De overheid zag zijn ict-uitgaven voor de post Advisering opdrachtgevers automatisering in 2017 aanzienlijk stijgen van 427 miljoen euro naar 484 miljoen euro. Dit blijkt uit cijfers uit de onlangs gepubliceerde Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk, een financieel jaarverslag waarin ministeries afzonderlijk rapporteren over ict-gerelateerde projecten met een kostenplaatje van ten minste vijf miljoen euro.
De publicatie is een vervolg van een meerjarig traject dat het kabinet begin 2015 startte om de uitgaven voor ict binnen de rijksoverheid inzichtelijker te maken. Daar waar de totale ict-uitgaven in 2016 nog rond de 1,3 miljard euro betrof, laat het financieel jaarverslag voor 2017 een stijging zien naar ruim 1.9 miljard euro.
EZ is koploper
Met name het ministerie van Economische Zaken spande de kroon. De ict-kosten stegen van elf miljoen naar ruim 106 miljoen euro en het ministerie van Veiligheid en Justitie zag zijn uitgaven stijgen van 81 miljoen naar 97 miljoen euro. Toch wisten de meeste departementen, zoals die van Financiën en Binnenlandse Zaken, wel te sparen op automatisering.
De gestelde norm om maximaal 10 procent aan personeelskosten uit te geven voor inhuur van externe ict-krachten werd door nagenoeg alle ministeries zwaar overschreden. Zo kwam het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap uit op ruim 22 procent, het ministerie van Economische Zaken op zo’n 19 procent en overschreden het ministerie van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur en Milieu beide de norm met een kleine 18 procent.