Snellere overdracht van informatie in PC’s, daar moet een nieuwe technologie, Hypertransport genaamd, voor zorgdragen.
Hypertransport, het klinkt als een aandrijfmechanisme voor ruimteschepen om de oneindige cosmos sneller te kunnen doorklieven. Maar Hypertransport is geenscience-fiction, het is een nieuwe architectuur die de overdracht van informatie in PC’s en netwerk- en communicatie-apparatuur een flinke schop voorwaarts moet geven. Dat gelooft Advanced Micro Devices, dat de nieuwe technologie ontwikkeld heeft.
Dankzij Hypertransport, aldus AMD, zullen knooppunten waar files in de data-overdracht tussen componenten kunnen ontstaan worden opgelost en fabrikanten meer processors in hun systemen in kunnen bouwen. Daarnaast kan Hypertransport tot 32 apparaten per kanaal ondersteunen en componenten met verschillende bus-breedte en snelheid voorzien. Hypertransport kan data verstouwen met een maximale snelheid van 6,4 GB per seconde, twintig maal hetgeen dat huidige systeem-interconnects aankunnen. Dergelijke eigenschappen maken Hypertransport ook een zeer welkome aanvulling voor data centra.
AMD gelooft sterk in het succes van Hypertransport. Inmiddels staat het bedrijf daarin niet meer alleen. Op de Platform Conference 2001, recentelijk gehouden in de Taiwanese hoofdstad Taipei, schaarden meer dan 100 computer- en communicatiebedrijven zich achter de nieuwe technologie, waaronder Sun Microsystems, Cisco Systems en Nvidia.
Inmiddels werkt AMD al een tijdje aan Hypertransport, dat voorheen bekend stond onder de codenaam Lightning Data Transport (LDT). LDT werd voor het eerst aangekondigd in 1999. De plannen voor een nieuwe architectuur bleken echter geen reden voor derden stil te gaan zitten en AMD de kastanjes uit het vuur te laten halen. Inmiddels zijn er diverse andere initiatieven op stoom geraakt om gegevensoverdracht te verbeteren. Beste voorbeelden zijn Infiniband en PCI-X, twee architecturen die worden ondersteund door het leeuwendeel van ’s werelds grote computerbouwers. Deze twee technologiën richten zich met name op het verbinden van servers aan andere servers of randapparatuur.
AMD maakt zich weinig zorgen over deze concurrentie. Het bedrijf – vooral bekend door de populaire Athlon en Duron-processors – wijst erop dat Hypertransport zich vooral richt opchip-to-chip overdracht en niet opsystem-to-system. Hypertransport, Infiniband en PCI-X vullen elkaar daardoor juist aan, in plaats van dat ze in dezelfde vijver vissen.
Overtuigd van het product, dat is AMD zeker. Toch neemt het bedrijf liever het zekere voor het onzekere. Teneinde zoveel mogelijk steun vanuit de industrie te mobiliseren zal AMD licensies voor een prikje aanbieden aan bedrijven die de technologie adopteren. Winst op de lange termijn, beseft AMD, is alleen haalbaar indien Hypertransport breed wordt gedragen. Momentum is de eerste zorg, omzet de tweede. Exacte gegevens over licenties wil AMD nog niet vrijgegeven. Maar binnen de industrie wordt gefluisterd dat ze nog net niet gratis zullen zijn.