Ict-leveranciers Atos Origin en Topicus stappen uit de aanbesteding voor een GGZ-EPD. Ze denken dat ze zonder de aanbestedingsregels beter in staat zijn om een elektronisch patiëntendossier (epd) te ontwikkelen. De aanbesteding van het informatiesysteem voor GGZ-instellingen verloopt sowieso moeizaam. Eerder stelde de Vereniging EPD GGZ de gunning van de raamcontracten uit omdat geen van de negen inschrijvingen voldeed aan de minimale functionele eisen.
Atos Origin en Topicus maakten op 8 november 2010 bekend om los van de aanbesteding een epd voor GGZ te ontwikkelen. De bedrijven vinden dat bij de aanbestedingsprocedure te weinig mogelijkheden biedt voor intensieve interactie met GGZ-instellingen. Een woordvoerder van Atos meldt: 'In de aanbestedingsprocedure is onvoldoende ruimte voor het door ons noodzakelijk geachte overleg. Dat is voor ons als nieuwkomers de belangrijkste reden om uit de aanbesteding te stappen.'
In januari 2011 toetst de Vereniging EPD GGZ de epd-functionaliteiten van de zeven overgebleven inschrijvers. Halverwege 2011 moeten de definitieve leveranciers gekozen worden.
Raamcontract
De vereniging EPD GGZ wil bij de aanbesteding ict-partijen en leveranciers, in het bijzonder kleinere bedrijven, die nog niet gespecialiseerd zijn in zorgautomatisering de kans bieden om in te schrijven. De vereniging die zestig procent van de GGZ-instellingen in Nederland vertegenwoordigt, besloot tot aanbesteding via een raamcontract. Voor de transparantie werd gekozen om aan te besteden volgens Europese richtlijnen.
Offerte
De bedrijven die in mei 2010 een offerte indiende zijn: Accenture, Alert Life Sciences Computing, Atos Consulting, Chipsoft, CSC, IGN Automatisering, Impulse Info Systems, Mc Kesson, Nedercare, PinkRoccade HealthCare, Regas en Qurius. Het is niet bekend welke negen leveranciers een proefversie indiende.
“De vereniging EPD GGZ wil bij de aanbesteding ict-partijen en leveranciers, in het bijzonder kleinere bedrijven, die nog niet gespecialiseerd zijn in zorgautomatisering de kans bieden om in te schrijven.”
Menen zij dit nu serieus??? Dan moeten zij de omzet eisen wel naar beneden stellen!
Door aanbestedingsregels zijn al vele projecten bij de overheid “de mist ingegaan”. Vaak, ofwel in de meeste gevallen, is dit te wijten aan onzorgvuldige samenwerking tussen behoeftesteller en inkoop. Inkoop volgt slechts de regelgeving, behoeftesteller moet meer onderzoek vooraf doen en de functionaliteit in overleg met de gebruikers opstellen. Door marktonderzoek (RFI) kan ook worden bepaald of de eisen wel haalbaar zijn. Als laatste tip: als je weet wat je wilt, zorg dan dat je het aangeboden krijgt zoals je het wilt. Hulde aan Atos, doorbreek de geldverspilling van onze balastingcenten!!
Zou er niet beter gekozen worden voor een betrouwbare partij die al door de wol geverfd is?
@Driek: meestal moeten dit soort organisaties aanbesteden dus je mag niet gewoon de partij kiezen waar je al jaren zaken mee doet…
Lang, lang geleden tig rfi’s, rfp’s etc gedaan (werkte toen bij Ordina). Toen voor banken. Nu is overheid al een tijdje wakker op dit punt, en het is een groot drama, wordt steeds megalomaner. Klinkklare onzin. Systemjam. Tijd om al die regels door het putje te spoelen.