Nederland telt op dit moment 135.000 huishoudens die cryptovaluta bezitten. Vanaf het begin van dit jaar is een forse groei ingezet. Er zijn nu al twee keer zoveel huishoudens actief in cryptovaluta dan een jaar geleden. Bitcoin is de populairste cryptomunt, gevolgd door Ethereum, Litecoin, Ripple en de op Bitcoin gebaseerde Gulden.
Dit blijkt uit een onderzoek dat Kantar TNS (voorheen TNS Nipo) uitvoerde onder 35.379 huishoudens. Het is volgens het onderzoeksbureau de eerste keer dat de omvang van deze markt zo grondig in kaart is gebracht.
Bezitters van cryptovaluta hebben beslist niet het profiel van de klassieke belegger in effecten, aldus de onderzoekers. Ze zijn jonger en hebben nauwelijks een hoger inkomen dan niet-bezitters van cryptovaluta. Ook opleiding speelt nauwelijks een rol: 42 procent heeft hooguit een middelbare beroepsopleiding gevolgd. ‘We zien dit ook terug in de bedragen die de beleggers investeerden toen ze instapte: 43 procent heeft er hooguit honderd euro aan besteed. Beleggen in cryptovaluta heeft voor deze grote groep huishoudens dus meer het karakter van het kopen van een paar staatsloten. Zij worden ook niet hard geraakt op het moment dat koersen in elkaar zakken. Een bijna even grote groep is met een bedrag tussen de honderd en duizend euro ingestapt en slechts 15 procent investeerde grotere bedragen’, aldus de analisten.
Nederlanders stappen dus voorzichtig in cryptovaluta, al lijkt die voorzichtigheid dit jaar wat af te nemen. In het eerste kwartaal van 2017 stak 12 procent van de nieuwe beleggers er meer dan duizend euro in, terwijl in het derde kwartaal al 19 procent van de nieuwelingen dit deed.
Winst niet vanzelfsprekend
In slechts de helft van de gevallen, gaan beleggers er met hun beleggingen financieel op vooruit. Zo’n 35 procent is er (nog) niet op vooruitgegaan en 16 procent staat op verlies. Zo’n 49 procent heeft wel een boekwinst gerealiseerd. Volgens de analisten hebben cryptovaluta onterecht de naam winstgevend te zijn, omdat er relatief weinig beleggers zijn die in absolute zin hele grote winsten maken; die trekken de gemiddeld geboekte winst omhoog.
‘Tijd speelt uiteraard een rol: hoe langer men in cryptovaluta belegt, des te hoger de kans op winst. De totale inleg van huishoudens die in 2013 of eerder instapten is op papier tien keer terugverdiend. Het totaal in 2015 ingelegde bedrag is met een eveneens indrukwekkende 400 procent gegroeid en zelfs het totale bedrag dat in het eerste halfjaar van 2017 instroomde nam met circa 70 procent toe. De hoge winsten komen vooral ten goede aan een klein aantal beleggers dat zeer grote boekwinsten realiseerde. De hoge rendementen praten zich rond en dat heeft een aanzuigende werking. In circa 150.000 huishoudens wordt momenteel overwogen om ook in cryptovaluta te stappen. Ze zullen dat lang niet allemaal in de praktijk gaan doen, omdat ook zij zich bewust zijn van een oude beleggingswijsheid: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’, besluiten de onderzoekers.
Rusland werkt aan eigen ‘cryptoroebel’
Het nieuws valt samen met het bericht dat Rusland van plan is om zijn eigen cryptovaluta te introduceren. Onlangs blokkeerde het land nog websites die gevestigde cryptovaluta als bitcoin verhandelen. Nikolai Nikiforov, de Russische minister van Communicatie en Massamedia, is volgens de staatsomroep Zvezda van plan om de ‘cryptoroebel’ te introduceren. ‘Als wij het niet doen, dan doen onze buren in de Euraziatische Economische Gemeenschap het binnen twee maanden’, zei Nikiforov volgens de omroep.
Autoriteiten
Rusland blokkeerde onlangs verschillende bitcoin-sites, omdat bestaande cryptovaluta volgens Rusland te gevaarlijke investeringsmiddelen zijn voor burgers. De eigen valuta zal dan ook strenger worden gereguleerd door de Russische autoriteiten. Het unieke aan traditionele cryptovaluta is juist dat er geen centrale autoriteit is die ze beheert.
De meeste cryptovaluta worden vervaardigd door een proces dat ‘mining’ heet. De nieuwe munten die zo kunnen worden gevonden zijn een beloning voor het draaien van software die alle transacties bijhoudt. De cryptoroebel zal vermoedelijk echter worden uitgegeven door een centrale instantie, net als traditionele valuta.
Het is onduidelijk op welke termijn Rusland de nieuwe valuta wil introduceren. Ook in Nederland wordt geëxperimenteerd met cryptovaluta: De Nederlandsche Bank zei vorig jaar te werken aan een eigen bitcoin-variant. Die was echter alleen bedoeld om de technologie te bestuderen, niet om grootschalig te introduceren.