Microsoft-dienstverlener Qurius ontkent dat het alleen met de Franse minderheidsaandeelhouder Prodware wil praten over een overname. Elke geïnteresseerde partij is welkom en kan contact opnemen met de vennootschap, aldus het bedrijf. Qurius verkeert in zwaar weer en zoekt een sterke partner voor de Nederlandse en Duitse activiteiten.
Automatiseerder Detron beklaagt zich over de exclusieve gesprekken die het beursgenoteerde Qurius momenteel voert met Prodware. Bestuursvoorzitter George Banken wil ook in de boeken kunnen kijken om daarna eventueel een bod te doen op Qurius Nederland. Ook bij andere marktpartijen bestaat belangstelling. Zo is Microsoft Dynamics AX-dienstverlener HSO geïnteresseerd in delen van Qurius.
Volgens Qurius is Prodware niet de enige partij waarmee het wil praten. 'Natuurlijk is Detron van harte welkom. Net als andere geïnteresseerde partijen. Het enige wat men hoeft te doen, is contact op te nemen met de vennootschap, Qurius N.V.', zegt woordvoerder Albert Holtzappel. Hij benadrukt dat de overnameprocedure bij Qurius 'uiteraard volgens de wettelijke regels' verloopt en wijst er en passant op dat de beurswaakhond AFM deze procedure onlangs op een aantal punten heeft gewijzigd. De nieuwe biedingsregels zullen gelden voor openbare biedingen die worden aangekondigd vanaf 1 juli 2012. Ze hebben onder meer tot doel overnameprocessen eerlijker en helderder te laten verlopen.
Bezwaren
Bestuursvoorzitter George Banken heeft bezwaren dat Qurius vooralsnog alleen met Prodware praat over een mogelijke overname. Hij zei daarover eerder tegen Computable: 'Qurius is een beursgenoteerd bedrijf en moet dus zo goed mogelijk het belang van de aandeelhouders, de eigenaren, dienen. Gezien de slechte situatie waarin het bedrijf verkeert en de ineengezakte beurskoers, gaat het bij een overname nog puur om de hoogte van het overnamebedrag. Daarbij moet het gaan om het beste bod. Dat krijg je niet als je maar met één partij onderhandelt. Dan blokkeer je de kansen van andere partijen en dat vind ik onbehoorlijk bestuur.'
'Het staat iedereen vrij om zijn aandelen te verkopen aan wie hij dat wil', reageert Ramon Schuitevoerder, adviseur in het ict-team van financieel adviesbureau Mazars Berenschot Corporate Finance. 'Tenzij er bezwarende omstandigheden bestaan, bijvoorbeeld na een gerechtelijke uitspraak. Ook bij een beursgenoteerd bedrijf mag een bestuur zelf bepalen met wie het in gesprek gaat. En je kunt niemand verbieden een bod uit te brengen op een beursgenoteerd bedrijf. Het is uiteindelijk aan de aandeelhouders om akkoord te gaan '
Grijs gebied
'Waar het bestuur van een beursgenoteerd bedrijf voor moet waken', vervolgt hij, 'is dat er geen transparante informatie is. Aandeelhouders moeten gelijkelijk worden geïnformeerd, anders ontstaat er een informatie-assymetrie. Ook mogen aandeelhouders natuurlijk nooit verkeerd geïnformeerd worden'. In het geval van Qurius en Prodware moet het bestuur extra goed opletten op een transparante informatieverstrekking, omdat Prodware een grote minderheidsaandeelhouder is. Schuitevoerder: 'Dan moet je voorkomen dat Prodware over meer informatie beschikt dan andere partijen.'
Ontevreden aandeelhouders kunnen hun stem laten horen op een aandeelhoudersvergadering en hun krachten bundelen via de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Een klacht indienen bij de AFM of een gang naar de rechter, zoals Detron-baas Banken overweegt als hij niet in de boeken kan kijken, behoren ook tot de mogelijkheden.
Aandelenbelangen
Woordvoerder Holtzappel van Qurius laat weten dat volgens de actuele stand Prodware 15,9 procent van de aandelen van Qurius in handen heeft en investeerder Parcom (ING) 6,7 procent. Daarnaast hebben zo'n 25 topmanagers van het bedrijf, via een inkoopprogramma, een totaal belang van 2,4 procent. Verder zijn er, naast de particuliere aandelenbezitters, nog allerlei partijen die een pakket aandelen hebben, waarvan het belang niet boven de 5 procent uitkomt. Pas voor belangen boven de 5 procent bestaat een meldingsplicht bij de beursautoriteiten.
Tja, dan moeten wij ook maar ’s bieden. Wat denk je van 1mio met overname van alle sores?
Even een moment van bezinning.
Wat hebben we hier nu in de aanbieding? Een bedrijf waar zelfs Prodware en de banken hebben aangegeven geen euro meer in te stoppen.Het afgelopen jaar zijn de reslutaten alleen maar slechter geworden en de specialisten binnen het bedrijf zijn weg gelopen of weg gestuurd. Alle IP is er al uit gehaald en ergens ander ondergebracht. Het gevolg van een overnamen van Qurius NL en Duitsland is dat er nog meer mederwerkers zullen weglopen en een deel van de klanten de overstap zullen gaan maken naar een andere partij. Wat blijft er dan nog over.
Een alternatief is, wachten op de curator en koop dan wat je nodig hebt voor een fractie van het bedrag wat er nu voor gevraagd wordt.Een klein maandje geduld hebben bespaart een hoop geld.