Bedrijfssoftwareleverancier SAP en gebruikersgroepen, verenigd in onder meer de VNSG (Vereniging van Nederlandstalige SAP Gebruikers) zijn al achttien maanden in gesprek over de invoering van een nieuw licentiemodel voor indirect gebruik van SAP-applicaties.
Het gaat om situaties waarin het gebruik van SAP-functionaliteiten via een applicatie- of interface plaatsvinden die niet van SAP zijn. Bijvoorbeeld een webportal dat koppelingen heeft met achterliggende SAP-systemen.
In een poging om licentiemodellen aan te passen op steeds complexere ict-omgevingen, zijn de partijen sinds 2016 in overleg over uitbreiding van het licentiemodel voor indirect gebruik. Daarbij vrezen bestaande klanten dat ze meer geld kwijt zijn aan licenties.
Inmiddels liggen er drie scenario’s waarin niet op basis van een gebruikers-overeenkomst de licentie wordt verrekend, maar op basis van de gebruikte functionaliteit. Dat zijn zogenoemde business metrics voor verkoop, inkoop en het lezen van statische data (order-to-cash, procure-to-pay en indirect static read). ‘Zo kan bijvoorbeeld op basis van het aantal verkooporders het gebruik van het SAP-systeem worden verrekend’, legt Rob van der Marck uit. Als ander voorbeeld noemt hij ‘indirect static read’. ‘We kunnen begrijpen dat je moet betalen voor functionaliteit, maar de data in SAP-systemen is van de klant. Dus moet je daar afspraken over maken rondom bijvoorbeeld het statisch lezen van die gegevens.’
IoT
Een ander punt is de inzet van sensoren en IoT. Van der Marck: ‘Als sensoren die ‘iets’ in gang zetten in SAP, bijvoorbeeld als bij een defect in een machine de sensor een signaal geeft naar de service-organisatie en er in het SAP-systeem een order wordt aangemaakt voor een reparateur, dan kun je al die acties niet als ‘user’ bestempelen.’
Volgende update tweede kwartaal
De VNSG schrijft in de update dat het met SAP in gesprek zal blijven om meer duidelijkheid te krijgen over het business metrics licentiemodel voor de drie genoemde scenario’s. ‘Daarnaast willen wij de ontwikkeling bevorderen van een breder licentiemodel dat indirect gebruik van SAP voor meerdere scenario’s omvat en dat begrijpelijk, voorspelbaar, transparant, consistent en eerlijk is’, schrijft VNSG.
Ook de mogelijke verhoging van kosten blijft een punt. VNSG: ‘Klanten die SAP al lange tijd gebruiken in de overtuiging dat ze de juiste licenties hebben, zullen niet blij zijn als ze nu of bij het overstappen naar een nieuw licentiemodel worden gevraagd om meer aan SAP te betalen, als de scope en mate van hun gebruik niet is gewijzigd in de voorgaande jaren.
De VNSG hoopt in het tweede kwartaal van 2018 een nieuwe update te geven over de voortgang.