Het Finse Basware verwerkt via zijn wereldwijd e-handelsnetwerk voor het afhandelen van bestel- en betaalprocessen tussen klanten en leveranciers zo'n vijftig miljoen transacties per jaar. Topman Esa Tihilä wil dat dit aantal eind 2015 op honderdvijftig miljoen ligt. Volgens Tihilä staat de markt voor elektronisch factureren aan het begin van een grote groei. Hij schat in dat de penetratiegraad e-invoicing in Europa nog slechts 10 tot 30 procent is.
Basware levert software voor financieel beheer en elektronisch factureren. Ook heeft het bedrijf uit het Finse Espoo een open, wereldwijd transactienetwerk opgezet. Dit Basware Commerce Network kunnen klanten gebruiken als een centraal toegangspunt voor hun in- en verkoopfacturen. Ook kunnen ze er voor kiezen om het bestel- en betaalproces in handen van Basware te leggen. Topman Esa Tihilä voorziet een grote vraag naar elektronische factureringsoplossingen. De penetratiegraad e-invoicing in Europa is nog slechts 10 tot 30 procent. In de meeste landen is het zo’n 10 procent; in Finland ligt de graad, hoger dan 30 procent.
Uitbesteding
Nu telt het bedrijf nog zo’n tweeduizend klanten die de software in licentie afnemen. Tihilä verwacht dat deze de komende jaren massaal zullen overstappen naar een servicemodel. ‘Wij hebben de software, de diensten en de expertise op het gebied van compliance in huis. Klanten kunnen geld besparen door ons de facturering te laten doen.’ Afgelopen september sloot Basware bijvoorbeeld nog een contract met Nedis, een distributeur van consumentenelektronica en -accessoires in Europa. Het softwarebedrijf zorgt vanaf eind dit jaar voor de volledige uitgaande factuurstroom – papier, pdf en digitaal – en zal stap voor stap per land naar een volledig elektronisch proces overgaan.
Overnames
Basware voert een gericht overnamebeleid. Het heeft zo’n honderdveertig bedrijven in kaart gebracht die in of rond hetzelfde speelveld actief zijn. Als de kans zich voordoet en een overnamekandidaat biedt echte toegevoegde waarde dan slaat Basware toe. Tot nu toe zijn er zo’n tien overnames geweest, waaronder TNT Post Connectivity (2010) en het netwerk en de edi (electronic data interchange)-oplossingen van de Bpost-dochteronderneming Certipost. Met deze overname breidt Basware zijn positie op de Benelux-markt sterk uit. Volgens Tihilä worden edi-oplossingen in de zakelijke markt vooral nog gebracht voor directe aankopen. ‘Al zie je deze wel verschuiven naar op XML-gebaseerde e-documenten.’
Groei
De ‘purchase to pay’-markt is groot genoeg om de komende jaren door te groeien. Eind 2015 wil Basware via zijn netwerk honderdvijftig miljoen transacties verwerken; nu staat de teller nog op vijftig miljoen. Een uitbreiding naar andere softwaremarkten is wat de topman betreft niet aan de orde. ‘We zullen onze handen vol hebben aan het in goede banen leiden van de groei. Wij zien op de markt mooie kansen liggen maar je moet wel de organisatie zo hebben ingericht dat die de groei aan kan.’
Lees ook het achtergrondverhaal: Basware spint garen bij e-factuur
Eespa
Basware-topman Esa Tihilä is voorzitter van de Eespa (European E-Invoicing Service Providers Association). Deze Europese branchevereniging staat een naadloze elektronische factuurverwerking over grenzen heen voor ogen en adviseert over vraagstukken als de standaardisatie van e-invoice-specificaties en interoperabiliteit tussen factuurverwerkers uit verschillende landen. ‘Standaarden zijn er al een aantal jaren; nu moeten we nog met elkaar overeen zien te komen hoe ze worden gebruikt.’ De Eespa stelt verder nog subsidies beschikbaar voor innovaties op het vlak van elektronische documentverwerking.