Softwareleverancier Unit4 uit Sliedrecht heeft bij dochteronderneming Unit4 Teta in Polen onregelmatigheden in de boekhouding ontdekt. Financiële experts onderzoeken de boekhouding. De omzet over 2011 valt door de fraude bijna negen miljoen euro lager uit. Het verdienvermogen (Ebitda) over 2011 komt hierdoor 4,3 miljoen euro lager uit. De directeur van Unit4 Teta is inmiddels vervangen.
De onregelmatigheden hebben zich voorgedaan bij een aantal overeenkomsten met zakelijke partners in het verleden, die niet geheel of niet op de juiste wijze in de boeken zijn verwerkt. De eerste van deze deals is gesloten lang voor de overname van Teta door Unit4 in juli 2010. Het onderzoek naar de boekhouding loopt nog door.
De ontbrekende bedragen worden door Unit4 geboekt op de post goodwill. Deze post wordt per 31 december 2011 verhoogd met een bedrag van 10,2 miljoen euro. In de fraude ziet Unit4 op dit moment geen aanleiding tot een afboeking op de waarde van de dochteronderneming.
De ontdekking van de omvangrijke fraude werd door Unit4 bekendgemaakt bij de publicatie van de halfjaarcijfers over 2012. In de eerste zes maanden van 2012 boekt het bedrijf een omzetgroei van 4 procent tot 230,8 miljoen euro. Het verdienvermogen (Ebitda) steeg 3,1 procent tot 37 miljoen euro.
Biedingsstrijd
Unit4 maakte eind mei 2010 bekend 34 miljoen euro te bieden voor de beursgenoteerde Poolse branchegenoot Teta, de grootste leverancier van erp-software in het land. Daarop ontstond een biedingsstrijd met de Britse concurrent Sage, dat voor het Poolse softwarehuis 37 miljoen euro overheeft. Unit4 biedt 40 miljoen. Eind november 2010 maakte Unit4 bekend de overname te hebben afgerond. Via een zogeheten uitrookprocedure wist Unit4 weigerachtige aandeelhouders, die hun aandelen Teta niet wilden verkopen, juridisch te dwingen met de Nederlandse softwarebouwer in zee te gaan.
Teta boekte over 2009 een omzet van ongeveer 25 miljoen euro. Unit4, dat actief is in negentien landen, noteerde in dat jaar een omzet van 379,4 miljoen euro.