ABN Amro Ventures stapt in Fenergo, een Ierse leverancier van anti-witwassoftware voor financiële instellingen. De bank is al drie jaar klant bij de Ieren.
Volgens Hugo Bongers, directeur van ABN Amro’s risico-kapitaalfonds, past Fenergo goed in zijn investeringsportefeuiille. ‘Deze investering moet bijdragen aan ABN Amro’s strategische prioriteit om een toekomstbestendige bank te bouwen en de financiële misdaad te bestrijden,’ zegt Bongers. Afgelopen zomer stak DXC Technology kapitaal in Fenergo. Ook BNP Parisbas is naast klant ook investeerder in het fintech bedrijf. Niet bekend is hoeveel ABN Amro in Fenergo investeert. Het Ierse bedrijf ontwikkelt vooral clm-oplossingen (client lifecycle management) die het witwassen moeten tegengaan.
Opsporen financiële criminaliteit
ABN Amro staat onder zware druk haar klantendossiers beter op orde te brengen. Ceo Kees van Dijkhuizen zei tijdens de presentatie van de jaarcijfers dat momenteel meer dan tweeduizend medewerkers (in voltijd) volledig gewijd zijn aan het opsporen van financiële criminaliteit. Alleen al op de vestiging in Amersfoort werken duizend specialisten hieraan. Van Dijkhuizen verwacht in 2022 de klantendossiers weer helemaal op orde te brengen. De bank gebruikt daarbij ook kunstmatige intelligentie en robotica, aldus de ceo. Ook de software van Fenergo helpt de bank.
Het Openbaar Ministerie doet momenteel onderzoek naar mogelijke overtredingen door ABN Amro van de wetgeving die witwassen moet voorkomen. Niet uitgesloten wordt dat de bank nog een flinke boete krijgt. Van Dijkhuizen zei dat er nog geen nieuwe informatie beschikbaar is over dit onderzoek. Wel wordt vooruitgang geboekt bij de herstelprogramma’s. Een onafhankelijke deskundige heeft de ‘Detecting Financial Crime-activiteiten’ bekeken. De plannen zijn met de toezichthouder gedeeld.
Overigens krijgt ook Rabobank mogelijk nog te maken met een boete wegens tekortkomingen bij het tegengaan van witwassen. Vorig jaar werd de bank door De Nederlandsche Bank (DNB) hierover op de vingers getikt. Op last van de DNB moesten tienduizenden klanten opnieuw worden doorgelicht. DNB bekijkt in april of deze bank zijn zaakjes nu wel goed heeft geregeld.
ABN Amro Ventures is een durfkapitaalfonds met een vermogen van 100 miljoen euro dat investeert in technologiebedrijven die de digitale transformatie van de bank kunnen versnellen.