Stichting ICT Milieu zamelde in 2018 via inzameldienst Wecycle negen miljoen kilo ict-afval in. Bij gecertificeerde recyclers kon hiervan 75 procent (6,7 miljoen kilo) worden teruggewonnen als grondstof. Door deze recycling is 12.100 ton CO2-uitstoot vermeden.
Dit blijkt uit de ICT Milieumonitor over 2018 die de stichting publiceert. Hieruit blijkt ook dat vorig jaar de wettelijke norm van grondstoffenterugwinning ruim is gehaald. In 2018 kon 75 procent als zodanig worden verantwoord, bij een wettelijke norm van 70 procent. Hier is wel een daling zichtbaar ten opzichte van 2017, die te verklaren is door de gewijzigde samenstelling van het ingezamelde materiaal. In 2018 is met name metaal teruggewonnen (4,6 miljoen kilo), opgevolgd door plastic (1,4 miljoen kilo), glas (0,2 miljoen kilo) en overige grondstoffen (0,5 miljoen kilo). Het grootste deel van het materiaal dat niet als grondstof was terug te winnen, werd alsnog ingezet voor energieopwekking (twintig procent). Slechts vijf procent van het ingezamelde gewicht wordt gestort of verbrand.
Modernisering ict-apparatuur
Volgens de rapporteurs heeft de modernisering van ict-apparatuur invloed op de samenstelling van de herwinbare materialen in de ingezamelde producten. Het aandeel zware crt-monitors daalt verder van negen (2017) naar zes procent, terwijl het aandeel fpd-monitors stijgt van elf (2017) naar twaalf procent. Het aandeel desktops (26 procent), laptops (vier procent) en tablets & mobiele telefoons (een procent) bleef nagenoeg gelijk aan 2017. Het aandeel ingeleverde printers daalde met twee procent naar 38 procent, ten gunste van de professionele ict, waarvan het aandeel steeg naar vier procent.
Stijging recycling-deelnemers en inleverpunten
Stichting ICT Milieu is, samen met vijf andere productstichtingen binnen de Nederlandse Verwijdering Metalelektro Producten-stichting (NVMP), opdrachtgever van Wecycle die de inzameling van elektrische apparaten en lampen verzorgt. Het aantal deelnemers aan deze non-profit organisatie is in 2018 met tien procent gestegen tot 288. De stijging is volgens de rapporteurs mede mede te danken aan retailers en producenten/importeurs van andere elektronica die ook ict-apparaten op de markt zijn gaan brengen.
In 2018 is ook een grote stijging te zien in het aantal inleverpunten waar afgedankte apparaten kunnen worden ingeleverd. Zo steeg in 2018 het aantal inleverbakken in winkels met de helft naar 6.600 en het aantal kringlopen met een kwart naar 125. Daarnaast kon men terecht bij 285 gemeentelijke milieustraten, ruim 350 scholen en kinderboerderijen én bij elke winkel waar een elektrische apparaat wordt gekocht. Via al deze inzamelkanalen werden in totaal bijna twee miljoen ict-apparaten door Wecycle ingezameld in 2018, met een totaal gewicht van negen miljoen kg. In totaal zamelde Wecycle in 2018 105 miljoen kilo elektrische apparaten en lampen in, waarmee het aandeel van ict-apparatuur uitkomt op zo’n 8,5 procent.
Deelnemen
Leden van Nederland ICT kunnen deelnemer worden aan het inzamelsysteem van ICT Milieu. ICT Milieu staat ook open voor bedrijven die ict-apparatuur vanuit het buitenland op de Nederlandse markt brengen, of zelf geen ict-bedrijf zijn.