Theatergroep Toetssteen speelt een theaterbewerking van 'De Uitverkorene', de succesvol tv-film over de gebroeders Jan en Paul Baan. Op 19 november vindt de première plaats in Theater De Engelenbak in Amsterdam. Het toneelstuk is nog te zien tot en met 28 november 2009.
Theatergroep Toetssteen heeft onder regie Edo van Dijken een theaterbewerking van de film De Uitverkorene gemaakt. Deze tv-film uit 2006 gaat over een succesvol softwarebedrijf dat wordt gerund door twee gereformeerde broers. De broers doen sterk denken aan de gebroeders Baan die tussen 1985 en 2000 aan de top stonden van het explosief groeiend internationaal softwarebedrijf Baan Company. Zo was de onderneming in de hoogtijdagen van de internethype op de beurs zelfs even meer waard dan KLM. Vandaag vormt Baan een onderdeel van het Amerikaanse softwareconcern Infor.
Geloof
Volgens Toetsteen gaat het stuk over geloof. Geloof binnen een religieuze gemeenschap, geloof in de liefde en geloof in de economie, de beurs en aandeelhouderswaarde. Is het ene geloof eigenlijk anders dan het andere? Wat gebeurt er met je als je erin bekneld raakt? Of als alles in elkaar stort? De cast bestaat uit Paul Adama, Esther Werneke, Harry van Zon, Boudewijn van Hulzen, Tessa Lamberts en Pyke van Koutrik. Erris van Ginkel is verantwoordelijk geweest voor de theaterbewerking van De Uitverkorene.
De theatergroep haalde het nieuws met zijn aanbieding voor gedupeerden van de DSB-bank. Die krijgen op vertoon van hun DSB-pasje een tweede kaartje gratis. Om de DSB-slachtoffers een hart onder de riem te steken biedt Toetssteen ze deze kortingsregeling aan. De Uitverkorene geeft inzicht in het drama achter een groot faillissement en de ontmaskering van een succesvol zakenman. Net als bij de DSB-affaire spelen megalomanie, winstbejag en een dreigend medialek dat het imperium in elkaar doet storten een grote rol.
De Uitverkorene (2006)
In de Telefilm uit 2006 (ook op dvd uitgebracht) vertelt regisseur Theu Boermans het verhaal (naar een idee van Kees Prins en scenarist Frank Ketelaar) van de strenggelovige broers Johan en Peter van der Laan, gespeeld door respectievelijk Kees Prins en Pierre Bokma. Begonnen in een kippenhok in Putten groeit het bedrijf in een paar jaar uit tot een wereldwijd concern met duizenden medewerkers. Het adagium van Johan van der Laan zijn de drie g's: geestdrift, geloof en het gezin. Hij wil ook naar de beurs in Amerika. Alleen dan blijkt dat de boekhouding, die hij zijn broer laat regelen, is gebaseerd op drijfzand. Wanneer de nieuwe financieel directeur, de geniale, pas 26-jarige Steven, dan ook nog Marthe, de oudste dochter van het kinderrijke gezin van Johan van der Laan, bezwangert, ontstaat er een onontwarbare brij van zakenbelangen, privézaken en geloofsopvattingen. Het imperium stort als een kaartenhuis in elkaar, net als Baan Company in 1998.
Jammer dat de gebroeders Baan mikpunt blijven van spot en ironie (en dat dit de aandacht krijgt van Computable).
Op e.o.a. manier is het interessanter om gereformeerden op de korrel te nemen dan enig andere falende manager.
Ik ben nooit exact op de hoogte geweest van alle ontwikkelingen rond Baan Company, maar werk al wel ruim 13 jaar met hun fantastisch product. Alhoewel dit product inmiddels (het paradepaardje) van Infor is, blijf het nog steeds Baan noemen.
Ondanks fouten in het verleden blijf ik respect houden voor de gebroeders Baan en waardeer ik hun oer-hollandse handelsgeest.
Bennie
@Bennie: toevallig zelf gereformeerd? Het theaterstuk en de TV film (met respectabele acteurs als Kees Prins en Pierre Bokma) lijken toch met serieuze bedoeling te zijn gemaakt.
En in deze tijd kan het geen kwaad om nog maar eens te waarschuwen voor grootheidswaanzin.