Thinkwise verkoopt een meerderheid van de aandelen aan De Hoge Dennen Capital en Arches Capital. De aanbieder van het gelijknamige low-code ontwikkelplatform wil met het extra kapitaal internationaal versneld groeien, onder andere in Duitsland en de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor is gevestigd in Apeldoorn en er werken honderdvijftig medewerkers.
Thinkwise is opgericht in 2002 door Robert van der Linden en Victor Klaren met de filosofie om software op een zodanig andere manier te realiseren dat je het legacyprobleem voorgoed oplost. Dit geldt ook voor eindapplicaties die met het Thinkwise Platform gebouwd worden. Dit is onder meer gedaan door te kiezen voor een modelgedreven manier en de business logica los te koppelen van de technologie.
Het bedrijf claimt dat in tegenstelling tot andere low-code providers het ontwikkelplatform klanten in staat stelt complexe legacysystemen volledig te vervangen inclusief de randapplicaties.
Aan boord blijven
Hoewel de meerderheid van de aandelen nu in handen komen van de investeerders De Hoge Dennen Capital en Arches Capital blijven de oprichters en het huidig management aan boord. De financiële gegevens van de deal zijn niet openbaar gemaakt. ABN Amro was de adviseur van Thinkwise bij dit verkoopproces.
De Hoge Dennen Capital is de investeringsmaatschappij van de familie De Rijcke. De familie was meerdere generaties lang eigenaar van de kruideniersketen Groenwoudt en de drogisterijketen Kruidvat. Beide bedrijven werden begin deze eeuw met succes verkocht en de opbrengst is voor een deel gestoken in het investeringsfonds. Dat richt zich op investeringen in middelgrote bedrijven met een omzet tussen twintig en honderdvijftig miljoen euro.
Arches Capital is een groep business angels die investeert in startende en scale-up bedrijven met groeipotentieel.
Ik heb ervaring met dit platform: geen legacy is marketing onzin, dat kan ik niet lezen zonder jeuk te krijgen vandaar deze reactie. Legacy is grotendeels wat je er zelf van maakt, net als met alle software. Ook in Thinkwise kun je 10x dezelfde logica (of nét even anders) op verschillende plekken verstoppen (triggers, stored procedures, views, tasks etc.). De claim ‘inclusief de randapplicaties’ is op zich waar, maar maatwerk leent zich daar aanzienlijk beter voor. Zolang je niet te veel eisen stelt en je proces recht-toe recht aan is, kan dit inderdaad heel handig zijn.
Hopelijk heeft deze overname geen negatief effect voor alle klanten die hun processen aan een externe partij hebben toevertrouwd.