Ict-bedrijven zijn gewilde overnameobjecten voor investeerders en ondernemers. Er zijn weinig sectoren waarin de verhouding tussen het acquisitiebedrag en de bedrijfswinst zoveel stijgt als in de ict. De digitalisering van de samenleving is hiervoor de belangrijkste reden. Dat concludeert overname-adviesbureau Match Plan Fusies en Overnames na onderzoek.
Er wordt steeds meer geld neergelegd voor ict-bedrijven. Uit het onderzoek van Match Plan blijkt dat gegadigden in 2021 gemiddeld 6,5 maal de ebitda van een bedrijf betaalden om het eigendom te verwerven. De ebitda van een onderneming is de operationele winst vóór de aftrek van belastingen, rentekosten en afschrijvingen. In 2015 bedroeg deze factor 5,7. In de meeste andere sectoren nam de factor de afgelopen jaren minder toe of zelfs af.
Digitalisering
Dat voor ict-ondernemingen al jarenlang relatief veel wordt neergeteld, heeft volgens de onderzoekers te maken met de digitalisering van de samenleving. Die is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt, met zowel winkelen, werken en zelfs leren tegenwoordig digitaal. Deze trend zorgt voor veel werk voor softwareontwikkelaars, hostingbedrijven, ict-adviesbedrijven en ict-beveiligers.
‘De onmisbaarheid van it-bedrijven voor de samenleving en de alsmaar groeiende digitalisering, maakt dat de sector een interessante markt is voor zowel strategische partijen als investeerders, waardoor de vraag en dus ook de prijs van dit soort bedrijven stijgt’, stelt Lucas Troelstra van Match Plan. Volgens hem is er bovendien veel kapitaal voorhanden en zijn de rentes historisch laag. Hierdoor zouden investeerders en strategische partijen meer dan ooit zoeken naar nieuwe investeringsmogelijkheden. De ict-sector heeft zijn bestendigheid in de coronacrisis bewezen, zegt Troelstra.
De waarde van een bedrijf laat zich niet alleen bepalen door de hierboven beschreven ebitda-factor. Er zijn tal van interne en externe factoren die bijdragen aan de waarde van een bedrijf, zoals de kwaliteit en professionaliteit van het verkoopproces.