Tegen 2050 moet de telecomindustrie volledig koolstofneutraal zijn. Dat heeft de branchevereniging GSMA aangekondigd. Negenentwintig operatoren hebben zich al achter het initiatief geschaard, waaronder KPN, Orange, Proximus, Vodafone en Tele2.
De nieuwe maatregelen die de GSMA voorstelt, gaan op voor operatoren van mobiele en vast netwerken en datacenters. De bedoeling is om te voldoen aan de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs, dat voorziet in een maximale opwarming van de aarde van anderhalve graad Celsius.
Negenentwintig operatorgroepen die dertig procent van de wereldwijde mobiele verbindingen vertegenwoordigen, hebben zich al verbonden. Dit zijn America Movil, AT&T, BT, Bharti Airtel, Deutsche Telekom, Elisa, Far Eastone, KPN, Magyar Telekom, NTT DOCOMO, Orange, Proximus, Reliance Jio Infocomm, Safaricom, Singtel, SK Telecom, STC, Swisscom, T Mobile USA, Taiwan Mobile, TDC, Tele2, Telefónica, Telekom Austria, Telenor, Telia, Telstra, Verizon, en Vodafone.
Voor elke ict-deelsector worden emissiereducties voor het decennium 2020-2030 vastgesteld. Zo zijn mobiele netwerkoperatoren die de doelstellingen invoeren, verplicht de uitstoot in deze periode met ten minste 45 procent te verminderen. De omschakeling naar hernieuwbare en koolstofarme elektriciteit zal naar verwachting het grootste deel van de reducties in deze periode voor zijn rekening nemen, naast de inspanningen van de exploitanten om energie-efficiënter te worden. De toegang tot hernieuwbare energie, die sterk kan variëren afhankelijk van de geografische locatie van een exploitant, is daarom een belangrijke factor. De GSMA lanceert ook een Climate Toolkit voor operatoren, met onder meer bedrijfsadvies voor het bepalen van wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen.
De sector zet zich ook in voor het bevorderen van innovaties rond mobiele technologie op gebieden zoals big data en iot die energie-efficiënte. Die kunnen milieuvriendelijke oplossingen in meerdere sectoren mogelijk maken, waaronder vervoer, productie, landbouw, bouw en energie. In een recent rapport van de GSMA en de Carbon Trust is berekend dat het gebruik van mobiele technologie een wereldwijde uitstootvermindering van ruim twee miljoen ton CO2 mogelijk maakt. Deze emissiereductie was bijna tien keer zo groot als de wereldwijde CO2-voetafdruk van de mobiele industrie zelf.