalist stond ook bekend als…: Cybercrimefighter (Misdaadverslaggever Peter R. de Vries overleed 15 juli. Hij raakte 6 juli zwaargewond na een moordaanslag in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. De Vries hield zich ook bezig met de aanpak van cybercrime en cyberpesten.)
O. Moet Big Tech in toom houden: Wet Digitale Markten (Het Europees Parlement wil de macht van Big Tech-partijen inperken middels de Digital Markets Act.)
P. 3D Hubs – Protolabs, Avantage – Ricoh, Unit4 – TA/Partners, Thinkwise – Hoge Dennen/Arches, Metri -IDC, Exin – SIG, Zylab – Ipro, Sqills – Siemens, Isah – Bregal…: Overnamedeals (Een greep uit de vele overname/investeringsdeals in 2021.)
Q. Spin in het web van de Brexit-logistiek: Portbase (Wie handel wil drijven met het Verenigd Koninkrijk, kan niet om it- en logistiek dienstverlener Portbase uit Rotterdam heen. Zonder digitaal voorgemeld douanedocument in het zogeheten Port Community System gaat een zending het land niet in of uit.)
R. It-entrepreneur (1942-2021): Theo Mulder (Op 20 november overleed op 79-jarige leeftijd professor Theo Mulder overleden. Hij geldt als een van de boegbeelden noemen van het it-ondernemerschap in de beginjaren van de Nederlandse it-industrie en werd bekend met de bedrijven Minihouse en Multihouse.)
S. Heeft deze database belang bij deze uitspraak? Ubo-register (Stichting Privacy First verloor een hoger beroep in de rechtszaak die het tegen de Staat der Nederlanden had aangespannen vanwege het ubo-register van de Kamer van Koophandel (KVK). In dit register staat meer persoonlijke informatie over ubo’s (ultimate beneficial owners: eigenaren of personen die zeggenschap hebben over een onderneming.) Diverse partijen, waaronder Privacy First vinden het register privacyschendend maar de rechtbank verwierp deze aantijging.)
T. Covid-19 beperkt halfgeleiders: Schaarste (Door de coronapandemie steeg de vraag naar verschillende elektronicaproducten fors, een van de voornaamste redenen van de huidige tekorten in chips.)
U. Nieuwe ict-vakbeurs: TBX (Op 3 en 4 november vond er zowaar weer eens een ict-vakbeurs plaats: TBX, de opvolger van Info Security en Data & Cloud Expo. TBX staat voor Tech – Business – Accelerate en wordt georganiseerd door de Utrechtse Jaarbeurs met onderdeel Computable als mede-organisator.)
V. Toch niet het braafste jongetje van de klas: Bill Gates (Microsoft-medeoprichter en filantroop Bill Gates bleek toch van minder smetteloos gedrag dan gedacht. Eerst was er de scheiding van 27 jaar met zijn vrouw Melinda, daarna bleek dat bij het softwareconcern in het verleden op de vingers te zijn getikt wegens ongewenst gedrag tegenover vrouwelijke werknemers. #hetoo.)
W. Studenten piepen om proctoring: Gluursoftware (De coronapandemie heeft de groei van online-surveillancesoftware – proctoring – om bijvoorbeeld examenfraude tegen te gaan, een flinke zet gegeven. Dit tegen het zere been van de studentenvakbond LSVb. Die vindt het gebruik van deze software een inbreuk op studentenrechten.)
X. Opperste trap van procesautomatisering: Hyperautomation (Nieuwe hype-term van onderzoeksbureau Gartner in de ict: de aanpak waarbij organisaties zo snel en zo veel mogelijk bedrijfsprocessen herkennen, in kaart brengen en automatiseren aan de hand van een combinatie van technologische hulpmiddelen.)
Y. Meer dan een boekenuitleen: Informatiepunten Digitale Overheid (De bibliotheken krijgen de komende jaren ruim 18 miljoen euro om de zogenaamde Informatiepunten Digitale Overheid – IDO’s – uit te breiden. Deze IDO’s zijn bedoeld om meer burgers te helpen met vragen of problemen rondom de digitale overheid, of om hun digitale vaardigheden te verbeteren.)
Z. Ook deze organisatie houdt een slag om de ARM: Federal Trade Commission (De Amerikaanse consumentenbeschermingsorganisatie Federal Trade Commission – FTC – begint in december een rechtszaak om de overname van de Britse chipontwerper ARM door branchegenoot Nvidia te voorkomen.)