Apple noemt de suggestie van de Europese Commissie dat het bedrijf in 2014 in Ierland slechts 0,005 procent belasting betaalde ‘extreem misleidend en bedrieglijk’. De Verenigde Staten melden dat ze de naheffing van maar liefst dertien miljard euro oneerlijk vinden en zelfs Ierland is niet blij.
De uitspraken komen kort na het besluit van de commissie dat het bedrijf dertien miljard euro aan Ierland moet terugbetalen. Volgens Eurocommissaris Vestager heeft Apple jarenlang veel te weinig belasting betaald. Dat begon in 2003 met 1 procent en zakte uiteindelijk naar 0,005 procent in 2014.
400 miljoen dollar
De ict-gigant meldt in een reactie dat het in 2014 vierhonderd miljoen dollar aan de Ierse fiscus heeft overgemaakt. ‘Dat is meer dan wat de Europese Commissie suggereert’. Daarbovenop moest het bedrijf naar eigen zeggen ook nog eens vierhonderd miljoen dollar aan belastingen in Amerika betalen. Apple zei direct na het besluit al dat het in beroep wil gaan.
Apple-topman Tim Cook schrijft in een open brief dat de Europese Commissie Apples geschiedenis in Europa wil herschrijven. Ook ontkent hij dat er aparte afspraken zijn gemaakt met Ierland. ‘We hebben nooit gevraagd om speciale afspraken’, zegt Cook. De topman vindt dat Apple Ierland nu geld moet betalen waar Dublin geen recht op heeft. Hij waarschuwt daarnaast dat de naheffing nadelig kan uitpakken voor Europese investeringen en banen.
Oneerlijk en nadelig voor Amerikaanse burgers
De Verenigde Staten mengen zich ook in de zaak. Het land vindt de naheffing oneerlijk. Daarnaast kan het besluit de economische samenwerking tussen de VS en de EU ondermijnen, zegt een woordvoerder van het Amerikaanse Ministerie van Financiën. Bovendien heeft de naheffing volgens de Amerikanen mogelijk nadelige gevolgen voor buitenlandse investeringen en het ondernemingsklimaat in Europa.
De VS vinden het besluit bovendien in strijd met internationale afspraken. De naheffing zou ten koste kunnen gaan van de Amerikaanse belastingbetaler. Dat komt omdat Amerikaanse bedrijven belastingen die ze in het buitenland betalen kunnen aftrekken in de VS. In dit geval zou het betekenen dat Apple dertien miljard euro belastingkorting krijgt, waar de Amerikaanse belastingbetaler voor opdraait.
Ierland
Opvallend genoeg zijn ook de Ieren ten slotte niet blij met dertien miljard euro in het vooruitzicht. Zo wil de Ierse minister van Financiën in beroep gaan tegen de beslissing. Deze Michael Noonan is het namelijk niet met de naheffing eens. ‘Het is een bizarre en politieke exercitie. Ons belastingsysteem klopt en kent geen uitzonderingen’, meldde hij eerder bij de NOS. De opstelling van Noonan heeft er hoogstwaarschijnlijk mee te maken dat hij vreest dat veel grote bedrijven in Ierland, die zorgen voor werkgelegenheid, zullen vertrekken.
De huidige situatie is een boeiende soap. Over een Apple winst van rond 40 miljard per jaar betaalt Apple ongeveer 1% van de winst in de USA en 1% in Ierland. Ten opzichte van de 25% Vennootschapsbelasting die bedrijven in Nederland betalen (tenminste als ze geen Tax Ruling hebben …..), heeft Apple (en daarmee haar aandeelhouders) wel een significant concurrentie voordeel.
De onderlinge wedstrijd van nationale landen wie fiscaal gezien de meest aantrekkelijkste vestigingsplaats is, zal pas stoppen bij een wereldwijde harmonisatie van belastingen. Aangezien mondiaal overleg bijna nooit tot (snelle) resultaten leidt, kunnen we nog tientallen jaren dergelijke publicaties verwachten.
Het hele zielig gedoe van Apple is pathetisch. Ze bulken van het geld terwijl ze aan andere kant hun toeleveranciers uitknijpen, indirect gebruik maakt vervuilende mijnbouw en kinderarbeid min of meer stimuleren. Als ze dan verplicht wordt om aan het sociale contract bij te dragen en gedwongen wordt om eerlijk op de vrije markt te opereren is het oneerlijk?
Moreel besef van een vochtige pannekoek noem ik dan dan maar.
Hoe je het ook bekijkt, het is oneerlijke concurrentie. De winkel op de hoek betaalt 25% winstbelasting en Apple minder dan 2%. Tja, dat recht proberen te lullen gaat niet. Voor mij geen volgende iPhone meer. Apple staat inmiddels symbool voor dit stuk onrecht, ook al weet ik dat de andere grote tech en koffie bedrijven exact hetzelfde eruit proberen te slepen…
Beetje off-topic maar wel een goed vergelijk…
Die Amerikanen (en Apple) hebben boter op hun hoofd. Zoek maar eens op FATCA.
De IRS komt nog even belasting heffen van personen in Nederland (en de rest van de wereld) die toevallig in de VS zijn geboren maar hun hele leven daar niet hebben geleefd en gewerkt.
En aangezien de belastingregels daar anders zijn dan hier, kan dan niet zomaar worden verrekend met de belastingdienst (in NL).
En als dan iedereen zijn staatsburgerschap wil opzeggen, verdrievoudigen zij de prijs (nu ~ €2.400,-). En nog belasting betalen over de afgelopen 6 jaar.
Laat Apple lekker belasting betalen in Ierland. Andersom moet iedereen die geen enkele band met de VS heeft maar daar toevallig is geboren, ook belasting in de VS betalen.
Quit pro quo.
Extreem misleidend, bedrieglijk en oneerlijk.
Waarschijnlijk stonden de Apple-belastingadviseurs onder druk.
Het moest vast meer out of the box en innovatief. Anders worden ze voorbijgestreefd door de concurrentie.
In stil afgesloten met een dreigement: Nadelige gevolgen voor ondernemingsklimaat in Europa.
Boete hier, naheffing daar, maar het echte probleem, de ongewenste constructies, aanpakken ho maar. Want je zou als Nederland maar eens al die cashflow van softwarelicenties (ja, want dat zijn royalties) kwijt raken. Of als Ierland de APple’s Microsoften en Starbucksen. Of als Luxemburg de Amazons, E-Bays of Paypallen.