Na de mislukte gezamenlijke aanbesteding rond het nieuwe elektronisch patiëntendossier (epd) en een ziekenhuisinformatiesysteem (zis) van Siemens (Cerner) zijn Erasmus MC en Universitair Medisch Centrum Groningen (Umcg) nu apart van elkaar een tender gestart. Beide academische ziekenhuizen zeggen inmiddels een andere strategie te hanteren waarbij samen optrekken in een aanbesteding niet meer aan de orde is. Het Erasmus MC gaat nu voor een 'geïntegreerde zorgsuite', terwijl het Umcg een nieuw epd wil selecteren.
Afgelopen maart besloten het Erasmus MC en het UMC Groningen de implementatie van de Siemens Suite, waaronder Soarian, te beëindigen. Soarian is het elektronisch patiëntendossier (epd) dat door Siemens Health Services is ontwikkeld. Onder meer het feit dat Siemens Health Services in de zomer van vorig jaar is verkocht aan het Amerikaanse bedrijf Cerner, heeft daarbij een rol gespeeld. De overname leidde bij de UMC’s tot onzekerheid gelet op de ontwikkeling van Soarian op lange termijn. Om te voorkomen dat investeringen worden gedaan die niet het gewenste resultaat opleveren, werd besloten de implementatie vroegtijdig te beëindigen.
Inmiddels hebben de twee ziekenhuizen elk apart een nieuwe aanbesteding lopen voor een nieuw elektronisch patiëntendossier/ziekenhuisinformatiesysteem (zis). Volgens een zegsvrouw van Erasmus MC wil het ziekenhuis ruim voor de inhuizing in de nieuwbouw een nieuwe zorgsuite in gebruik nemen. ‘De tijd voor de implementatie is daarmee relatief beperkt. Umcg heeft deze deadline niet.’ De woordvoerster van het Groningse ziekenhuis zegt: ‘Het Umcg kiest nu voor een bewezen product en -implementatiemethodiek. Hierdoor is samenwerking minder nodig.’
Doorstart
Beide ziekenhuizen stellen dat ze in het eerdere gezamenlijke traject veel kennis en ervaring hebben opgedaan die ook in de nieuwe aanbestedingen goed van pas zullen komen. Het Umcg wijst bijvoorbeeld op de gezamenlijke doorontwikkelingsagenda; het Erasmus MC stelt dat een aantal werkzaamheden die gedurende de Siemens-implementatie zijn gestart, zoals het voorbereiden van de datamigratie, onverminderd doorlopen.
Het Rotterdamse ziekenhuis vindt het daarom lastig om te bepalen hoe hoog de kosten zijn voor het stopzetten van de Siemens-implementatie. ‘Een deel van de resultaten zijn dus ook in het nieuwe traject waardevol. Voor de zomer is het traject met Siemens uitvoerig geëvalueerd, de ‘lessons learned’ worden meegenomen in het nieuwe traject. Momenteel is onze aandacht gericht op de toekomst en wordt er hard gewerkt aan een soepele doorstart waarbij we wel een aantal zaken anders aan zullen pakken’, aldus de zegsvrouw.
De woordvoerster van het Groningse ziekenhuis meldt dat – voordat de overeenkomst werd beëindigd – door het Umcg vijf miljoen euro is betaald aan Siemens voor geleverde diensten/producten. Beide academische ziekenhuizen willen geen mededelingen doen over de vraag of zij nog een schadeloosstelling van Cerner/Siemens krijgen voor het niet melden van de overnameplannen met het oog op de aanbestedingsprocedure die in het najaar van 2011 was gestart.
Nieuwe software
Erasmus MC spreekt in de nieuwe aanbestedingsstukken over het selecteren van een ‘geïntegreerde zorgsuite’ die voor het gehele ziekenhuis is bedoeld. De bewezen oplossing moet onder andere de bestaande zorgondersteunende systemen, waaronder het huidige elektronisch patiëntendossier, de patiëntenadministratie en de medische facturatie, vervangen. De geselecteerde leverancier moet kunnen garanderen dat tijdens de verhuizing naar de nieuwbouw de continuïteit van zorg gewaarborgd blijft wanneer er systemen worden ontvangen. De geraamde waarde van de opdracht ligt tussen de dertig miljoen en vijfenvijftig miljoen euro.
Het Umcg heeft een tender uitgeschreven voor het selecteren van een leverancier die een epd levert, implementeert, inricht en onderhoudt. De geschatte waarde is hierbij niet vrijgegeven.
Lekkere partij, dat Siemens. Staan dus de overnemende partij de poten onder de stoel vandaan te zagen bij de klanten. Het lijkt Philips wel. Vooraf natuurlijk lekker dik gedaan over de ‘installed base’.