Te veel geld en te weinig Internet-kennis – het managementteam van breedband Internet toegangsleverancier Chello lijkt zich meer op marketing dan op techniek te concentreren.
Snel Internet via de kabel blijft voorlopig een droom. Tijdens de grootse introductie van de Nederlandse website van Chello in Eindhoven vertelt Henk Koning, ceo van Chello-partner United Telekabel Holding, dat men een magere vorm van breedband (300 Kbps) aanbiedt via de kabel. Voor 89 gulden per maand krijgt de klant onbeperkte toegang tot het Internet. Hij hoeft dan geen telefoontikken meer te betalen en de verbinding staat altijd open.
De nieuwe website bestaat uit een verzameling links en een ‘geframede’ ITN video-postzegel. Kwantiteit en kwaliteit van de ‘portal’ zijn minder dan die van de sites van bijvoorbeeld World Online, Planet Internet en Compuserve. Speciale, zelf ontwikkelde (breedband) inhoud biedt Chello niet.
Floris van Dam, algemeen directeur Chello Nederland, hoopt eind dit jaar tussen de 55- en 65 duizend abonnees te hebben in Nederland. Er zijn nu enkele duizenden abonnees. Bestaande Telekabel-diensten als Quicknet en Sprinter zullen opgaan in Chello Broadband. Medio april had Chello in totaal 36.650 Internet-abonnees in diverse Europese landen. Daarmee is het de grootste kabel-isp van Europa. Chello Broadband hoopt in Nederland, naast Telekabel, nog meer kabelexploitanten te interesseren in zijn dienst. Daarbij moet het concurreren met het Amerikaanse @Home.
Koning benadrukt dat zijn bedrijf ook de zakelijke markt als speerpunt heeft. Met producten als Internetlan (lan/lan-koppeling), Isdn-30, huurlijnen, carrier select-dienst en zakelijke Internet-toegang hoopt het snel in de zakelijke markt te groeien.
De markt waarvoor Internet via de kabel aantrekkelijk is, de ‘heavy users’, is kritisch over de prestaties. Blijkens een uitgelekte voorlopige uitslag van een door Chello gehouden enquête onder de gebruikers is 26 procent van de respondenten ontevreden tot zeer ontevreden met de dienst.
Chello Broadband is een volle dochter van UPC. Deze onderneming is eigenaar van onder meer Telekabel (UTH), en voor 50 procent van A2000. UPC is begin dit jaar succesvol gelanceerd op de beurs. Onlangs moest het verliesgevende bedrijf een bijzondere last nemen van 323 miljoen gulden als gevolg een personeelsoptieplan.