Royal Agrifirm Group stapt over op SAP S/4Hana, met hulp van Capgemini. Deze business-suite vervangt vijfentwintig verschillende SAP-systemen die de landbouworganisatie, verspreid over vijftien landen, gebruikte ter ondersteuning van haar belangrijkste bedrijfsprocessen rondom voorraadketenbeheer en assetmanagement. Ook beschouwt Agrifirm dit enterprise resource planning (erp)-platform van SAP als basis voor toekomstige innovaties. Het platform is inmiddels 'live' in Hongarije en in 2019 staan België, Nederland en Polen op het programma.
Agrifirm, met hoofdkantoor in Apeldoorn, is een toeleverancier voor agrarische ondernemingen wereldwijd. Het voorziet deze sector van onder andere veevoer, additieven, zaden en meststoffen en ondersteunt hen met kennis over de inzet hiervan. Het bedrijf is ontstaan uit een fusie van Agrifirm en Cehave Landbouwbelang; de agrarische coöperatie telt zo’n tienduizend leden in Nederland en heeft het met productielocaties in Europa, Azië, VS en Zuid-Amerika een wereldwijd distributienetwerk.
De organisatie was voorheen opgedeeld in meerdere businessunits die ieder gericht waren op een bepaalde productgroep. Deze businessunits opereerden grotendeels als zelfstandige bedrijven. Daarnaast is een aantal overnames gepleegd. Hierdoor is in de loop der jaren een sterk versnipperd SAP-landschap ontstaan met veel maatwerk, weinig flexibiliteit en een gebrekkige klantondersteuning.
In 2016 is in samenwerking met SAP-partner Capgemini gestart met de ontwikkeling van een template waarbij de bestaande erp-systemen worden vervangen door een ‘greenfield’ S/4HANA-installatie. Naast erp-functionaliteit gaat het ook om klantrelatiemanagement voor de buitendienst via SAP Cloud for Customer en business intelligence via SAP BW. Ook worden Fiori-apps ingezet om medewerkers eenvoudiger te voorzien van relevante informatie.
Zelf samenstellen
Klanten van Agrifirm kunnen door de komst van SAP S/4HANA, waarbij gebruik wordt gemaakt van variantconfiguratie, straks tot op zekere hoogte zelf hun producten samenstellen. Daarmee speelt de coöperatie in op trends zoals circulaire landbouw en precisielandbouw. Ook wordt het voor agrariërs mogelijk via één kanaal te bestellen en ontvangen zij voortaan één factuur voor alle producten, in plaats van allerlei deelfacturen van de verschillende businessunits. Verder krijgen ze één overzicht van hun CO2-footprint, in plaats dat de boeren alles zelf moeten berekenen.
Met de komst van SAP S/4HANA zegt Agrifirm een fundament te hebben gelegd onder zijn digitale roadmap. Voor de nabije toekomst denkt het bedrijf innovaties op onder meer internet of things (IoT) en betere data- en informatieuitwisseling in de keten heen door te voeren.