Softwarebedrijf Unit4 gaat de komende twee jaar ongeveer driehonderd Nederlandse arbeidsplaatsen verplaatsen naar Spanje, Portugal en Polen. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten, al verwacht Unit4 de banenreductie deels via natuurlijk verloop en het niet verlengen van tijdelijke contracten te kunnen behalen. Het bedrijf beweert dat, om een efficiënte en succesvolle wereldwijde bedrijfsstructuur te creëren, het nodig is de ontwikkelactiviteiten en de klantenondersteuning te centraliseren in nearshore-centra buiten Nederland.
De leverancier van bedrijfssoftware uit Sliedrecht is vorig jaar voor 1,2 miljard dollar opgekocht door de Amerikaanse investeerder Advent, die het bedrijf van de Amsterdamse beurs haalde. Advent wil het softwarebedrijf internationaal uitbouwen. De eerste tekenen daarvoor waren de benoemingen van buitenlandse managers aan de top van het bedrijf. Nu kondigt de nieuwe directie, onder leiding van de Portugees José Duarte aan, dat ook de organisatie een minder Nederlands tintje krijgt door bijna één derde van de arbeidsplaatsen in Nederland te schrappen en het werk over te hevelen naar goedkopere nearshore-locaties in Europa.
Duarte stelt, aan de vooravond van de bekendmaking van de jaarcijfers over 2014, dat er een recordgroei van ruim 70 procent is geboekt met de verkoop van software as a service (SaaS). Ook de omzet uit de traditionele softwarelicentie-verkoop is vorig jaar gestegen. ‘We moeten nu verder investeren en herstructureren om de softwareorganisatie van de toekomst te bouwen’, aldus de topman.
Mondiaal
In een verklaring stelt Unit4 dat het ‘in de volgende groeifase gebruik zal maken van de toenemende internationale schaal van het bedrijf. Om deze ten volle te benutten zal het investeren en verder bouwen aan een wereldwijde structuur met een primaire focus op het leveren van de beste klantendienstverlening.’
Naast het uitbouwen van de R&D- en klantenservice-centra in Spanje, Portugal en Polen, om versneld SaaS-software te kunnen ontwikkelen en internationaal ondersteunende diensten te kunnen leveren, richt Unit4 tevens een wereldwijde infrastructuur voor ondersteuning in. Klanten krijgen bijvoorbeeld via gebruikersgemeenschappen sneller toegang tot de juiste productspecialisten. Daarnaast wordt het mondiale partnerprogramma uitgebreid.
In 2013 realiseerde Unit4 een omzet van 490,5 miljoen euro. Er werken ruim vierduizend man bij het bedrijf, waarvan een kleine duizend in Nederland.
Moet eerlijk zeggen dat de Amerikaanse investeerder met de naam Advent, ook wel een klein beetje klinkt als voorbode van sanering en winstoptimalisatie. Succes aan Unit4. Er zitten daar veel goede mensen!
“..Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten..”. Tsja, ondanks dat er het afgelopen jaar stevige winst geboekt, moet er allemaal maar meer worden verdiend. Niet dat het gewone IT personeel daar wat van merkt. Natuurlijk wel de hoge heren met dikke bonussen.
Ik hoop dat Unit4 er ondanks de internationalisering in slaagt om voor de Nederlandse markt het Nederlandse gezicht te behouden.
Halleluja-verhalen met gigantische groeimogelijkheden verkopen en tegelijk een krimp met mogelijke gedwongen aankondigen, vind ik een raar verhaal. Je zou dan eerder geneigd zijn dat er meer professionele ICT’ers nodig zijn. Het doet me denken aan de ontwikkelingen bij Imtech.