Het informatiebeheer binnen de Nationale Politie gaat op de schop. De dienst Informatiemanagement (IM) van de Nationale Politie wordt vanaf 2015 onderdeel van het Politie Diensten Centrum van de Nationale Politie. De overgang wordt geleid door de huidige cio van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), Karin Menses-Steenvoorden.
De dienst Informatiemanagement is op dit moment decentraal georganiseerd en wordt omgevormd tot een centraal gestuurde organisatie voor alle eenheden van de Nationale Politie. Karin Menses-Steenvoorden is per 1 maart 2014 benoemd tot diensthoofd Informatiemanagement bij de Nationale Politie. In die rol leidt ze de overgang naar de nieuwe nationale IM-organisatie.
Menses-Steenvoorden is sinds 2001 werkzaam bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) Ze is daar nauw betrokken bij de herinrichting van de ict-organisatie van DJI. Die organisatie werkt samen met Rijkswaterstaat en de Belastingdienst. De drie uitvoeringsorganisaties stellen hun shared service organisaties (sso’s) open voor andere rijksonderdelen op het gebied van inkoop, facilitaire diensten, personeelszaken en informatievoorziening.
Voordat Menses aan de slag ging bij de overheid wekte ze voor Apple en Philips. Ze was daar actief in verschillende functies op het snijvlak van business en ict. Menses studeerde bedrijfseconomie aan de universiteit van Amsterdam.
Een bijzonder zinnige stap. Nu maar hopen dat de uitvoer van de plannen het beoogde rendement opleveren.
Ik vraag me af of dit wat oplevert. Het probleem van de automatisering bij de politie ligt hem nu juist in de uitvoering. Daarvoor moeten hele gewaagde stappen worden genomen (in ICT technische zin). De staande organisatie wil/kan/doet dat niet. Dat dient doorbroken te worden. Als dat eenmaal doorbroken is, zal je vanzelf zien dat veel ellende eindelijk (na tientallen jaren) opgeruimd kan worden.
Het automatiseren van de politieorganisaite is een proces dat zich richt op een bewegend doel. Lastig dus. Alleen een frisse blik op de inzet van ICT biedt een oplossing: | Het ontwikkelen op basis van een platform filosofie | Het gebruik van nieuwe methodieken waaronder Lean Start-up en Agile & Scrum | Het veranderen van de mindset van alle betrokkenen m.b.v. behavioral sciende principes | kan leiden tot een duurzaam resultaat en blije eindgebruikers. Kosten en doorlooptijd kunnen met 70 á 80% omlaag. Wist u bijvoorbeeld dat GE wereldwijd haar totale productieorgansiaites inmiddels aan het baseren is op Lean Start-up? Waarom zou dat niet een van de dragers kunnen worden van één centraal gemanaged platform voor de NL politie organisatie?
[quote]Wist u bijvoorbeeld dat GE wereldwijd haar totale productieorganisaties inmiddels aan het baseren is op Lean Start-up?[/quote]
Wist u dat een NL overheidsorganisatie totaal niet te vergelijken is met een Amerikaans commercieel bedrijf? Die Amerikanen besluiten iets en het wordt uitgevoerd. Voordat binnen een overheidsorganisatie een besluit is genomen, is het besluit al weer achterhaald. Zeker in de snelle wereld van ICT.