De ondernemingsraad van Xs4all betwijfelt of een integratie met KPN goed zal verlopen, vooral ook omdat medewerkers op korte termijn gedwongen bij KPN worden ondergebracht. Tevens wordt hierdoor de raad opgegeven, waardoor de belangen van de Xs4all-medewerkers niet langer vertegenwoordigd worden.
Dit stelt de ondernemingsraad in een statement over het integratietraject. ‘Wij hebben gerede twijfel dat een eventueel integratietraject goed zal verlopen wanneer mensen onvrijwillig moeten overstappen. Eerder in het proces was hier ook geen sprake van. Tevens heeft de integratie volgens het plan tot gevolg dat de Xs4all-ondernemingsraad wordt opgeheven en wij niet langer voor het belang van de Xs4all-medewerkers kunnen opkomen’, aldus de raad.
Op 5 juni heeft de de raad de adviesaanvraag (met betrekking tot de toekomst van Xs4all) ontvangen. Hierin kiest KPN zoals aangekondigd voor een volledige integratie van de provider in KPN.
Sensitiviteitsanalyse
De or geeft in het statement aan een sensitiviteitsanalyse te hebben gedaan waaruit bovenstaande blijkt. Deze analyse is met KPN gedeeld. Daarnaast is de afgelopen weken samen met experts van Stratix een businessplan gemaakt voor behoud van Xs4all. In dit plan wordt volgens de ondernemingsraad waarde toegevoegd en blijven banen behouden. Desondanks wil KPN volgens Xs4all kiezen voor een integratie.
De or geeft aan dat ze nog niet in staat is geweest om een formeel standpunt te bepalen. ‘Dit zullen we de komende periode doen aan de hand van gesprekken met KPN en de medewerkers van Xs4all. Hierbij zijn de bovenstaande punten voor ons van groot belang’, besluit ze.
Sterk van KPN dat deze actie wordt doorgezet. Zakelijk gezien heel verstandig dat zo’n luis in de pels met eigen filosofie en ideologie wordt opgeheven en van de ideologie van KPN wordt doordrongen.
Het is natuurlijk jammer dat na deze actie KPN zich niet meer kan beroepen zo’n maatschappelijk sterke onderneming in handen te hebben.
Maar nog veel ernstiger zijn de verliezen voor netneutraliteit, klantgerichtheid en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap die deze actie ongetwijfeld tot gevolg zal hebben.
Welke conculega van KPN kan mij een IPV4/28 subnet bieden op een reeds bestaande glasvezel, 500 Mbit/sec synchroon. Bij voorkeur een provider die enigzins eigenzinnige klanten tolereert of zoals xs4all zelfs serieus neemt.
martin.hoogenboom at drie keer raden.nl
Partijen zoals een KNP zijn schadelijk voor de Nederlandse economie.
Laat mij dit toelichten.
Door het opkopen van alle concurrentie zijn KPN en andere pseudo monopolisten almachtig geworden en kunnen op hun eigen tempo innoveren. Dat betekend dus in de praktijk dat zij investeringen in nieuwe technieken uitstellen en oudere veel langer uitmelken. Met name de ICT bedrijven hebben daar last van omdat als zij in een gebied zitten waarbij de voorzieningen niet meegroeien met hun behoeften zij pas op de plaats moeten maken.
De concurrentie die nog wel zelfstandig is veel minder kapitaalkrachtig en kan veel minder gebruik maken van belastingontwijking. Voor hen is het dus een gevecht tegen de berg op die zij eigenlijk nooit kunnen winnen. Upstarts zijn dan ook gedoemd om uiteindelijk opgekocht te worden en hun innovaties worden vertraagd ingevoerd. Het is niet dat kwaliteit het wint maar het zijn de grote bomen die al het licht kapen zodat er in hun nabijheid nagenoeg niets kan groeien.