Ook de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft problemen bij de invoering van het nieuwe studentinformatiesysteem (SIS). De implementatie van het systeem is vertraagd en valt duurder uit dan gepland. Het systeem had eind 2008 operationeel moeten zijn. De invoering van de eerste module is verschoven naar april van dit jaar. Verder valt het systeem vier miljoen euro duurder uit. De Radboud Universiteit Nijmegen stopte eerder al met de implementatie van het systeem.
Op 19 april gaat de eerste module van het studentinformatiesysteem live. Het oude systeem Isis (Interuniversitaire studenteninschrijfsysteem) wordt dan niet meer gebruikt. ‘Dat systeem was inmiddels twintig jaar oud en aan vervanging toe', zegt vicevoorzitter Paul Doop van het college van bestuur hierover in Folia.nl, het informatiemagazine voor de UvA.
Volgens Doop is de universiteit bij de aanschaf van het systeem te positief geweest. ‘Enerzijds willen we meer specificaties voor gebruikers, anderzijds kost het meer tijd om het systeem in onze eigen organisatie te implementeren. Dat is niet vreemd, omdat we heel lang met Isis hebben gewerkt en nu iets anders gaan doen.' De universiteit verwacht dat de kosten voor het systeem op achttien miljoen euro uitkomen. Dat is exclusief de kosten voor implementatie. In 2011 wordt het volgsysteem geïmplementeerd. In dat systeem kunnen studenten hun studieresultaten bijhouden.
Sans
Het nieuwe systeem is ontwikkeld in het project Samenwerking Nieuw Studenteninformatiesysteem (Sans). Aan dit project doen ook Universiteit Leiden, de Universiteit van Tilburg en de Hogeschool van Amsterdam mee. De Radboud Universiteit Nijmegen stapte eerder uit het project, omdat deze geen heil meer zag in het nieuwe systeem.
SIS is gebaseerd op de software PeopleSoft Campus van softwaremaker Oracle. Dit systeem is aangepast aan de wensen van de verschillende universiteiten. Dienstverlener Atos Origin helpt bij de implementatie van het systeem.